Shop
Jesen je kao stvorena da sedneš u auto i kreneš na put

Jesen je kao stvorena da sedneš u auto i kreneš na put

Nemate izgovor da ne posetite ovih 7 prelepih evropskih gradića, pogotovo jer su vam toliko blizu.

12.09.2019.

Sezona letnjih godišnjih odmora se završila, ali mnogima je ostalo još slobodnih dana koje bi rado iskoristili da posete neku zanimljivu destinaciju u inostranstvu. S obzirom da vam obaveze ne dopuštaju duža putovanja u ovom delu godine, donosimo vam listu manjih gradova u okruženju koje vredi obići.

1. Rumunija – Temišvar. U treći po veličini grad Rumunije možete stići za nepunih tri sata vožnje od Beograda. Temišvar je predivan grad koji pruža mnogo istorijskih tragova nastalih pod uticajem habzburške kulture i aristokratije. Svoj obilazak možete započeti od glavne znamenitosti grada – Pravoslavne katedrale na Trgu Pobede, a završiti ga na Trgu Ujedinjenja. Takođe, obavezno posetite istorijska naselja poput: Elizabetina, Jozefina i Fabrike. Napomena: U Rumuniji se sat pomera jedan sat unapred u odnosu na Srbiju.

2. Mađarska – Sentandreja. Udaljena 20 km od Budimpešte, a 410 km od Beograda, Sentandreja je idealna za oblizak prilikom posete glavnom gradu Mađarske. Ova predivna barokna varoš bogata je muzejima, crkvama, galerijama i autentičnim kućama sa neobičnim ornamentima. Obavezno posetite Požarevačku crkvu izgrađenu 1759. godine, Muzej marcipana sa hiljadu i jednim načinom pripreme ovog slatkiša, Etnografski muzej na otvorenom, Srpsku kafanu Korner, i naravno kuću Jakova Ignjatovića, znamenitog književnika i političara srpskog porekla.

3. Slovenija – Kranj. Ovaj gradić na severozapadu Slovenije leži na stenovitom pristaništu iznad ušća reka Save i Kokre. Prilikom obilaska ne propustite da posetite gradsku skupštinu koja je jedna od najpoznatijih kulturnih spomenika u celoj Sloveniji. Takođe, turistička atrakcija koja privlači mnoge jesu tuneli pod ulicama Kranja koje su  iskopali Nemci  tokom Drugog svetskog rata. Kranj predstavlja kulturnu prestonicu zbog svoje povezanosti sa slovenačkim pesnikom France Prešernom. Ovde možete posetiti kuću u kojoj je umro, gde se nalazi i njegov lični arhiv sa zbirkama njegovih dela.

4. Bugarska – Sofija. Na udaljenosti od nepunih 400 km od Beograda nalazi se prestonica Bugarske. Najznačajnija atrakcija je svakako crkva Aleksandra Nevskog koja datira sa kraja 19. veka. Ona je druga po veličini katedrala u balkanskom regionu. U srcu drevne Serdike (istorijsko naselje) se nalazi najstarija zgrada u Sofiji – crvena crkva od cigli sagrađena u četvrtom veku. Ukoliko ste raspoloženi za šetnju i šoping onda obavezno posetite Vitoša bulevar koji je bogat buticima i modnim kućama.

5. Bosna i Hercegovina – Višegrad. Na četiri  sata vožnje od Beograda ovaj mali grad na istoku Bosne i Hecegovine svetu je postao poznat nakon što je Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade, objavio roman „Na Drini ćuprija“. Dugačka i predivna Drina oduvek je imala i istorijski značaj, formirajući granicu između Bosne i Srbije. Ako volite fotografisanje onda će vas predivni pogledi na Drinu iz Višegrada oduševiti. Obavezno posetite i most sa 11 lukova  iz 16. veka, koji je izgrađen po zahtevu Mehmed-paše Sokolovića.

 6. Makedonija – Ohrid. Jedno od najlepših turističkih mesta Makedonije koje bi trebalo posetiti je i grad Ohrid, smešten na obali istoimenog jezera. Ovo jezero je jedno od najstarijih u Evropi i nalazi se na UNESKO-voj listi svetske baštine. Znamenitost koju vredi obići jeste Samuliova tvrđava iz X veka koji dominira svojom visinom iznad grada. Najveća i najistaknutija crkva u gradu je crkva sv. Pantelejmona koja se nalazi na lokalitetu Plaošnik. Čest motiv na suvenirima koje možete kupiti jeste i crkva Svetog Jovana nazvana po selu nadomak kog je izgrađena. Najposećeniji lokalitet van Ohrida jeste manastir Svetog Nauma koji se nalazi na granici sa Albanijom.

 

7. Austrija - Grac. Smešten u južnom delu Austrije na oko sat vremena vožnje od granice sa Slovenijom je drugi austrijski grad po veličini, odmah iza Beča. Ovaj grad ima bogatu istoriju u segmentu kulture i obrazovanja. Uglavnom na ulicama možete primetiti mlađu populaciju – studente iz raznih delova sveta. Najprepoznatljivija znamenitost Graca jeste nekadašnji dvorac Šlosberg, koji je danas pretvoren u javni park. Njegova istorija seže do 10. veka i bio je glavni stub odbrane ovog grada. Do vrha se možete uspeti žičarom, odakle se pruža božanstven pogled na panoramu grada.

Veoma je važno imati pomoć na putu

Ukoliko ste planirali put autom na neku od predloženih destinacija obavezno se dobro pripremite i budite odmorni pre polaska. I najboljim vozačima se mogu desiti nepredviđene situacije ili saobraćajna nezgoda tokom puta. Iz tog razloga savetujemo vam našu uslugu „Pomoć na putu“ koja će u svakom trenutku biti na raspolaganju u slučaju kvara vozila ili nezgode u inostranstvu.

“Pomoć na putu” vam nudi brzu i efikasnu asistenciju na putevima širom Srbije i Evrope kako biste bili potpuno bezbrižni na svakom vašem putovanju. Već sada, iz udobnosti vašeg doma, možete kupiti ovo ili neko drugo Generali online osiguranje iz naše ponude.

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna