Site name
Site name

Kako da smanjite upotrebu plastike u svakodnevnom životu


žena-kupuje-na-pijaci

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.08.2021.

Upotreba plastičnih kesa i drugih proizvoda od plastike sve se više pojavljuje u negativnom kontekstu u medijima. Šteta po životnu sredinu, a naročito biljni i životinjski svet, očigledna je i neminovna. Prirodno je da smo malo zbunjeni kada poželimo da nešto uradimo povodom toga. Odakle da krenemo?

Ako želimo da pođemo od sebe, te promene ne moraju da budu strašne i preko noći. Važno je da znamo da čak i najmanji napor koji uložimo može da se pozitivno odrazi na ponašanje drugih, bilo da je u pitanju izbacivanje slamčica iz upotrebe ili nošenje ručka na posao.

A što je najbolje od svega, ovakvi postupci će se veoma povoljno odraziti na kućni budžet, pored toga što su dobri za okolinu. Hajde da vidimo šta svi možemo da uradimo.

Boce i posude za višekratnu upotrebu

plastic3.jpg

Veliki broj proizvoda od plastike je za jednokratnu upotrebu, poput slamčica, čaša, posuda za ručak ili kesa. To svakodnevno stvara ogromne količine otpada. Međutim, sve te stvari na sreću se mogu zameniti proizvodima za višekratnu upotrebu koji su napravljeni od bambusa, metala ili platna.

Na primer, umesto da pri nabavci namirnice pakujemo u ogromne plastične kese, bolje je da ponesemo ceger ili platnenu torbu koju možemo da koristimo iznova i iznova i koja tako štedi novac. Dalje, umesto da kupujete kafu za poneti u plastičnoj čaši, ponesite termos i natočite kafu po sniženoj ceni. Ne zaboravite da ga koristite svaki dan, što za kafu, što za hladnu vodu.

plastic1.jpg

A da ne biste svaki dan na poslu naručivali ručak koji se pakuje u jednokratne plastične posude, spremite hranu kod kuće i nosite je u staklenoj posudi koja se lako pere.

Da biste otišli korak dalje, kada ipak rešite da naručite hranu, recite restoranu da vam nije potreban plastični escajg, već ponesite svoj od kuće. Ovakva promena ponašanja svakako ima dugoročno dobre posledice, jer možete inspirisati i druge sopstvenim primerom.

Kupovina u lokalnim prodavnicama

plastic4.jpg

Verovatno ste primetili da je u supermarketima neko voće i povrće zapakovano u plastične kutije sa providnom folijom. Šta se dalje dešava sa tolikom plastikom kada je bacite u smeće? Bolje je da ni ne pomišljamo.

Zato je bolje da kupujete na pijacama gde namirnice možete da spakujete u platnenu torbu ili ceger. Povrh toga, voće i povrće će verovatno biti jeftinije i kvalitetnije nego u marketu, a uz to pomažete i malim proizvođačima.

Pored toga što možete da uštedite, sveže namirnice su i zdravije, a ako baš morate da ih zamrznete, možete to da uradite u sopstvenoj režiji i da ih spakujete u posude od stakla ili plastike za višekratnu upotrebu koje mogu da izdrže niske temperature. Ne samo da ćete smanjiti upotrebu plastike, već ćete moći i da kontrolišete veličinu porcija, što će se dodatno odraziti na navike i zdraviju ishranu.

A ako ne planirate da idete u kupovinu a usput vam ipak nešto hitno zatreba, korisno je da u džepu ili torbi imate rezervni ceger, tako da ne morate da brinete oko nošenja namirnica.

Svakodnevne navike

plastic2.jpg Neke loše navike je teško promeniti, ali uz malo truda možete da ih iskorenite.

Počnite od kupatila. Umesto da iznova kupujete nove gelove ili šampone, probajte da pronađete kozmetičke proizvode u ambalaži koja može da se dopunjava. Umesto gela za tuširanje možete da koristite sapun. Kada se tuširate u teretani, sapun možete da spakujete u kutijicu i ponesete sa sobom. Umesto uobičajenih uložaka, možete da isprobate ekološke varijante, pa čak i menstrualne čašice koje se mogu iznova i iznova koristiti, a i višestruko su jeftinije.

Ako treba da obnovite posuđe, uvek je bolje da odaberete staklo umesto plastike. Posude za čuvanje hrane takođe mogu da budu i stare tegle ili flaše, tako da ne morate da ih bacate.

I na kraju, tokom leta, kada ste u izlasku ili na plaži, uvek je bolje kupiti sladoled u kornetu nego u čašici jer tako smanjujete upotrebu papira i plastike, a i dezert će biti ukusniji. Osim toga, osećaj da činite nešto dobro za životnu sredinu nema cenu.

Briga o životnoj sredini je važna kao i briga o porodici i sebi. Počnite da razmišljate o budućnosti uz opcije životnog osiguranja.

Pročitajte i sledeće:

10 kreativnih načina da se reciklira plastika

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Osvežite i reorganizujte garderobu u 7 koraka

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna