Site name
Site name

Kako da smanjite račune za grejanje ove zime


Kako da smanjite račune za grejanje ove zime

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

22.02.2019.

Ako poznajete bilo koga ko nema centralno grejanje, onda znate da troškovi za zagrevanje doma mogu itekako da im dodatno rashlade zimske dane. Ipak, ima mnogo mera koje možete preduzeti da smanjite potrošnju energije, a da vaš prostor istovremeno bude topliji. Ne samo da ćete time učiniti dobru stvar za životnu sredinu, već će i vaši računi za grejanje biti niži ako smanjite rasipanje energije. Evo nekih saveta.

 

Zadržite toplotu unutra

Najbolji, ali ujedno i najskuplji način da grejanje učinite efikasnijim jeste termoizolacija kuće. Međutim, ima nekih rešenja za koja vam ne trebaju tako velika ulaganja. Trake za izolaciju vrata ili pur-pena za popunu rupa u zidovima, kao i guma za dihtovanje vrata i prozora mogu smanjiti račun za grejanje od 5%, pa čak do 30%. Takođe, korisnim se može pokazati i ugradnja duplih stakala, ali i jednostavno korišćenje zavesa (doduše samo onih od težih tkanina) za zadržavanje toplote. Tokom dana razvucite zavesu da biste iskoristili sunčevu toplotu, a uveče ih navucite kako biste sprečili hlađenje stana.

 

Smanjite temperaturu

Ako ste navikli da i tokom zime u stanu budete lagano obučeni, možda je vreme da promenite navike. Smanjenje temperature za stepen - dva donosi značajnu uštedu. To što ćete morati da se obučete toplije ili se ogrnete ćebetom i ne mora biti tako strašno. Skuvajte čaj, ušuškajte se, uzmite neku knjigu i stvorite novi ritual. Ko zna, možda vas on navede da zavolite zimu. U svakom slučaju, pametno je da bar u spavaćoj sobi snizite temperaturu, jer je hladnija soba bolja za dobar san.

 

Nabavite pametni uređaj

Možda vam u početku deluju kao veliki izdatak, ali pametni uređaji za grejanje, koji vam omogućavaju da bolje upravljate potrošnjom energije, posle nekog vremena će se itekako isplatiti. Naravno, redovno kontrolisanje grejanja i održavanje sistema ispravnim takođe je važan preduslov za smanjenje troškova.

 

Ulepšajte zimske večeri pečenom bundevom ili pečenim jabukama. Ne samo što ćete uživati u ovim zdravim poslasticama, već će i toplota rerne značajno povećati temperaturu stana. Konačno, mislite o grejanju na vreme i planirajte nabavku ranije – to će vam doneti sigurnu uštedu.

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna