Shop
Kako da bezbedno vozite tokom jeseni

Kako da bezbedno vozite tokom jeseni

Bilo da putujete do posla ili u posetu prijateljima, bez obzira na vremensku prognozu budite bezbedni na putevima uz naše savete za vožnju po vlažnom jesenjem vremenu.

21.11.2019.

Jesen donosi jedinstvene boje, ali i promenljive vremenske prilike. Od oluja s grmljavinom, preko jakih kiša do poplava, nepredvidivo vreme tokom jesenjih meseci može vozačima prouzrokovati brojne nevolje.

Najčešće opasnosti tokom jesenjih meseci 

•             Nisko sunce i magla smanjuju vidljivost

•             Životinje koje prelaze put

•             Povećan rizik od proklizavanja zbog mokrih puteva i opalog lišća

Najvažnija je priprema: planirajte unapred

Planiranje unapred je ključni element bezbedne vožnje po vlažnom vremenu, pa pre puta treba proveriti i vremensku prognozu i da li je vozilo u potpunosti spremno za predstojeći zadatak. Vidljivost je od presudnog značaja za vožnju po vlažnim, vetrovitim ili maglovitim uslovima, stoga proverite da li su prozori i stakla na svetlima čisti, da li sva svetla rade i da li je sistem ventilacije čist, u slučaju da budete morali da odmaglite prozore tokom vožnje.

Kada se nađete na putu, pokušajte da prilagodite vožnju uslovima – problematično jesenje vreme može zateći čak i najiskusnije vozače na uobičajenoj ruti. Vozite oprezno, pažljivo, ispod ograničenja brzine i držite odgovarajuće rastojanje od drugih automobila. Usporite u krivinama i svugde ge se voda zadržava da biste mogli da izbegnete akvaplaning, odnosno situacije kada vozilo ne može da istisne vodu na putu ispod gume i kada rizikujete da iskliznete sa puta. Vodite računa o velikim vozilima oko sebe da biste mogli brzo da reagujete u slučaju potrebe. I, naravno, odmorite se ako počnete da osećate umor.

Stres i žurba do odredišta mogu uticati na pažnju tokom vožnje, zato uvek ostavite dovoljno vremena da bezbedno stignete na odredište. U automobilu svedite na minimum sve što vam može odvlačiti pažnju, kao što su razgovori ili radio, i usredsredite se na put. Na kraju, zapitajte se koliko je važan nastavak puta ako je vreme izuzetno loše. Da li možete da sačekate da se vreme poboljša? Bezbednosti uvek treba vam da bude prioritet.

Pripremite se za jesenju vožnju pomoću ovih 10 praktičnih saveta

1.          Proverite prognozu pre nego što krenete.

2.          Krenite ranije da ne biste morali da žurite.

3.          Obezbedite maksimalnu vidljivost tako što ćete očistiti prozore i svetla na automobilu.

4.          Proverite da li vam rade sva svetla i ventilacioni sistem.

5.          Uvek dajte prioritet opreznoj, pažljivoj vožnji.

6.          Vozite ispod ograničenja brzine.

7.          Održavajte dobro rastojanje između svog i ostalih vozila.

8.          Usporite u krivinama da biste izbegli akvaplaning.

9.          Odmorite se ako počnete da osećate umor.

10.      Ograničite sve što vam može odvlačiti pažnju u kolima, kao što su radio ili razgovori.

Uživajte u čarima jeseni uz pomoć na putu

Za jesen se s pravom kaže da donosi najživopisnije pejzaže i najlepše boje. Iskoristite je da otputujete negde sa porodicom, prijateljima ili sami. Pripremite svoj automobil za obilazak lepih predela i putujte s vernim partnerom, kao što je Generali osiguranje, koji će vam, ako zatreba, pružiti pomoć na putu.

„Sudari su najčešći uzrok štete s kojim se susrećemo u odeljenju za likvidaciju štete. Zbog toga je vrlo važno planirati put unapred, i prilagoditi vožnju, naročito u jesenjim uslovima, kada je vlažno i kada na putu može biti opalog lišća. Posebno je važno voditi računa da su na vozilu odgovarajući pneumatici” navodi Ivan Bulajić, direktor Sektora za procenu i likvidaciju šteta motornih vozila, Generali Osiguranje Srbija.

Uživajte bezbrižno u jeseni!

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna