Site name
Site name

Jutarnje vežbe za telo koje morate da probate


jutarnje-vezbe-za-telo

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

19.01.2021.

Fizička aktivnost je najbolja stvar kojom možete da započnete dan. Dobićete energiju i volju da se izborite sa svakodnevnim očekivanim i neočekivanim izazovima. Pozitivne posledice vežbanja osećaju se dugoročno, ali takođe imaju i trenutno dejstvo. Evo kako da pronađete motivaciju za svakodnevno rutinsko vežbanje u trajanju od najmanje 20 minuta.

Zašto je vežbanje važno?

U istraživanju Univerziteta Kembridž, u kom je učestvovalo 15 hiljada Britanaca uzrasta od 40 do 79 godina, otkriveno je da fizički aktivne osobe smanjuju rizik od prerane smrti za 50 odsto. Uz to se taj rizik smanjuje za četvrtinu ako se uvede 150 minuta vežbanja sedmično u odnosu na osobe koje se ne bave nikakvom aktivnošću.

Drugim rečima, vežbajte po pola sata pet puta nedeljno ili po 20 minuta svakog dana da biste bili zdraviji i dugovečniji. Osobe koje uspevaju da vežbaju duže od 20 minuta (u proseku oko 42 min dnevno) smanjuju rizik od preranog umiranja za čak 42 odsto.

workout1.jpg

Pravljenje malih koraka, kao što je kratak intenzivni trening, može da promeni vaš odnos prema telu i zdravlju. Ko zna, možda otkrijete da vam se vežbe sviđaju, što će vas motivisati da redovno džogirate po parku ili da radite jogu u prirodi bez obzira na vremenske prilike. Kako budete počeli da primećujete promene, tako će vam rasti i motivacija zajedno sa samopouzdanjem. Postepeno možete dostići i optimalnih 45 minuta vežbanja.

Ako ste spremni za to – pronađite vežbe za svaki aktivan dan u sledećim redovima.

1. Ako imate 7 minuta

Sigurno ste čuli za ovaj koncept: intenzivni trening u trajanju od 7 minuta. Popularizovana u časopisu Njujork tajms, ova tehnika brzo je stekla sledbenike. Pokušajte da upamtite ovih rutinskih 12 vežbi za odličan početak dana. Ako se posle nekog vremena naviknete na njih, možete probati i napredniju verziju.

2. Ako ste inspirisani za 20 minuta

Pogodne za bilo koji uzrast i za bilo koju lokaciju – bilo da vežbate kod kuće, u vežbaonici ili na otvorenom, ove vežbe od 20 minuta spoj su više različitih tehnika. Pilates, joga, HIIT, traka i meditacija – sve to pogodno je čak i za početnike. Potrudite se da uspostavite rutinu. Videćete kako ćete pojačati snagu mišića i izdržljivost za odličan početak dana. Probajte već danas.

workout2.jpg

3. Ako planirate da vežbate 30 minuta

Kada imate na raspolaganju oko pola sata tokom dana, možete preći na ozbiljnije vežbe. Aerobik će vam pomoći da se lakše razbudite, a udar endorfina će pokrenuti mišiće. Rezultate ćete uočiti veoma brzo ako budete pratili raspored od 30 minuta, makar tri puta nedeljno.

4. Probajte i duže od 40 minuta

Kada steknete rutinu i poželite da vežbe radite i uveče, probajte da radite Jogu s Adrijen. Neverovatna instruktorka već godinama je popularna zbog besplatnih snimaka na svom YouTube kanalu i zbog toga što na jednostavan način inspiriše milione gledalaca širom planete. Uz ove vežbe unapredićete ravnotežu, fleksibilnost, izdržljivost i mentalnu snagu, a vežbati možete bilo gde. Ako želite, možete da trenirate i duže od 40 minuta uz obavezno zagrevanje pre i posle.

Fizička aktivnost je važan preduslov za dobro zdravlje. Kako biste bili u potpunosti zaštićeni i u slučaju nenadanih zdravstvenih tegoba, postarajte se da svaki član porodice bude obezbeđen u bilo kom trenutku uz zdravstveno osiguranje.

Od meditacije do podnevne užine, pružamo savete za zdrav život kojima ćete transformisati svakodnevnu rutinu:

Da li ste čuli za „mindfulness“

Sedam saveta za vraćanje forme nakon praznične trpeze

Deset korisnih aplikacija zbog kojih ćete uvek biti u formi

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna