Site name
Site name

Kako se prilagoditi promenama


Kako se prilagoditi promenama

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

04.11.2020.

Ove godine je brzo prilagođavanje promenama postalo važnije nego ikada. Novi način razmišljanja,  sposobnost prilagođavanja i optimizam pomoći će vam da se uhvatite u koštac sa svim promenama, bile one pozitivne ili negativne.

Ne očekujte stabilnost

Promene su jedina konstanta u životu - što pre to prihvatite, to bolje. Posao, međuljudski odnosi, finansije, sve je to podložno promeni. Istraživanja su pokazala da se osobe koje očekuju promene, i nestabilnost u životu uopšte, lakše prilagođavaju novonastalim okolnostima. Njima je lakše da promenu shvate kao izazov i šansu, a ne kao problem. Ovakav način razmišljanja pomoći će vam da se usredsredite na budućnost umesto da stalno razmišljate o (često idealizovanoj) prošlosti.

prilagodjavanje promenama

Naučite da se prilagođavate

Sposobnost prilagođavanja pomaže lakšem suočavanju s promenama, pa se čak smatra da su ljudi koji se lakše prilagođavaju zadovoljniji životom i srećniji. Svoju sposobnost prilagođavanja možete poboljšati ako razvijete jak sistem podrške i pokušate da pronađete svoju svrhu u životu, bilo da je to porodica, bavljenje nekim hobijem ili dobročinstvo. Nova iskustva takođe mogu pomoći. Napravite spisak stvari koje želite da uradite, ali vas plaše. Počnite da sprovodite u delo one koje u vama izazivaju manju nervozu, npr. vežbanje, i postepeno dođite do onih kojih se najviše plašite, npr. javni nastup.

Prihvatite ono što ne možete da promenite

Lako je pretvarati se da je sve u životu pod kontrolom, ali u stvarnosti nije baš tako. Kada se suočite s teškom situacijom, pokušajte da je analizirate iz ugla posmatrača, shvatite šta možete, a šta ne možete kontrolisati i usredsredite se na ono što zaista možete promeniti i poboljšati. To bi mogle biti pozitivne promene u svakodnevnoj rutini, ako vas muči mentalno zdravlje, ili savladavanje novih veština, ako ste zabrinuti jer morate da tražite novi posao.

majka i cerka u zagrljaju

Pozitivan stav

Da li je za vas čaša polupuna ili poluprazna? Gledanje na događaje i situacije u pozitivnom svetlu, optimistički, dokazano ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje, uključujući bolju motivisanost i smanjenje stresa i anksioznosti. Naravno, to ne znači da treba da izvrćete stvarnost, već da shvatite da se iz svakog neprijatnog iskustva ili neočekivane promene može nešto naučiti i da ti izazovi mogu da vas odvedu do boljih iskustava i samosvesti. 

Briga o sebi

Čak i ako se trudite da budete pozitivni i izdržljivi, privikavanje na promene može vam teško pasti. Zato je važno ne biti prestrog i dati sebi vremena za prilagođavanje novonastaloj situaciji. Potrudite se da shvatite kako se osećate, potražite podršku od porodice i prijatelja, budite naspavani i redovno vežbajte da sačuvate svoje psihofizičko zdravlje. Nije sramota ni obratiti se stručnjaku za dodatnu podršku.

Briga o sebi podrazumeva i brigu o sigurnoj finansijskoj budućnosti. Generali životno osiguranje vama i vašoj porodici obezbeđuje finansijsku podršku u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

Pripremili smo za vas i savete na temu štednje:

Kako uštedeti novac u 5 koraka

Kako upravljati ličnim finansijama 

 

 

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna