Site name
Site name

Kako da brinete o sebi kada ste roditelj


shutterstock_97459127-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

16.09.2021.

Činjenica je da roditelji imaju malo vremena za sebe. Porodica uvek treba da bude na prvom mestu. Međutim, dan je suviše kratak. Obaveza je mnogo, a vreme ograničeno.

GettyImages-1239577790 (1).jpg

Da li ste znali da je vreme za uživanje važno i za zdravlje?

Evo kako da naučite da brinete i o sebi.

Pronađite vreme

Mama svakodnevno ima samo 17 minuta slobodnog vremena, a briga o sebi retko je na listi prioriteta. Ipak, to je od suštinske važnosti. Koncentrišite se na svoje misli, potrudite se da osetite mir i zadovoljstvo, razmišljate pozitivno.

Kada ste staloženi, lakše ćete podnositi stresne situacije na poslu i manje osećati anksioznost. A tome mogu doprineti male promene svakodnevne rutine koje ne oduzimaju više od nekoliko minuta.

Olakšajte sebi

Napravite spisak obaveza koje oduzimaju vreme. I članovi porodice mogu da preuzmu neke kućne obaveze. Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite mašinu sa sušenje veša i pranje sudova.

GettyImages-1169122651 (1).jpg

Kalendar

Zabeležite podsetnike svake nedelje, meseca ili tromesečja, kako biste rezervisali trenutke koji će biti samo vaši. 

GettyImages-1289148598 (1).jpg

Definišite vreme za obroke i odlazak na spavanje. Na ovaj način će rutinu prihvatiti cela porodica. Vreme za spavanje je nešto što vam je zaista neophodno i nikako nemojte da ga uskraćujete.

Smanjite odlazak u kupovinu. Idite jednom nedeljno u veće nabavke. Možete kupovati i naručivati hranu preko interneta. Ako redovno kuvate, povećajte porcije kako biste imali gotov obrok za nekoliko dana, a višak zamrznite. 

Saveti za brzu negu

Kada razmišljate o brojnim svakodnevnim obavezama, teško je opustiti se. Nakon buđenja i pred spavanje ostavite 10 minuta za meditaciju – dišite ujednačeno i pustite mislima da se izgube. Ukoliko se probudite ranije, možete da radite i kratke ali efikasne vežbe kojima ćete povratiti snagu.

GettyImages-1286682876 (1).jpg

Ukoliko isprobate neke od ovih saveta, napravite spisak onih koji vam najviše prijaju i opuštaju vas. Bilo da je u pitanju pisanje dnevnika, kuvanje sa decom, manikir, jutarnja joga, odlazak na kafu sa prijateljima, trčanje, svako može da pronađe idealnu aktivnost  za sebe. Zato svake nedelje odvojite vreme bar za jednu, kako biste unapred imali čemu da se radujete.

Već smo pomenuli da je pored hobija i razonode, san ključna stvar za oporavak duše i tela. Ako imate problem sa nesanicom, bar dva sata pred spavanje isključite mobilni telefon i računar, nemojte piti kafu, jesti tešku hranu. Obavezno izbacite alkohol. Iako vam se možete činiti da u određenim periodima spavanje može predstavljati  luksuz, priuštite ga sebi, jer su sati koje provedete u krevetu pre ponoći nenadoknadivi. Neka spavanje bude prioritet i za vas i za celu porodicu. Ako vam se ne spava, čitajte pred spavanje kako biste se opustili.

I na kraju, kada vam se učini da ste preplavljeni obavezama, setite se da ne morate vi sve da obavite. Ukoliko svi učestvujete u vođenju domaćinstva, porodica će biti srećnija, a deca disciplinovanija. Stvoriće zdrave navike i odnose prema sebi i drugima, što će im naročito koristiti tokom odrastanja i zrelog doba. Vi ćete ujedno imati više energije i moći ćete da provodite kvalitetno vreme sa svojom porodicom.

Od meditacije do podnevne užine, pružamo savete za zdrav život kojima ćete transformisati svakodnevnu rutinu:

Super hrana - najbolji saveznik zdravlja

Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

Kako da sebi priredite spa tretman kod kuće

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna