Site name
Site name

Kako pobediti strah od vožnje


Kako se osloboditi straha od voznje autom

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

29.03.2021.

Pitate se kako pobediti strah od vožnje? Strah od vožnje ili amaksofobija je češća nego što verovatno pretpostavljate. Zapravo, mnogo osoba širom sveta plaši se vožnje, bilo na vozačevom ili saputnikovom mestu. Kako bismo vam pomogli da se izborite s ovim neprijatnim osećanjem, sagledali smo koji su to njegovi simptomi i najčešći uzroci. 

Šta je zapravo amaksofobija?

Amaksofobija je strah od vožnje automobila ili voženja automobilom – dakle bilo na mestu vozača ili suvozača. Naziv ove fobije potiče od grčkih reči amaxo, što označava kočiju odnosno u savremenom svetu automobil, i fobia, što označava strah.

Međutim, osobe koje osećaju ovu vrstu anksioznosti ne plaše se samog prevoznog sredstva, već gubljenja kontrole prilikom vožnje. Uz to, ova se fobija često javlja kod osoba koje već imaju neku vrstu anksioznosti.

Uzroci i simptomi straha od vožnje

strah od voznje

Uzroci

Različita iskustva, uspomene ili predispozicije mogu uzrokovati nastanak straha. Strah od vožnje se često javlja kod osoba koje su doživele neki posttraumatski stres koji se dogodio u vezi sa automobilom. Recimo, često se javlja kod osoba koje su učestvovale u nekoj saobraćajnoj nesreći.

Takva traumatična sećanja se pojačavaju kada se približe vozilu, odnosno kada uđu u njega. Tada često dolazi do napada panike. Pa ipak, postoje vidovi terapije koji mogu pomoći osobama da se nose s ovom vrstom strahovanja.

Još jedan od uzroka jeste strah od vožnje po lošim vremenskim uslovima ili pri lošoj osvetljenosti. To stanje može da se pogorša kada vozač treba da se odveze na nepoznato mesto ili da krene na neobično putovanje.

Simptomi

Ovaj strah može se manifestovati na razne načine. Neki od najčešćih pojavnih oblika jesu ubrzan rad srca, bol u grudima, pojačano znojenje i nesvestica. Ovi simptomi ne moraju se nužno javiti tokom vožnje. Ponekad je dovoljno i da samo zamislimo da smo u vozilu i da se pojačan strah javi.

Često se desi da osobe koje pate od ove fobije imaju katastrofične misli. Mogu se javljati i vizije prevrtanja vozila ili sudara, kvara na auto-putu ili nesreće koja se dešava voljenoj osobi.

oslobadjanje straha od voznje

Saveti za prevazilaženje straha od vožnje

Tehnike opuštanja mogu pomoći u borbi protiv ove fobije. Probajte da kontrolisano udišete i izdišete vazduh. Osvestite disanje i pratite miran ritam daha koji će vam pomoći da se usredsredite na neko mirno odredište, daleko od najgorih scenarija. Možete se obratiti terapeutu koji će vam pomoći u prevazilaženju straha od vožnje.

Uz stručnu pomoć i tehnike opuštanja, možete uspešno otpočeti borbu sa svojim strahovima, korak po korak. Za početak sedite na suvozačevom mestu ili na mestu vozača na kraćim putovanjima do poznatih odredišta. Nakon toga možete postepeno uvoditi i duže destinacije i nepoznata odredišta.

Ukoliko smatrate da imate amaksofobiju, najbolje je što pre obratiti se stručnjaku. Svakako ćete se mnogo bolje osećati i u vozilu i van njega ako znate da imate kasko osiguranje vozila i osiguranje od autoodgovornosti. Podrška pri putovanju jedna je od najvažnijih stvari, a uz Generali osiguranje možete putovati sigurno i bezbrižno.

Mali ili veliki, hibridni ili električni? Ako tražite održivi automobil, evo nekoliko saveta za bezbednost na putu:

6 saveta za pravilno održavanje automobila 

Nove tehnologije za sigurnost automobila

Kako da bezbedno vozite tokom jeseni

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna