Site name
Site name

Kako da zaštitite automobil od krađe


kako zastititi auto od kradje

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

12.01.2022.

Što je više automobila na putevima, više se i obijaju. Kradljivci su postali sve promućurniji i često ne biraju marku vozila, što znači da čak i jeftinija kola mogu da nestanu sa parkinga.

Prema zvaničnim podacima, 2015. godine u Srbiji je za deset meseci ukradeno 1.226 vozila, a naša zemlja je jedna od najlošije rangiranih u Evropi kada je u pitanju kupovina kasko osiguranja – od ukupno registrovanih vozila, što je gotovo 2.000.000, svega 10% njih ima kasko.

zastita auta od kradje

Evo kako svoj automobil možete da zaštitite od krađe, a ako do nje ipak dođe, da ne biste morali da kupujete nov, pogledajte kako da ga osigurate i da uz kasko osiguranje pokrijete čak i korišćenje zamenskog vozila.

Uređaji za zaštitu od krađe

Uređaji za zaštitu vozila od krađe, kao što su digitalni i analogni uređaji, onemogućavaju pokretanje vozila iz stanja mirovanja. Lavlja kandža ili igla za isključivanje upravljačkog kola pomoću releja samo su neka od rešenja koja možete da primenite kako biste osigurali da automobil ne nestane iz vidokruga.

Aplikacije za praćenje

GPS odašiljač za praćenje vozila postavlja se u vozilo, a na mobilnom telefonu možete da pratite gde se ono nalazi u svakom trenutku. Ovi pametni uređaji mogu da šalju i izveštaje na mejl, da vas upozore na sumnjive aktivnosti, ali i da pomognu policiji da pronađe automobil ukoliko ga lopovi ukradu.

Takođe, korisni su i ako zaboravite gde ste se parkirali tokom noći ili na većem parkingu.

Alarmi za automobile

Gotovo svi moderni alarmi kombinuju hardverska i softverska rešenja koja skeniraju okolnosti u automobilu i van njega i šalju vam upozorenja na sumnjive aktivnosti poput razbijanja stakla, kako biste u svakom trenutku znali u kakvom je stanju auto. Takođe, mnogi imaju opciju startovanja vozila dok još niste u njemu.

Priručna sredstva

Jedan od načina za upozoravanje potencijalnih provalnika jesu i sigurnosne nalepnice – ako ih kradljivac vidi na prozoru, možda će se ipak predomisliti i neće rizikovati da proveri imate li alarm ili ne.

najbolja zastita auta od kradje

Takođe, ako u automobilu ne ostavljate vredne stvari poput torbi, novčanika ili drugih skupih uređaja, i na taj način ćete dodatno demotivisati kradljivce. Ako nema plena, nema ni provale.

Ne zaboravite ni da uvek zaključate auto, čak i ako izlazite na minut do bankomata ili prodavnice.

Automobil je velika investicija i ako ostanemo bez njega, često nemamo mnogo drugih opcija. Zato je važno preduzeti sve mere predostrožnosti kako se posle ne bismo kajali. Bezbednost saputnika i dece takođe je izuzetno važno, a ako ste se odlučili za dodatne mere zaštite, možete se raspitati o osiguranju od automobilskih nezgoda.

Pročitajte i: 

Bezbednost dece u saobraćaju: od rođenja do punoletstva

Najčešća pitanja: sve što treba da znate o osiguranju automobila

Kako da postanete zeleni vozač i smanjite potrošnju goriva

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna