Site name
Site name

Kako da na letnjim festivalima sačuvate vredne stvari


letnji festivali u Srbiji - saveti za čuvanje ličnih stvari.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

01.08.2022.

Leti se održavaju brojni festivali na otvorenom. Pored EXIT-a u Novom Sadu, najposećeniji festivali u Srbiji su Lovefest u Vrnjačkoj Banji (4–6. avgust), Nišvil – džez festival u Nišu (5–14. avgust), Dragačevski sabor trubača u Guči (5–7. avgust), Šabački letnji festival (7–2. avgust), zatim Beer Fest u Beogradu (18–21. avgust), Zaječarska gitarijada (25–27. avgust) i drugi festivali u regionu i šire.

Ako ste ljubitelj ovakve zabave s prijateljima, sigurno vam ne manjka energije i entuzijazma. Međutim, uvek imajte na umu da na takvim mestima u trenutku nepažnje vrlo lako možete biti odžepareni i ostati bez vrednih stvari poput telefona, lične karte ili pasoša (ako ste u inostranstvu), povratne karte ili novčanika. Zato smo vam spremili ove savete da sačuvate vredne stvari na festivalu i da se ne vratite kući stopirajući.

pakovanje za letnji festival u Srbiji

Spakujte se pametno za letnji festival

Naravno, prvo i osnovno je da sa sobom ne nosite vredne stvari. Opšte je poznato da na festivalima haraju džeparoši, te je najvažnije da sačuvate novac i kartice. Skup nakit i nov telefon ostavite kod kuće, zamenite ih bižuterijom i starim telefonom. Čak i ako neko pokuša da vas opelješi, neće se puno obradovati (možda se i predomisli), a vi ćete moći da uživate u festivalskoj muzici i ostanete u kontaktu s porodicom i prijateljima.

Spakujte samo stvari koje su vam neophodne na festivalu. Ako spavate u kampu, probajte da se sprijateljite s komšijama i pazite jedni na druge, tako da se lopovi drže podalje i od jednih i od drugih. Nemojte stavljati katanac na šator jer to obično privlači pažnju – potencijalni sumnjivci mogu pomisliti da čuvate nešto vredno. Skupe stvari čuvajte u dnu vreće za spavanje dok ste na počinku.

kampovanje na letnjem festivalu

Većina kampova na festivalima pruža uslugu čuvanja u sefu, tako da trošak čuvanja vrednih stvari možete podeliti s prijateljima kako biste svi sačuvali pasoše i bankovne kartice.

Obucite se bezbedno

Mudrac sve svoje sa sobom nosi – stara je izreka i važi uvek i svuda. Zato obavezno obucite jaknu ili pantalone sa džepovima koji mogu da se zakopčaju kako vam novčanik, telefon i druge vredne stvari ne bi ispale.

bezbednost na letnjem festivalu

Ako nosite ranac, nemojte ga držati na leđima, već ga nosite napred. Ili, ako ste obuli gumene čizme, omanji novčanik možete da sakrijete u njima.

Nemojte držati sav novac i bankovne kartice na jednom mestu kako biste smanjili rizik od krađe svih vrednih stvari. Umesto toga, rasporedite ih po različitim džepovima.

Krenite pripremljeni i uživajte na festivalu

Telefon nikad ne ostavljajte otključan – obavezno postavite šifru. U slučaju da ga izgubite, ostavite broj telefona prijatelja kako bi potencijalni pronalazač mogao lako da stupi u kontakt s vama i vrati vam ga.

Proverite da li putno osiguranje pokriva gubitak vrednih stvari. Krađu ili gubitak obavezno prijavite direktno obezbeđenju festivala i uzmite pisanu potvrdu kako biste osigurali lakšu obradu potencijalnih odštetnih zahteva. Obavezno slikajte pasoš, kreditne kartice i sve vredne stvari kako biste pomogli policiji u njihovom pronalaženju.

--

Pročitajte i: 

Četiri vrste osiguranja za aktivan život

Sve što treba da imate u automobilu

Zašto treba da počnete da razmišljate o životnom osiguranju još u mladosti

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna