Site name
Site name

Kako da lako iznajmite svoju kuću tokom leta


shutterstock_115952848-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

14.07.2021.

Želite da malo zaradite ovog leta? Ukoliko stanujete u turističkom mestu, to vam se može isplatiti. Međutim, ukoliko ne istražite sve u dovoljnoj meri, iznajmljivanje stana se lako može pretvoriti u košmar. Zato smo pripremili neke od osnovnih saveta za maksimalno iskorišćenje prostora uz zaštitu stvari i imovine dok ste vi na putu.

Isplanirajte svoj odlazak

renting.jpg

U periodu u kom planirate da iznajmljujete prostor ne bi trebalo da budete u blizini. Niko ne voli da mu gazda diše za vratom, tako da ćete i u jeku sezone moći da naplatite više ukoliko je potražnja veća.

Istražite konkurenciju u okolini

Pokušajte da istražite konkurenciju. Koliko stanodavci u blizini naplaćuju noćenje u sličnom ili istom smeštaju? Da li imate sve potrebne kućne aparate? Da li je stan na dobroj lokaciji? Koliko je udaljen od centra, autobuske stanice, železnice, turističkih i kulturnih znamenitosti, muzeja, galerija? Sve to uračunajte u cenu, ali budite realni.

Proverite pravne aspekte

renting1.jpg

Možda vam ovo ne bi prvo palo na pamet, ali iznajmljivanje stana na dan takođe potpada pod naplatu poreza. Obavezno proverite sve pravne aspekte i registrujte domaćinstvo kako biste izbegli potencijalne probleme u budućnosti. Raspitajte se u banci i osiguravajućoj kući da li postoje neke pravne prepreke ako otplaćujete kredit, a dođe do nepredviđene štete koju su uzrokovala treća lica.

Čak i ako živite u iznajmljenom stanu, proverite sa stanodavcem da li mu smeta da njegovu nekretninu date u zakup dok ste na putu. Ne samo da ćete tako izbeći pravne zavrzlame, nego i potencijalno objašnjavanje ukoliko se nešto desi dok niste tu. Isto vam može biti lakše da iznajmljivanje ugovarate preko agencije ili specijalizovanih sajtova poput Airbnb ili Booking, ali imajte na umu da to obično podrazumeva troškove usled posredovanja.

Proverite potencijalne goste

Čak i kada vam se čini da su gosti fini ljudi, može se desiti da ste bili u zabludi. Zato je potrebno da ih proverite pre nego što ih pustite u kuću. Najbolje je ako idete po sistemu preporuke, jer se tako smanjuje mogućnost rizičnih situacija.

Ponudite potpun užitak gostima

renting3.jpg

Kada iznajmljujete stan, prvi utisak je najvažniji. Zato se postarajte da slike odgovaraju stvarnosti. Ukoliko je potrebno, dokupite neki od kućnih aparata, poput tostera, mikrotalasne pećnice ili aparata za kafu. Wi-Fi je obavezan, tako da se postarajte da brzina protoka bude što veća.

Društvene igre, čista posteljina, peškiri, sveže cveće, pa čak i ukrasni jastučići – sve je to sasvim dovoljno da upristojite stan. Ukoliko poznajete profesionalnog fotografa, preporučuje se da zatražite njegove usluge kako bi sve bilo predstavljeno na najbolji način.

Obezbeđenje doma i osiguranje domaćinstva

Na kraju, kako biste bili sigurni da neće doći do bilo kakvih problema sa bezbednošću, obavezno napravite nekoliko rezervnih ključeva u slučaju da ne možete da se nađete sa gostima da vam vrate svoj primerak. Porazgovarajte i sa komšijama kako biste bili sigurni da im neće smetati da vide nova lica, a tako ćete uvesti i dodatni kontrolni mehanizam u slučaju da stvari krenu pogrešnim tokom.

Da biste bezbrižno mogli da odete na zasluženi odmor dok iznajmljujete kuću ili stan, preporučujemo i osiguranje domaćinstva i smanjite sve rizike na minimum.

Pročitajte i sledeće:

Pretvorite vaš dom u pravo letnje odmaralište

Kako zaštititi kuću ili stan od atmosferskih padavina i poplave

Neočekivana mesta u vašem domu gde se kriju bakterije i virusi

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna