Site name
Site name

Kako da zaštitite svoje mališane kada vam pomažu u kuhinji


GettyImages-1137073322-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

16.06.2021.

Spremanje obroka je zabavna aktivnost za celu porodicu, ali je i dobra prilika da svoje mališane naučite kako da se zdravo hrane i spreme neka od osnovnih jela. Međutim, u kuhinji opasnosti vrebaju iza svakog ugla - od oštrih noževa i vrelog tiganja, do prljavštine i klizavih površina. Nezgode se neminovno dešavaju ukoliko niste dovoljno pažljivi. Zato je važno preduzeti mere bezbednosti kako bi vaša deca mogla sigurno da eksperimentišu u kuhinji. Pročitajte naš kratak vodič na tu temu i ispunite dane uživajući u kulinarskim čarolijama.

bakinginline.jpg

1. Čistoća

Čistoća je prva mera bezbednosti u kuhinji. Pranje ruku i površina s kojima dolazimo u dodir osnovna je mera zaštite od virusa. Zbog toga naučite decu kako da pravilno peru ruke pre baratanja kuhinjskim escajgom i namirnicama. Ako vam dete ima dugu kosu, obavezno je vežite. Navucite kecelje kako biste odeću zaštitili od prskanja. Deca se ugledaju na vas, pa se potrudite da vaše ponašanje u kuhinji zaista bude za primer.

2. Opasnost od povrede

Da biste izbegli sve moguće nezgode, najbolje je da vrele šerpe i tiganje držite na zadnjim ringlama. Na ovaj način, smanjujete šanse da ih deca slučajno zakače ili dodirnu. Kada hvatate ručke ili vadite posude iz rerne ili mikrotalasne pećnice, obavezno stavite rukavice za rernu. Proverite da li su svi uređaji isključeni nakon upotrebe, obrišite sve površine na koje je možda nešto prsnulo jer mogu dovesti do klizanja. Kada stavljate posude u mikrotalasnu pećnicu, naučite decu da se ne smeju koristiti metalne posude ili posuđe sa pozlatom. Ukoliko recept podrazumeva korišćenje miksera, pažljivo pratite da vaši mališani ne stavljaju prstiće u vanglu u kojoj mutite sastojke.

bakinginline1.jpg

I na kraju, pošto se u kuhinji nalazi dosta oštrih predmeta, morate se postarati da veliki i mali noževi, kao i blender, budu van domašaja vaših mališana. Ako smatrate da su deca dovoljno velika da ih koriste, ipak neka prvih nekoliko puta to čine pod vašim nadzorom. U slučaju upotrebe blendera, naučite decu da sastojke ubacuju samo kada je uređaj ugašen ili raskačen iz utičnice. Kada završite s pripremom jela, noževe nikad nemojte ostavljati u sudoperi s ostalim posuđem da se deca prilikom pranja suđa ne bi posekla. Ostavite ih sa strane ili ih operite zasebno.

Kuhinja je mesto u kojem svaka porodica provodi dosta vremena i koje često donosi lepe uspomene. Ali i pored toga u kuhinji često mogu da se dogode nepredviđene situacije koje mogu ugroziti sigurnost vaše kuhinje, ali i celog doma i uzrokovati velike štete i visoke finansijske izdatke. Zato osigurajte vaše domaćinstvo kako biste ga zaštitili od mogućih rizika koji mogu da se dogode.

Pročitajte i sledeće korisne savete:

Kako zaštititi kuću ili stan od atmosferskih padavina i poplave

Kreativni hobiji za decu

Kako sanirati manje povrede u kuhinji

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna