Site name
Site name

Kako da uz redovno vežbanje pomognete i planeti


GettyImages-1165132035-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

28.05.2021.

Šetnja, trčanje i boravak u prirodi donose brojne prednosti. Poboljšavaju koncetraciju, utiču na prikupljanje vitamina D, kao i na fizičko i mentalno zdravlje.

Važno je da budemo zdravi, kao što je važno da bude zdravo i čisto okruženje u kom živimo. Smeta nam kada na ulicama i u prirodi vidimo kese, limenke, opuške od cigareta.

in-line-1.jpg

Upljana priroda – čisto rešenje uz redovno vežbanje

Šuškanje plastičnih kesa, papiri i ostali otpad ruže prirodu, zagađuju okruženje i izazivaju nelagodnost. Šveđani su smislili način vežbanja koji podrazumeva čišćenje prirode od smeća, tzv. ploging. Termin potiče od švedskih reči plocka och jogga, odnosno čišćenje i džogiranje. Na ovaj način moguće je istovremeno biti fizički aktvan i voditi računa o svom okruženju.

Šveđanin Erik Alstrom je porkenuo ovu inicijativu.

Kada se vratio u Stokholm nakon 20 godina provedenih u Oreu, malom skijaškom mestu na severu Švedske, primetio je koliko je grad postao prljav.

Iznenadio se koliko smeća ima i u prirodi. Svi ti otpaci nedeljema su ostajali pokraj puta. Rešio je da preduzme nešto.

Pokrenuo je inicijativu uključivši i prijatelje pa su, zajedno počeli da sakupljaju smeće. 

Tako je nastala grupa Ploga, koja se ubrzo proširila svetom. U ovu aktivnost može da se uključi bilo ko je voljan da očisti planetu.

in-line-2.jpg

Svako može da doprinese čišćenju planete

Pokret je nastao u pravom trenutku, jer smeća ima svuda, pluta i po površinama okeana. 

Svaki pojedinac bi trebalo da učini nešto za okruženje. Pored zdravije planete, svako od nas će imati koristi od čišćenja. Zato obujmo patike i trčimo, hodajmo, krećimo se: ulicom, šumom, parkom, ili proplanakom. Upijajmo vitamin D i oraspoložimo se.

Ako je žbun zarobljen među kesama, oslobodimo ga, ako je čaša od kafe zalutala u travi, pokupimo je  i odložimo na pravo mesto. Na kraju krajeva, znaćemo da smo malim gestom učinili mnogo.

Pored nesebičnog staranja o planeti možemo učiniti mali gest za sebe i na vreme ugovoriti adekvatno zdravstveno osiguranje. Važno je na vreme razmišljati o sigurnoj budućnosti.

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna