Site name
Site name

4 ključne stvari za kupovinu automobila


kupovina kola.jpeg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

08.03.2021.

Trenutno je na tržištu toliko velik izbor automobila da vam se možda čini da ne znate šta biste prvo gledali. Kupovina vozila nije laka odluka, ali ako znate za šta vam je potrebno i šta sve treba uzeti u obzir, donošenje odluke može biti bar malo lakše. Zato smo sastavili ovu kratku listu od četiri ključna prioriteta za kupovinu.

1. Bezbednost

Noviji automobili su dosta bezbedniji od starijih modela. Ako imate porodicu te dosta vremena provodite za volanom ili ako pak živite u području u kom je loše vreme uobičajena pojava, onda treba da posebno obratite pažnju na bezbednost.

U tom slučaju, prvo što treba da potražite jeste sigurnosna oznaka. Na nivou Evrope svaka država članica ima svoje kriterijume sigurnosti, ali takođe postoji zajednički Evropski program ocene novih automobila (eng. European New Car Assessment Programme, odnosno Euro NCAP). Što je oznaka viša, to je bolje po vas.

Mnogi proizvođači ističu određene karakteristike – i obično ih uopšteno dele na osnovne i napredne. Većina vozila u potpunosti je opremljena osnovnim, kao što su vazdušni jastuci, ABS i zone gužvanja. Ali ako kupujete polovno, uvek treba biti na oprezu.

Mnogi noviji modeli nude naprednije sigurnosne funkcije, kao što su detektori mrtvog ugla, adaptivna kontrola brzine kretanja (ACC) ili čak automatsko kočenje u slučaju opasnosti (AEB). Ukoliko vam je bezbednost na prvom mestu, proverite da li vozilo koje gledate ima sve navedeno.

cars1.jpg

2. Udobnost

Ako dosta vremena provodite na putu ili ako vam je važno na čemu sedite, onda će vam biti važan i komfor enterijera.

Prvo i pre svega su sedišta. Da li imate dovoljno mesta za noge (ako ste visoki) i da li možete na ručkama da odmarate ruke. Središnje ostrvo je mnogo važnije nego što mislite, ali pošto je svaka osoba priča za sebe, proverite da li vam i to odgovara.

Udobnost tokom vožnje po lošim putevima naročito se oseti. Veći automobili su u tom pogledu obično udobniji, ali u svakom slučaju obratite pažnju na to da li vozilo ima i dobro vešanje.

Osim ako niste zagriženi poštovalac ručnog menjača, automatski će omogućiti mnogo opušteniju vožnju, naročito na auto-putu. A kad smo već kod njega, tehnologije za pomoć vozaču, kao što su asistencija praćenja trake, takođe doprinose lagodnijoj vožnji na kolovozu.

Na kraju, ako želite da povežete telefon sa računarom automobila, onda je multimedijalni sistem još jedna stavka na koju treba obratiti pažnju. Pogledajte da li ima integraciju za Android Auto i/ili Apple CarPlay, u zavisnosti od vrste telefona koji imate.

3. Praktičnost

Ako živite u području na kom su putevi lošiji, gde je teren izbrazdan ili ako su zime oštre i hladne, odnosno ako vam je automobil samo prevozno sredstvo od tačke A do tačke B, onda će vam praktičnost sigurno biti iznad svega.

Veličina automobila je prva stvar koju treba gledati. Što više osoba treba da stane, kao i prtljaga, to ćete bolje moći da ga iskoristite. Opcije fleksibilnog pristupa takođe su dobre osobine, kao što su stepenik za izlazak ako imate psa ili klizna vrata ako u garaži nemate dovoljno prostora.

Ako živite u prirodi, na planini, onda će vam sigurno odgovarati terensko vozilo (SUV). Ovakvi četvorotočkaši naročito su korisni po lošem vremenu. Bilo da pada kiša ili sneg, vozila sa zadnjim pogonom teže se kontrolišu.

cars2.jpg

4. Vrednost

I na kraju – cena. Ako je budžet koji ste odvojili manji, nemojte se previše trošiti. Važno je da za uloženi novac potražite one stvari koje su vam prioritetne. Svakako pri kupovini vozila cena ne bi trebalo da bude astronomska.

Premda su električni automobili skuplji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, održavanje im je jeftinije i manje ćete se trošiti na delove. Ta jednostavnost takođe podrazumeva to da će i nakon više godina vozilo biti u dobrom stanju dok će se benzinac najverovatnije nalaziti u delovima. Stoga ako možete da unapred isfinansirate automobil i da znate da će vas dugo služiti, onda je električni pravi izbor za vas.

S druge strane, ako više volite vozila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, onda će potrošnja biti bitna stavka. Generalno, manjim automobilima s manjim motorom treba manje goriva. Stoga izračunajte koliko mesečno možete da odvojite za račune spram toga koliku razdaljinu treba da pređete. Uz to, treba uzeti u obzir i uopštene troškove kao što su godišnja registracija (skuplja je za veće automobile), redovno servisiranje, popravke, mogućnost propadanja, što sve utiče na pouzdanost vozila. Obavezno istražite i to koliko dugoročno zahteva održavanja da biste na osnovu kućnog budžeta mogli da se obavežete unapred.

Ako niste poklonik velikih marki, možete potražiti i povoljnije alternative. Velika je verovatnoća da ćete po nižoj ceni uspeti da pronađete sve ono što vam treba, kao i kod skupljih proizvođača.

Na kraju, ako finansijski momenat nije sjajan, pametno bi bilo odvojiti vremena i napraviti spisak karakteristika koje su vam vrednije u odnosu na ostale. Ako znate šta vam zaista treba, a šta bi bilo lepo imati, a nije neophodno, onda ćete se lakše odlučiti za bitnije stvari. Uostalom, ne kupuju se kola svaki dan.

Od saveta za bezbednost na putevima, pa sve do pronalaženja pravog rešenja za osiguranje vozila – pogledajte kakvu zaštitu Generali nudi za vaš automobil.

Mali ili veliki, hibridni ili električni? Pročitajte i nekoliko  saveta za bezbednost i pravilno održavanje automobila: 

Nove tehnologije za sigurnost automobila

6 saveta za pravilno održavanje automobila

Kako zaštititi automobil uz pomoć aplikacija

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna