Shop
Rad od kuće - veća produktivnost i srećniji zaposleni

Rad od kuće - veća produktivnost i srećniji zaposleni

Rad u toplini svoga doma zaista sjajno zvuči. Ustanete kasnije, doručkujete bez žurbe, napravite pauzu u radu kada vam odgovara.

27.02.2020.

Rad u toplini i miru svoga doma zaista sjajno zvuči. Ustanete kasnije, doručkujete bez žurbe, napravite pauzu u radu kada vam odgovara. To su očigledne prednosti rada od kuće, ali pročitajte koji su ostali benefiti ove mogućnosti.

Gospodar svog vremena

Put do i sa posla u proseku traje oko 80 minuta. Te dragocene minute mogu se pametnije iskoristiti: od viđanja sa bliskim osobama, preko rada na sebi ili bavljenja projektom ili hobijem do kojeg vam je naročito stalo, do uživanja u knjizi, seriji ili dobrom treningu.

Rad od kuće se više isplati

Američka Mreža za istraživanje rada tvrdi da rad od kuće ne štedi samo vreme već i novac. Po njihovim proračunima, prosečan zaposleni u SAD mogao bi uštedeti između 2000 i 7000 dolara godišnje. Najveće uštede su na prevozu, odeći i hrani. Većina Amerikanaca na posao ide automobilom, što ih godišnje može koštati čak 2628 dolara. Kako mnoge kompanije imaju kodeks oblačenja, zaposleni su prinuđeni da godišnje izdvajaju veće sume novca na poslovnu garderobu. Slede troškovi za hranu, koji takođe mogu da budu visoki ako se hrana ne priprema kod kuće.

rad od kuce vise se isplati

Stres na poslu se znatno smanjuje   

Jedna studija iz 2011. godine otkrila je da je kod ljudi koji rade od kuće stres manji za 25 odsto. Oni lakše održavaju ravnotežu između posla i privatnog života i zdrave navike, poput zdrave ishrane i redovnog vežbanja. Ispitanici koji su radili od kuće sami su pripremali obroke i nedeljno su provodili dva sata i 44 minuta u nekoj fizičkoj aktivnosti, što je u proseku za 25 minuta više u odnosu na one koji rade u kancelariji.

Zdravlje i produktivnost

Sloboda koju pruža rad od kuće omogućava zdraviji i opušteniji život. Možda su zato rezultati jednog istraživanja rada na daljinu, u kome je 50% zaposlenih u jednom odeljenju radilo od kuće, a 50% u kancelarijama, pokazali da su ovi prvi manje išli na bolovanje. Povrh toga, ukupna produktivnost odeljenja porasla je za 13%. Kada je istraživanje završeno i još više zaposlenih počelo da radi od kuće, produktivnost je porasla čak za 22%.

Naravno, neka radna mesta još uvek zahtevaju direktnu interakciju i mnogo komunikacije. Za uspeh je najvažnije naći meru. Zato, popričajte iskreno sa šefom i kolegama o tome kako da najbolje iskoristite prednosti konferencijskih i video-poziva i držite redovne sastanke kako biste svi bili u toku. Na raspolaganju su vam i alati kao što je Google Docs, koji mogu pomoći da ostvarite efikasniju saradnju sa kolegama. 

rad od kuce

Generali Osiguranje Srbija brine o svojim zaposlenima

Jedan od glavnih uslova uspešnog poslovanja Generali grupe je usmerenost na zadovoljstvo zaposlenih. S obzirom na veoma dinamičan tempo rada, za zaposlene u osiguranju je važno da mogu da usklade obaveze u privatnom životu sa onima na poslu. Kao prva sertifikovana Family Friendly finansijska organizacija u Srbiji, Generali Osiguranje Srbija je dokazalo svoju posvećenost ideji da im u tome pomogne i napravilo ozbiljan iskorak u poboljšanju uslova rada u odnosu na mnoge kompanije u Srbiji i regionu.

Fleksibilno radno vreme

Jedna od najvažnijih mera koja zaposlenima olakšava svakodnevni život je fleksibilno radno vreme. Zaposleni sami odlučuju kada će doći i otići sa posla: osmočasovni radni dan može početi između 7 i 10, a završiti se između 15 i 18 časova. Uz to, zaposleni svakog meseca mogu pet dana raditi od kuće.

rad od kuce utice na produktivnost

Pogodnosti za roditelje

Porodica je uvek na prvom mestu. Zaposleni u Generali Osiguranju Srbija mogu jedan dan u mesecu da rade pola radnog vremena zbog porodičnih obaveza i da ta četiri sata nadoknade u istoj ili narednoj radnoj nedelji. Koleginicama je omogućeno da prvih mesec dana po povratku s porodiljskog bolovanja rade pola radnog vremena – uz punu zaradu, a novopečeni očevi imaju pet dodatnih slobodnih radnih dana kada im se rodi dete. Roditelji dece predškolskog i školskog uzrasta imaju pravo na slobodan dan za polazak deteta u vrtić odnosno prvi razred osnovne škole, a pored slobodnog dana imaju i mogućnost skraćenog radnog vremena (4 sata) ili 4 dana rada van kancelarije te nedelje. Samohrani roditelji imaju na raspolaganju tri dodatna dana godišnjeg odmora.  

Dodatne pogodnosti za zaposlene u Generali osiguranju

Nakon osnovnog, Generali Osiguranje Srbija želi da dobije i puni Family Friendly sertifikat, koji se stiče nakon tri godine uspešnog sprovođenja mera. Zato nastavlja da se trudi da na delu pokaže brigu o zaposlenima.

Ako želite da postanete deo našeg tima, pogledajte kako to možete da uradite na linku Generali Osiguranje Karijera.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna