Site name
Site name

Kako izbeći štetu od oluje i udara groma


steta od oluje i udara groma.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

01.08.2022.

Kad su velike vrućine, mnogi jedva čekaju letnju kišu koja donosi preko potrebno osveženje. Međutim, ona lako može da preraste u ozbiljnu oluju, pa i u problem. Leti dosta vremena provodimo napolju, te nam stvari u dvorištu često ostaju neobezbeđene preko noći, čime se povećava opasnost od nastanka štete, jer pri udarima groma ili olujnog vetra mogu da polete i razbiju prozore i vrata. Da ne pričamo o šteti na električnim instalacijama i požaru...

Da je ovakvih situacija sve više, svedoči podatak da je prošle godine broj osiguranja domaćinstava u Srbiji od požara i drugih opasnosti udvostručen u odnosu na 2020, što prati svetski trend o tome da osiguranje lične imovine postaje sve popularnije i kod nas.

Ako niste sigurni kako da izbegnete štetu od oluje ili udara groma u domaćinstvu, pogledajte naše savete o prevenciji kako biste na vreme delovali i izbegli sve potencijalne opasnosti.

Strukturna oštećenja od udara groma

Udar groma u kuću može da izazove strukturna oštećenja i štetu na električnim instalacijama ako nemate gromobran – najverovatnije će spržiti vredne kućne aparate, poput frižidera, zamrzivača, televizora ili bojlera, pa čak i kućnog računara. U tom slučaju najbolje je da se pripremite tako što ćete ugraditi gromobran, a ukoliko ga nemate – kad počne oluja, aparate isključite iz struje. Ako se nalazite u rizičnom području, porazgovarajte sa stručnjacima o najboljem rešenju za vas.

udar groma moze ostetiti instalacije

Da biste izbegli rizik od jake kiše, redovno proveravajte krov i sanirajte sve procepe i zamenite oštećen crep. Oluke i odvode čistite bar jednom u sezoni.

Vrata i prozori su bitan saveznik u zaštiti od oluje

Najrizičniji delovi kuće su vrata i prozori, kroz koje lako prodre kišnica, te imate štetu od poplave, ili im staklo popuca usled udara vetra. Zato obavezno zatvorite sva vrata i prozore i spustite roletne ili žaluzine. Nemojte lepiti traku na prozore jer time nećete sprečiti da staklo pukne, a veća je verovatnoća da uzrokujete još veću štetu ako se odlome veliki delovi stakla.

zastita od oluje

Ako su prozori već zastareli, razmislite o njihovoj zameni kvalitetnijom stolarijom koja štiti od raznih vremenskih prilika. Ministarstvo rudarstva i energetike i ove godine sprovodi dodelu subvencija za zamenu energetski neefikasne stolarije u domaćinstvu, te se raspitajte u lokalnoj samoupravi kako da konkurišete.

Dvorište i bašta su najizloženiji vremenskim nepogodama

U dvorištu se nalaze razne opasne zone. Prvo i pre svega – tokom jake oluje trule grane mogu da se odlome ili čak da čitavo stablo vetar izvuče iz korena. Gde će pasti, to je već pitanje sudbine. Zato na vreme orezujte suve grane i održavajte rastinje u bašti.

zastitite dvoriste i bastu od oluje i groma

U slučaju olujnog vetra baštenske stolice i stolovi mogu lako da polete i oštete kuću ili komšijin automobil, tako da je najbolje uvek ih sklanjati pod nadstrešnicu ili u garažu.

U gotovo svakoj opštini i lokalnoj samoupravi postoji služba koja se bavi uređenjem zajedničkih zelenih površina i zelenila, te im se možete obratiti i tim povodom kako biste okolinu učinili bezbednijom. Ako postoji veliki rizik od poplave, porazgovarajte sa stručnjacima za drenažu temelja i podruma kako biste uneli promene u dvorištu koje će smanjiti mogućnost od odrona i bujičnih voda.

I na kraju znajte da ništa ne nudi stopostotnu zaštitu. Zato je najbolje obezbediti se uz osiguranje kuće ili stana, koje obuhvata i rizike od prirodnih katastrofa. To je sigurno najbolja investicija u budućnost.

--

Pročitajte i:

Saveti za pronalaženje kuće iz snova

Kako da na vreme isplatite stambeni kredit

Saveti za održavanje kućnih vodoinstalacija

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna