Site name
Site name

Kako da napišete svoju životnu priču


pisanje knjige

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

07.12.2021.

Pisanje memoara je jedan od najzabavnijih hobija u kojima možete da se oprobate, naročito ako vodite zanimljiv i ispunjen život. To je odlična prilika da se prisetite lepih događaja i dragih osoba, ali i da ih sačuvate od zaborava za buduće generacije. Iako može delovati kao težak podvig, postoje stvari koje su zajedničke svim životopisima, a koje vam mogu pomoći da lakše i brže prođete kroz čitav proces.

kucanje na racunaru

Početni koraci za pisanje

Prvi korak je uvek najteži. Ako ste se odlučili za pisanje autobiografije, pokušajte prvo da prikupite ideje: koji su to najvažniji delovi priče koju želite da ispričate? Zbog čega su važni? Da li je već neko ispričao priču sličnu vašoj? Čitajte što više. Ovo je faza istraživanja.

Postoje razne onlajn alatke za beleške i organizovanje ideja. Aplikacije Notes, To Do, Evernote ili Trello odlične su za uređivanje misli i pisanje beležaka, kao i za kreiranje predložaka za pisanje.

Ako imate stare fotografije koje želite da upotrebite, možete da koristite aplikaciju Photoscan iz usluge Google Photos, pomoću koje će fotografije ostati u digitalnom obliku.

album sa starim fotografijama

Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć, možete da upišete kurs kreativnog pisanja, ili da se pridružite nekoj od grupa na društvenoj mreži Facebook.

Napravite strukturu, struktura je najvažnija

Postoje razni načini pripovedanja, ali jedno im je zajedničko: ispovest mora da bude zanimljiva i da čitaoce uvuče u priču. Kako se to postiže? Za početak treba da napravite plan:

  • Priča ne mora da počne u trenutku vašeg rođenja, nego od konkretnog događaja koji želite da opišete. Taj način pripovedanja naziva se in medias res, odnosno u središtu stvari, i obično se koristi za pisanje o dramatičnim događajima koji predstavljaju neku prekretnicu.
  • Odlučite koji su glavni događaji u priči – ispišite ih na nalepnice i postavite na plutanu tablu, a zatim ih povežite sa manjim događajima koji nisu toliko značajni.
  • Zatim odlučite da li želite da čitaocima pružite malo napetosti tokom pripovedanja.
  • Postarajte se da na kraju dođete do razrešenja tako da ne izneverite očekivanja čitaoca. Potrudite se i da sve sporedne priče izvan glavne naracije budu dovršene.

Ako ne umete brzo da kucate…

Postoji više opcija pisanja: na papiru, telefonu, tabletu ili računaru. Svakako je najpraktičnije ako koristite računar, ali ukoliko lepo pišete, možete da skenirate rukopis i prebacite ga u digitalni oblik pomoću programa ABBYY Fine Reader.

Diktiranje teksta pomoću opcije „Prepoznavanje govora“

Uz to, na operativnom sistemu Windows postoji opcija diktiranja, odnosno prepoznavanja govora koja prepoznaje i srpski jezik.

Kako da proverim pravopis i gramatiku?

U programu Word postoji opcija provere grešaka u kucanju koja odlično funkcioniše za srpski jezik kao osnovni vid provere.

Ako niste sigurni da li poznajete sva gramatička i pravopisna pravila, uvek možete da angažujete nekoga da pročita tekst i ispravi greške. To rade lektori, odnosno filolozi koji su završili srpski jezik i književnost. Oni će uobličiti tekst i ispraviti sve stilske, gramatičke, sintaksičke i pravopisne greške.

Kako da objavim autobiografiju?

Knjiga može postojati u digitalnom formatu i štampanom obliku. Možete da angažujete grafičkog dizajnera kako bi knjiga izgledala profesionalno i reprezentativno.

S druge strane, uvek možete da koristite predloške za rukopisne knjige u sistemu Microsoft 365 i da sami napravite PDF format.

Pored toga, ako želite da knjiga bude u štampanom obliku, možete se obratiti nekoj od izdavačkih kuća koje mogu da odštampaju vašu životnu priču.

objavljivanje autobiografske knjige

Dodatna pomoć

I na kraju, ako vam je potrebna dodatna pomoć, uvek se možete obratiti profesionalnom piscu za savet ili smernice. Mnogi pisci honorarno pišu biografije i daju konsultacije, tako da je ovo još jedan način za objavljivanje memoara.

Treba uživati u životu i živeti punim plućima. Svaki dan. Ali treba biti oprezan. Da biste predupredili nepredviđene događaje, biće vam lakše ako imate polisu životnog osiguranja, pošto ništa nije vrednije od života.

Savetujemo vam da pročitate i:

Kako vođenje dnevnika pozitivno utiče na vaše zdravlje

Uživanje u umetnosti i kulturi od kuće

Kako se odvići od odugovlačenja i ostvariti planove

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna