Site name
Site name

Kako sanirati manje povrede u kuhinji


Devojčica skida šerpu sa šporeta

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

22.03.2021.

Ko se nije bar jednom posekao ili opekao u kuhinji, kao da nije ni spremao hranu. Blaga ozleda može svakom da se dogodi, pa čak i najiskusnijim kuvarima. Vrele šerpe, oštri noževi, ljuti začini, pa čak i prosuta voda – sve to može da dovede do blaže ili teže povrede čak i kada ste u potpunosti fokusirani.

U slučaju da se vama ili vama dragoj osobi desi nezgoda, važno je pravovremeno reagovati. Imajte na umu sledeće savete.

Opekotine

Opekotine su definitivno jedna od najčešćih kuhinjskih nezgoda. Vrelo posuđe neophodno je za pripremu gotovo svakog obroka, bilo da je u pitanju ključala voda za makarone, tiganj sa vrelim uljem za pomfrit ili vreo vazduh od musake iz rerne, pa čak i vrela voda iz slavine.

Ako vam se desi da se opečete, prvi korak jeste da povređeno mesto stavite pod mlaz hladne vode koliko god dugo možete da izdržite. Na taj način ćete sprečiti dublje oštećenje tkiva. Ako je opekotina samo površinska, nanesite malo soli ili kremu za opekotine, a ako je uporna i dublja stavite flaster i menjajte gazu ili hladnu oblogu kako biste izbegli infekciju i nastanak ožiljka.

Obavezno tražite pomoć lekara ako je opekotina velika ili ako se plikovi i ozleda ne zaceljuju.

kitch1.jpg

Posekotine

Seckanje povrća za salatu ili prilog, pranje noževa ili čišćenje blendera, sve to može dovesti do posekotina na prstima ili šakama.

Ako dođe do povrede, odmah operite ranu hladnom vodom da biste sprečili inficiranje. Zamotajte je čistom gazom i pritisnite je dok ne zaustavite krvarenje. Redovno menjajte zavoj ili flaster kako ne bi došlo do dalje kontaminacije.

Ukoliko je posekotina duboka, možda će biti potrebno zašivanje rane. Najbolje je da se obratite lekaru kako bi se na taj način zaustavilo krvarenje.

kitch2.jpg

Okliznuće i pad

Priprema obroka u poslednji čas nije ništa neuobičajeno, naročito kada vam u tome zasmetaju i druge obaveze. Čak i najiskusniji kuvari mogu da prospu tečnost kojom rukuju, što dalje može da dovede do rizika od klizanja i pada.

Ako vam se desi da se slučajno okliznete u kuhinji i ako ste pri svesti, prvo proverite da li ste ozbiljno povređeni pre nego što ustanete. Proverite ruke i noge, pa i glavu. Polako se pomozite rukama i kao potporu možete koristiti stolicu ili pult. Sedite na stolicu na nekoliko minuta dok ne dođete sebi. Pre nego što se vratite aktivnostima, obavezno obrišite mesto na kom je prosuta tečnost.

Ako osećate nesvesticu i mučninu ili ako mislite da ste polomili neku kost, obavezno pozovite hitnu pomoć.

kitch3.jpg

Nadraživanje očiju

Šta je ručak bez crnog luka? Gotovo je nemoguće izbeći seckanje bez plakanja, a ako pripremate ljute paprike ili čili s mesom, postoji velika mogućnost da se slučajno počešete po licu i time nadražite oči. U nekim slučajevima ljutina može da dođe do očiju čak i kao isparenje iz mikrotalasne pećnice ili rerne.

Ako dođe do kontaminacije, obavezno prvo dobro isperite ruke hladnom vodom, a zatim i oči. Nemojte trljati jako da ne biste dodatno povredili oko i napravite pauzu dok se sve ne smiri. Ako nosite sočiva, najverovatnije ćete morati da ih bacite kako ne biste došli u opasnost od ponovne kontaminacije.

Potražite pomoć lekara ukoliko peckanje i bol ne prestaju i ako imate problema s vidom.

kitch4.jpg

Nažalost, ovakvi neželjeni događaji se ne mogu predvideti, zato je najbolje da na vreme obezbedite sebi sigurnost uz Generali zdravstveno osiguranje

Delimo sa vama i dodatne savete kako najbolje da vodite računa o održavanju i zaštiti svog doma:

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Kako zaštititi kuću od nevremena

Kako postupiti u slučaju poplave

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna