Site name
Site name

Kako da se spakujete za letovanje sa decom


GettyImages-1213039169-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.09.2021.

Pakovanje za putovanje mnogima može predstavljati pravi problem. Kada su uključena i deca, koferi i torbe počinju da se umožavaju. Sigurno ste se zapitali da li postoji univerzalni spisak svega što je potrebno poneti.

Pripremili smo vam 13 saveta za minimalističko porodično putovanje. Ne samo da će prtljag biti manji, već ćete uštedeti na vremenu i organizaciji, što je odličan preduslov za zabavan odmor.

Faza 1: Smanjite broj stvari

pwk3.jpg

1. Napravite spisak

Pored toga što ćete smanjiti šansu da zaboravite nešto važno, imaćete priliku da razmislite šta je to bez čega stvarno ne možete da putujete. Napravite spisak u beleškama na telefonu ili tabletu, kako ga ne biste izgubili. Ovaj spisak možete koristiti za svako naredno putovanje.

2. Ponesite manji i lakši kofer

Ako imate dovoljno prostora, sigurno ćete hteti da dodajete još stvari. Ograničenja podstiču kreativnost, tako da ćete lakše putovati s manjim koferima.

3. Planirajte pranje veša

Gde god da odsedate, mogućnost pranja veša bi bila dodatno olakšanje za prtljag. Odvojite stvari koje planirate da ponesete, a zatim uklonite trećinu ili čak polovinu ukoliko možete.

4. Odaberite minimalističku garderobu za putovanje

Odabir odeće neutralnih boja koje se dobro uklapaju znači da ćete moći da olakšate kofere. Prednost dajte stvarima koje se mogu lako svrstati i u svakodnevne i poluformalne kako ne biste morali da razdvajate dnevne i noćne kombinacije.

Obuća zauzima najviše prostora, tako da se ograničite na jedan ili dva para: patike ili sandale za dan i crne ili teget mokasine za veče.

5. Izbegavajte potrošnu robu

Ograničite se na stvari bez kojih ne možete da putujete i za koje znate da ne postoje u odmaralištu. Tako vam npr. šampon za kosu ili sapun neće biti potrebni jer ih možete kupiti kada stignete na odredište.

6. Smanjite ostatak spiska

Evo kako:

  • umesto štampanih knjiga ponesite e-čitač ili tablet;
  • spakujte jastuk na naduvavanje;
  • zamenite nekoliko stvari jednom koja ima više funkcija: tako npr. maramu možete koristiti kao peškir za ležanje, podlogu za piknik, ali i haljinu.

Faza 2: Razuman pristup dečijim stvarima

pwk2.jpg

7. Napravite spisak za ručni prtljag

Ako putujete avionom, u ručnom prtljagu bi trebalo da bude sve što je deci potrebno tokom leta, kao što su pelene, dohrana, igačke i presvlaka. Izbegavajte da sa sobom nosite sve što možete da kupite kada stignete.

Pre nego što se spakujete, izvadite sve na krevet – napravite  po jednu gomilu za svakog člana porodice – i razmislite šta sve možete da ostavite kod kuće. Kada sve bude bilo na jednom mestu, postaće vam jasnije šta vam zaista nije potrebno.

8. Razmislite o zabavi

Igračke zauzimaju puno prostora – ali vrlo verovatno mnogo manje nego što mislite. Ipak ponesite one koje su deci najdraže.

Ne zaboravite da je zabavno upravo to što idete na novo mesto na kom možete da istražujete. Za stariju decu zabava može biti i lov na blago ili tablet (uz ograničenje vremena korišćenja), koji zauzima malo prostora a lako se puni.

9. Odaberite dečiji putni komplet

Rasklopiva kolica su korisna i kad ne idete na odmor, tako da je ovo nešto što svakako treba da imate i kod kuće i na odmoru. Za mlađu decu autosedište je zakonska obaveza, a ako iskombinujete da može da se prikači na kolica, imate dvostruko više razloga da ga nabavite.

Za stariju decu važno je da su kolica lagana i da se lako sklapaju, ali i da imaju dovoljno skladišnog prostora, zaštitu od sunca/kiše i dobre točkiće.

Ako u hotelu nije obezbeđen krevetac, možete poneti rasklopivi, kao i podlogu za presvlačenje.

Faza 3: Bezbednost i zdravlje

pwk1.jpg

10. Ponesite komplet za prvu pomoć

Ako idete na more, šeširići, naočare za sunce i kreme za zaštitu od sunca sa visokim faktorom su neophodne. Minikomplet za prvu pomoć trebalo bi da sadrži sledeće:

  • toplomer
  • lekove za bolove
  • flastere
  • alkohol ili jod
  • antihistaminike
  • tablete protiv mučnine
  • propisane lekove

11. Ponesite važne dokumente

Ako sa sobom nosite lekove, morate poneti i recepte ili izveštaj lekara u slučaju da na aerodromu ili granici dođe do problema. Bilo bi dobro i da u planiranom odredištu odmora unapred pronađete pedijatra.

Ako nemate isto prezime kao deca, osim pasoša sa sobom morate poneti dokaz da ste u srodstvu. Tako ćete izbeći nepotrebna ispitivanja.

Faza 4: Priprema za polazak

12. Osigurajte se

Kad god krećete na put, putno osiguranje je pored pasoša jedna od najbitnijih stavki. Nepotrebni troškovi lečenja nisu razlog da odmor propadne. Čak i da ne dođe do zdravstvenih problema, bićete mirniji.

13. Pametno pakovanje

Najkrupnije stvari (poput jakne ili dukserice), ponesite u ruci.

Odeću urolajte jer tako zauzima mnogo manje prostora. Nemojte nositi stvari koje se lako gužvaju i iskoristite sav prostor koji imate.

Ako ste izdržali dovde – čestitamo vam! Uspešno ste spakovali celu porodicu za putovanje. Sada je vreme da uživate u odmoru.

Porodični spisak za putovanje za početnike

Plašite se da ne zaboravite nešto veoma važno? Ne brinite se, tu smo da vam priskočimo u pomoć. Kako biste smanjili rizik, preuzmite naš spisak za putovanje i dodajte sve što vam je potrebno.

How_to_pack_for_holidays_with_kids_SERBIA-1.jpg

Uz naše savete za putovanje više nikada nećete zaboraviti da ponesete važne stvari niti ćete morati da plaćate skrivene troškove:

Kuda na odmor u Srbiji

Budite bezbedni dok putujete sami

Zanimljivosti o putovanju avionom

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna