Site name
Site name

Kako da unapredite emocionalnu inteligenciju na poslu


emocionalna inteligencija

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

17.02.2021.

Mislite da ćete lakše napredovati u karijeri ako ste član Mense? Ne nužno. Ukoliko ne obraćate pažnju na tuđa osećanja, teško da ćete igde dogurati. Istina je da visok IQ može biti od koristi ako planirate da se popnete koji stepen više na poslovnoj lestvici, ali nije dovoljan sam za sebe. Za početak morate da naučite da razumete sopstvene emocije, ali i emocije osoba koje vas okružuju. Saznajte kako da izgradite emocionalnu inteligenciju na poslu.

Šta je emocionalna inteligencija?

Verovatno ste već negde čuli pojam "emocionalne inteligencije", ali možda niste sigurni šta tačno označava. Emocionalna inteligencija ili skraćeno EQ (engl. emotional quotient) zapravo je instrument za pospešivanje komunikacije. Ako umete da rešavate probleme i da negujete odnose sa kolegama ili klijentima, na dobrom ste putu.

Karakteristike emocionalno inteligentnih osoba

Kako je definisana još 1990-ih godina, emocionalna inteligencija se odnosi na „delotvornu regulaciju sopstvenih i tuđih emocija”. To znači da se emocionalno inteligentna osoba oslanja na sopstvena osećanja kako bi „motivisala, planirala i postizala ciljeve”. Drugim rečima, ima sledeće osobine:

Samosvest

„Prepoznavanje sopstvenih osećanja dok ih proživljavamo predstavlja stožer emocionalne inteligencije”, navodi Danijel Golman, pisac mnogih knjiga na temu emocionalne inteligencije i novinar u oblasti društvenih nauka. Uz to podseća da bi trebalo da obratimo pažnju na fizičke osećaje čiji uzrok može biti emotivne prirode – recimo umor usled depresije ili stres koji izaziva glavobolju. Golman smatra da ćemo, kada budemo shvatili sopstvene emocije, moći bolje njima i upravljati.

razvoj emocionalne inteligencije

Empatija

Umesto da impulsivno reaguju, osobe sa jakom emocionalnom inteligencijom umeju da zastanu i u trenutku razmisle o svojim osećanjima. Imaju sposobnost da drugima prenesu i približe svoju tačku gledišta, a da ne osuđuju, što je korisna veština kada radite u timu. Kako Golman navodi, „rukovodioci koji ispoljavaju empatiju postižu mnogo više od toga: oni koriste sopstveno znanje da unaprede preduzeće u kom rade na veoma suptilan, ali važan način”.

Otpornost

Na tom ne tako jednostavnom putovanju može se naići na brojne prepreke. Emocionalna inteligencija podrazumeva prihvatanje kako uspona, tako i padova. Osobe sa izraženom emocionalnom inteligencijom na poslu veoma su motivisane i ništa im ne može preprečiti put, niti ugroziti ostvarenje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Kako emocionalna inteligencija olakšava poslovanje?

Bilo da ste pripravnik, junior, vlasnik malog ili mikro preduzeća, bilo da upravljate timom ili preduzećem – emocionalna inteligencija može vam mnogostruko pomoći da napredujete u karijeri bez obzira na okruženje.

Na kraju krajeva, svi smo ljudska bića i svakodnevno proživimo najrazličitije emocije - naročito kada su rokovi kratki, kada dobijemo loše povratne informacije od klijenta ili kada naiđemo na nepredviđene prepreke. Međutim, naša reakcija na neprijatne situacije govori dosta o tome kako mi sami možemo da utičemo na ljude koji nas okružuju.

emocionalna inteligencija u liderstvu

Kako da unapredite emocionalnu inteligenciju na poslu?

Razumite svoje emocije

Idući put kada se budete našli u teškoj situaciji, razmislite o tome kako se osećate povodom toga i kako se osobe oko vas mogu osećati. Umesto da impulsivno odgovorite, sačekajte par trenutaka da ocenite svoje emocije kako biste reagovali na odgovarajući način. Potražite odgovarajući način da kanališete emocije koje bi dovele do pozitivnog ishoda.

Otkrijte šta vas iritira

Često umemo da na poznate situacije odreagujemo po automatizmu. Navika je muka jedna, a odvika dve. Pa ipak, umesto impulsivne eksplozivne reakcije možda možete da odreagujete svrsishodno. Ako znate šta ume da vas iziritira, znaćete i da upravljate sopstvenim emocijama. Što je još važnije, naučićete da se iskontrolišete u budućnosti. 

Učite na sopstvenim greškama

Učenje na greškama ne podrazumeva odbacivanje negativnih osećanja već njihovo razumevanje i upravljanje njima.

Kada se idući put budete susreli sa situacijom koja u vama izaziva gnev ili poriv da odgovorite suparniku na poslu, važno je ne dopustiti da vas savladaju emocije, nego razmotriti situaciju i staloženo reagovati. Na taj način ćete na miran način pokušati da rešite problem i dođete do željenog ishoda.  

Savetujemo vam da pročitate i naše dodatne savete koji vam mogu pomoći da bolje upravljate svojim emocijama i stvorite sebi mogućnosti za napredak i bolju produktivnost na poslu:

Od svesnosti do produktivnosti 

Da li ste čuli za "mindfulness"?

 
Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna