Shop
Kako da muzikom poboljšate koncentraciju

Kako da muzikom poboljšate koncentraciju

Uticaj muzike na mozak je neverovatan. Evo kako uz različite žanrove možete podstaći bolju produktivnost u radu.

18.05.2020.

Sigurno ste u serijama i filmovima videli kako hirurzi prilikom operacije slušaju muziku. Scenaristi taj detalj nisu slučajno uključili. Čini se da mnogi nisu svesni moćnog uticaja muzike na rad mozga. Danas ćemo vam pokazati kako da iskoristite muziku u svoju korist prilikom rada od kuće. Određen izbor muzike može vas motivisati za rad, poboljšati vam raspoloženje, te vam pomoći da se koncentrišete. Evo kako.

Izbor muzike prema vrsti zadatka

Naročito ako obavljate složenije zadatke u okviru svog posla, važno je da vas muzika inspiriše na rad i da podstiče vašu kreativnost. U zavisnosti od toga koliko morate da se unesete u rad, možete odabrati melodije i pesme koje znate ili koje su vam potpuno nepoznate. Na primer, ako pišete opširan izveštaj koji zahteva punu pažnju, najbolje je slušati muziku koja će vam razbistriti misli. Nasuprot tome stoje zadaci koje obavljate po automatizmu, te zahtevaju minimum pažnje - poput brisanja zaostalih mejlova. Tad možete odabrati poznate zvuke koji vas podstiču na rad.

music serbia inline

Ako pojačate jačinu zvuka i krenete da pevate refren - znajte da je ovakvo okruženje idealno za radnje koje se ponavljaju. Za obaveze koje zahtevaju potpunu koncentraciju najbolje je slušati instrumentale i klasiku (i to utišano).

S druge strane, ako planirate da se malo razmrdate na pauzi, možete se okrenuti bržim melodijama koje će vam podići nivo energije.

Žanrovska podela prema vrsti zadataka

Klasična muzika

Ovo je idealan žanr ako želite da se fokusirate na obavljanje složenih zadataka. Istraživanja su pokazala da studenti koji slušaju klasičnu muziku tokom predavanja imaju znatno bolje ocene nego oni koji to ne čine. Niz je razloga za to. Dela starijih kompozitora dovode do opuštanja, snižavaju nivo stresa i regulišu ritam spavanja. Ako želite da probate neku plejlistu inspirisanu ovim žanrom, evo jedne za početak.

Zvukovi iz prirode

Rezultati još jednog istraživanja u domenu uticaja muzike na koncentraciju ukazuju na to da zvukovi prirode mogu izazvati pozitivna osećanja i olakšati radne aktivnosti. Najbolji zvukovi kojima možete obradovati uši jesu zvukovi potoka, ptica i insekata, poput ovih.

Pop, rok i rep

Ako želite da podignete nivo energije i popravite raspoloženje, za vas su veseli tonovi pop muzike. Rep može biti inspirativan prilikom vežbanja, kako biste pratili ponavljanja i usredsredili se na ustaljene radnje. Rok muzika podstiče motivaciju. 

music serbia inline 2

Omiljene pesme

Prilikom slušanja omiljenih tonova izvođača, u krvotok se oslobađa hormon dopamin odgovoran za osećanje sreće. Nivo kortizola, tzv. "hormon stresa", smanjuje se. Ako pred sobom imate težak zadatak za koji morate da pronađete dovoljno energije i motivacije, u tome će vam pomoći upravo zvuci omiljene grupe ili pevača.

Na kraju krajeva, nije vam potrebna nauka da biste znali koja vrsta muzike utiče pozitivno ili negativno na vašu radnu produktivnost. Svako ima svoj ukus, te je najbolje uvek pratiti uho, pa i srce, kako biste izvukli maksimum prikom rada. 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna