Site name
Site name

Kako da putujete, a da ne zagađujete planetu


Putovanje bez zagadjivanja okoline

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

07.09.2021.

Volite li da putujete? Putovanja mogu biti divne avanture, ali ona takođe ostavljaju svoj trag na životnu sredinu. Zanimljiv je, ali istovremeno i zabrinjavajuć podatak, da avion koji leti na relaciji od Londona do Sidneja emituje oko 5 tona ugljen-dioksida, što je skoro upola više nego što prosečna osoba emituje godišnje.

Na sreću, postoji način da otkrijete svet i uživate u putovanju, a da to činite na ekološki prihvatljiv način. Saznajte više kako da savesno putujete i budete odgovorniji prema planeti.

Šta je karbonski otisak?

Karbonski ili ugljenični otisak predstavlja količinu gasova sa efektom staklene bašte koja se oslobodi u atmosferu tokom svakodnevnih aktivnosti. Ta količina zavisi od niza različitih faktora među kojima su i način na koji putujete ili grejete svoj dom. Važno je znati da čak i male promene mogu napraviti razliku i pozitivno uticati na životnu sredinu.

Načini da smanjite emisiju štetnih gasova

U pogledu emisije štetnih gasova, putovanje kopnom je ekološki bolja opcija od letenja. Na primer, umesto avionske, kupite kartu za voz. Ako ne možete da izbegnete putovanje avionom, najbolje bi bilo da putujete direktnim dnevnim letovima jer su manje štetni po životnu sredinu od noćnih. Takođe, trudite se da spakujete samo najosnovnije stvari jer veliki teret podrazumeva i to da avion troši više goriva.

Električni automobili su budućnost

Dobro je poznato da su električni automobili manje štetni po okolinu u poređenju sa klasičnim automobilima koji koriste dizel i benzin goriva. U Evropi je od 2018. do 2019. godine prodaja električnih automobila porasla za čak 70%. U Srbiji je situacija malo drugačija, ali iz JP Putevi Srbije kažu da postoji potreba za instalacijom novih elektropunjača na autoputevima.

Za slučaj da putujete standardnim automobilom, postoji način da smanjite emisiju ugljen-dioksida. Izbegavajte vožnju po gradu i trudite se da vozite ekonomično jer mala potrošnja goriva znači manju emisiju. Ukoliko idete na grupno putovanje, koristite što manje vozila i budite obazrivi u pogledu količine kofera koje ćete poneti.

Putno osiguranje obavezna stavka putovanja

Koje god sredstvo da odaberete, ne zaboravite da uplatite putno osiguranje i izbegnete nepotrebne troškove u slučaju nezgode, povrede ili bilo koje druge nepredviđene okolnosti tokom putovanje. Sigurnost uvek mora biti na prvom mestu.

generali-sustainable-travel-serbia.gif

Zanimaju vas putovanja? Pročitajte i sledeće:

Kuda na odmor u Srbiji?

Kako da održite strast za putovanjima ako ste kod kuće?

Kako ležerno putovanje može da ulepša odmor?

 

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna