Zabavni načini da naučite decu o bezbednosti u saobraćaju

Zabavni načini da naučite decu o bezbednosti u saobraćaju

13.10.2022.

Bezbednost u saobraćaju mnogima nije naročito zabavna tema, pa se često zanemaruje. Međutim, decu bi od malih nogu trebalo učiti da budu oprezna u blizini puteva. Pročitajte kako da edukujete vaše mališane da se ponašaju kao odgovorni učesnici u saobraćaju.

Pevajte im dečije pesmice

Zanimljive dečije pesmice vam mogu pomoći da zadobijete pažnju vaše dece i učinite učenje o bezbednosti u saobraćaju zabavnim. Uz pomoć melodije koja lako uđe u uho, možete im preneti važne poruke o pravilima ponašanja u saobraćaju. Da biste poboljšali usvajanje ovih pravila i pomogli svom detetu da ih lako zapamti, možete mu pevati u određenim situacijama (npr. dok zajedno prelazite ulicu). Potražite pesme u vezi sa bezbednošću u saobraćaju na internetu ili izmislite svoje rime. Na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja u sekciji "Pažljivko" možete pronaći mnoštvo edukativnog ilustrativnog sadržaja koji će deci biti jako zanimljiv.  

Koristite aplikacije

Jedan od načina da svoje dete učite o bezbednosti u saobraćaju jeste putem mobilnih aplikacija. Postoji dosta aplikacija koje podučavaju o bezbednosti u saobraćaju putem kvizova, igara i zabavnih likova. Iako na srpskom jeziku trenutno nema aplikacija na ovu temu, postoje mnoge popularne aplikacije na engleskom jeziku koje se baziraju na slikama i animacijama, te mogu biti od koristi vašoj deci. Dobre rezultate možete da nagrađujete i tako podstaknete dete na učenje. Sa upotrebom mobilnih telefona ne treba preterivati, ali u umerenoj meri i kada je edukacija u pitanju, oni mogu biti korisni. 

Pričajte priče za decu

Pripovedanje je jedan od dobrih načina da se ovako važna tema učini zanimljivom. Svojoj deci možete da pričate priče i oživljavate likove dok provodite vreme zajedno. Postoji i veliki broj knjiga za decu koje možete nabaviti, a neke od njih su i besplatne i možete ih preuzeti sa interneta.

Idite korak dalje: osmislite razne igre za decu

Igre su odlično sredstvo koje vam može pomoći da predstavite neku naizgled nezanimljivu poruku na zabavan način. Na primer, kada ste na ulici sa detetom, možete da pretvorite prelazak ulice u igru. Izmislite likove ili upotrebite i oživite neke od poznatih, npr. iz crtaća, i trudite se da što više uključite svoje dete: pitajte ga šta bi trebalo određeni lik da uradi kako bi bezbedno prešao ulicu. Takođe, možete da smislite pravila, poput toga da se "ukopaju u mestu" i stanu čvrsto obema nogama na zemlju kada vide znak „Stop!”.

I na kraju, važno je da se postarate za to da se poruke zadrže dugoročno u pamćenju deteta tako da gledanje ulevo pa udesno postane navika. Slobodno pevajte pesmice i nastavite da pričate zabavne priče kako bi dete stalno imalo na umu koliko je bezbednost u saobraćaju važna, a da se pritom ne oseća opterećeno utiskom učenja dosadnih činjenica i pravila.

Twitter copy: Bezbednost u saobraćaju možda nije najuzbudljivija tema, ali svakako je važna. Saznajte kako da vas deca saslušaju i nauče kako da budu odgovorni učesnici u saobraćaju.

Agent copy: Učenje o bezbednosti u saobraćaju može da bude težak zadatak jer se deca ne mogu lako uključiti u priču. Saznajte kako da vas deca saslušaju, nauče pravila i počnu da primenjuju naučeno znanje.

Facebook copy: Pitate se kako da vas deca saslušaju kada ih učite o bezbednosti u saobraćaju? Saznajte kako da učenje o ovoj važnoj temi učinite zanimljivim.

Meta description: Na koji način da edukujete svoje dete da bude odgovorni učesnik u saobraćaju? Učenje ne mora biti dosadno: saznajte kako da vaši mališani ostanu bezbedni.

Meta title: Kako da na zabavan način decu naučite o bezbednosti u saobraćaju

Alt tag: bezbednost-dece-u-saobracaju

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna