Shop
Neka i vaše biljke osete blagodeti leta

Neka i vaše biljke osete blagodeti leta

Ko još ne voli leto, njegove duge dane i tople noći? Ni biljke nisu izuzetak, pod uslovom da imaju dovoljno nege i vlage. Sobne biljke ne čine samo dom oplemenjenim, već utiču i na naše zdravlje i raspoloženje.

25.07.2018.

 

Ko još ne voli leto, njegove duge dane i tople noći? Ni biljke nisu izuzetak, pod uslovom da imaju dovoljno nege i vlage.

Sobne biljke ne čine samo dom oplemenjenim, već utiču i na naše zdravlje i raspoloženje. Istraživanja su pokazala da sobne biljke:

  • deluju terapeutski, podižu raspoloženje, produktivnost, koncentraciju i kreativnost;
  • smanjuju simptome stresa, zamora i prehlade;
  • pročišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru tako što apsorbuju toksine, povećavaju vlažnost i proizvode kiseonik;
  • unose život, daju privatnost i smanjuju nivo buke u sterilnim kancelarijskim prostorima.

Zato, dok mi uživamo na plaži, naše sobne biljke treba da uživaju kod kuće kako bi nas dočekale sveže i bujne.

 

Međutim, ukoliko nemate nekoga od poverenja da vam zaliva biljke dok ste na odmoru, možete to i sami uraditi.

 

1. Mini-staklena bašta
Zabodite u zemlju štapiće bambusa (ili nekog drugog drveta) čija visina prelazi visinu biljke. Zatim preko njih i biljke postavite plastičnu kesu, dobro je pričvrstite kanapom ili kuhinjskim gumicama i zatvorite na dnu saksije. Vodite računa da plastična kesa ne dodiruje lišće. Tako će vaše biljke uživati u mini-staklenoj bašti koja sprečava da se zemlja brzo isuši.

 biljke

2. Pametna flašica
Ispraznite i isperite platičnu flašicu, a zatim na čepu napravite nekoliko rupica. Napunite flašicu vodom i zabodite je naopako, tik uz stablo biljke. Vaša biljka će tako dobijati vodu kap po kap, taman onoliko koliko joj je potrebno dok se ne vratite sa puta.

 biljke

3. Sistem za navodnjavanje
Napunite duboku staklenu vazu vodom. Uzmite tanko plastično crevo i jedan kraj postavite na dno flaše, a drugi zabodite nekoliko centimetara u zemlju, odmah uz stablo biljke. Vaša biljka će svakog dana crpeti taman onoliko vode koliko joj je potrebno da bude dobro nahranjena. Umesto creva može poslužiti krpena pantljika, pertla ili predivo. Ipak, imajte na umu da neka kapljica vode može završiti i izvan saksije, pa svoj mini-sistem navodnjavanja ne postavljajte na dobar komad nameštaja ili blizu kablova.

 biljke

4. Vlažne novine
Još jedan koristan trik za velike biljke i saksije je postavljanje više slojeva starih novina natopljenih vodom oko stabla biljke. Tako će zemlja i koren dobiti potrebnu vlagu.

 biljke

5. Poslužavnik sa kamenčićima
Ovo je jedan od najjednostavnijih trikova za postepeno i dugotrajno zalivanje biljaka. Uzmite plitak poslužavnik i popunite ga kamenčićima. Napunite ga vodom i uverite se da je sav šljunak ili sitno kamenje ispod površine vode. Stavite saksije s biljkama u ležište. Ova metoda je dobra kada niste dugo odsutni.

 biljke

Ispobajte ove pametne savete i omogućite i svojim biljkama da osete blagodeti leta!

 

Putno osiguranje

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna