Site name
Site name

Kako da ovog leta putujete i pored ograničenja putovanja


devojka-drži-pasoš-na-aerodromu

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.08.2021.

Prošla godina donela nam je brojna ograničenja, a najviše u pogledu putovanja. Kako se svet polako oporavlja od efekata pandemije, mnoge zemlje postepeno otvaraju granice i spremne su za novu letnju sezonu.

Međutim, s obzirom na to da je situacija zbog vakcinacije često nepredvidiva, s vremena na vreme može se desiti da se određena ograničenja ponovo uspostave, a zatim i ukinu. Da biste konačno ovog leta otišli na zasluženi odmor, potrebno je da naročito obratite pažnju na neke stvari. Evo kako da se spremite za odmor bez potrebe za opsesivnim gledanjem vesti.

Šta kažu zvaničnici?

putovanje u vreme covid 19

Pre rezervacije i putovanja treba obratiti pažnju na lokalne propise.

Da li su na zvaničnim sajtovima institucija, poput ministarstva spoljnih poslova, objavljena posebna pravila za izlazak iz zemlje i uslovi za putovanje?

Takođe, da li za ulazak u zemlju odredišta postoje određena ograničenja ili smernice za najavu ulaska kako biste što brže prešli granicu i umanjili nepotrebno čekanje? Da li vam je potrebna viza, potvrda o vakcinaciji ili testiranju? Na vreme proverite sve ove informacije i blagovremeno potražite potvrde. 

Proverite pasoš

Zatim, proverite kada vam ističe pasoš. Često se može desiti da neke zemlje ne dozvoljavaju ulazak licima kojima pasoš ističe za tri do šest meseci. Uz to postoji i mogućnost da vam vizu ne odobre i zato što pasoš ističe neposredno nakon povratka u zemlju. Zato na vreme morate da obnovite pasoš.

pasos za putovanje

Proverite da li treba da se vakcinišete

Ako planirate da letujete na nekom egzotičnom ostrvu, bilo u Aziji, Africi ili pak Južnoj Americi, možda ćete morati da primite obavezne vakcine protiv tropskih bolesti, poput malarije, difterije, tetanusa, hepatitisa, tifusa i sl. Dobro se raspitajte pre putovanja pošto Fond možda ne pokriva neke od njih tako da ćete morati da ih dodatno platite.

U zavisnosti od destinacije, možda će vam biti potrebna potvrda o vakcinaciji i protiv kovida. Bilo da je u pitanju prelazak granice, ulazak u muzeje ili pak kafiće i prodavnice, u mnogim zemljama sve češće se javljaju nova pravila prema kojima se dozvoljava pristup samo potpuno vakcinisanim građanima.

Većina zemalja Evropske unije državljanima Srbije trenutno ne dozvoljava ulazak bez potvrde o vakcinaciji, dok balkanske zemlje poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije i Grčke to pak dozvoljavaju. Zato se na vreme informišite i ako iznenada odlučite da krenete na odmor, može se desiti da je potrebno da od druge doze većine vakcina prođe najmanje dve nedelje kako biste mogli da uđete u zemlju.Ove informacije možete pronaći i na Generali sajtu.

Zaštitite se

Gde god da putujete, zdravlje treba da vam bude na prvom mestu. U hitnim slučajevima morate biti sigurni da ste obezbeđeni, a putno osiguranje koje pokriva i Covid-19 nešto je bez čega ne bi trebalo ni da planirate putovanje, naročito u današnje vreme. Pored toga, obavezno iskopirajte prvu stranicu pasoša i nabavite brojeve telefona i mejla konzulata ili ambasade u zemlji u koju putujete kako biste imali rezervni plan u slučaju gubitka dokumenata.

Uz naše savete za putovanje više nikada nećete zaboraviti da ponesete važne stvari niti ćete morati da plaćate skrivene troškove:

Budite bezbedni dok putujete sami

Zanimljivosti o putovanju avionom

Virtuelni obilazak svetskih spomenika kulture i čuda prirode

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna