Site name
Site name

Kako se rešiti nesanice - saveti za dobar san


saveti za dobar san

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.02.2021.

U zdravom telu, zdrav duh. Sve više istraživača ukazuje na značaj dobrog sna tokom noći. Ako ne spavate dovoljno, to se može negativno odraziti na zdravlje, produktivnost i međuljudske odnose.

Milioni ljudi širom sveta pate od umora uzrokovanog lošim snom ili nesanicom. Stres na radnom mestu, metabolički procesi, pa čak i osećanje depresije mogu se navesti kao posledica, ali i uzrok umora. Ne brinite jer i za to postoji rešenje: zdravije navike u pogledu spavanja. Pročitajte naše savete za dobar san.

Šta utiče na loš san i nesanicu?

Veliki broj faktora utiče na probleme u vezi sa snom, a najčešći su:

  • Stres na poslu
  • Svakodnevne navike (npr. previše kofeina, alkohola ili nezdrava ishrana)
  • Neudoban krevet, previše hladna ili previše topla soba, uticaj svetlosti ili buke
  • Stimulansi pre spavanja (npr. TV ili korišćenje mobilnog telefona)
  • Osećanje bola ili zdravstveni razlozi, kao što su gorušica, anksioznost ili depresija

poremecaj sna nesanica

Kako nesanica utiče na nas?

U snu se naše telo obnavlja. Zato je veoma važno da ne uskraćujemo sebi tih neophodnih osam sati odmora koji popravljaju gotovo sve u našem organizmu.

Naročito ako tokom dužih vremenskih perioda uskraćujemo sebi odmor, to može da se na različite načine manifestuje na zdravlje i da izazove razna nepoželjna stanja. Od manjka koncentracije na poslu, preko problema sa imunim sistemom, pa sve do ozbiljnijih bolesti, kao što su dijabetes ili srčani problemi. Čak i depresija, višak kilograma, prerano starenje i smanjen polni nagon mogu biti posledica hroničnog umora.

Saveti za bolji san

1. Spavaća soba je jako bitna u borbi protiv nesanice

Okruženje je jedan od najbitnijih faktora za kvalitetan odmor. Za početak pokušajte da spavaću sobu prilagodite spavanju.

Recimo, optimalna temperatura sobe bi trebalo da je između 16 i 18 stepeni, što znači da našem telu prija kada spavamo u hladnijem prostoru.

Svetlo i lampe obavezno ugasite, a ne bi bilo loše i ako biste u sobu stavili i ukrasne biljke koje prečišćavaju vazduh.

saveti za dobar san

2. Rutina pre spavanja

Ako osećate da ste pod stresom i da vam se uopšte ne spava jer ste previše napeti, probajte da promenite neke stvari. Recimo, možete pokušati relaksacione vežbe disanja.

Pored toga, topla kupka, biljni čaj (bez kofeina) ili esencijalna ulja poput lavandinog mogu samo doprineti tome da se lakše relaksirate.

Obavezno barem sat vremena pre odlaska na počinak ugasite sve uređaje - televizor, računar, mobilni telefon. Njihovi ekrani emituju plavu svetlost koja nam ne dozvoljava da spavamo.

čaj za bolji san

3. Planirajte tokom dana i uspostavite ritam

Neke aktivnosti tokom dana mogu da utiču na to kada ćemo otići u krevet. Recimo, ako pijete kafu kasno popodne to znači da će se kofein zadržati u organizmu veoma dugo te nećete moći da zaspite na vreme.

Ako ste u mogućnosti, tokom dana se izlažite prirodnoj svetlosti koliko god možete.

Izbegavajte duže dremke tokom dana da ne biste narušili ritam noćnog spavanja. Potrudite se da ustajete i ležete u približno isto vreme svakog dana, čak i tokom vikenda.

4. Namestite se u dobar položaj

Položaj u kome se nalazite veoma utiče na kvalitet sna. Možda zvuči čudno, ali spavanje na stomaku veoma loše utiče na spavanje.

Probajte da spavate na leđima, jer na taj način kičma ima bolju podršku, a izbeći ćete i lučenje kiseline. S druge strane, ako imate problem sa hrkanjem, najbolje je da spavate na boku.

5. Poremećaji sna

Ako duže vreme imate problem sa nesanicom, a primenili ste sve prethodne savete, možda bi najbolje bilo da se posavetujete sa lekarom. Možete da vodite dnevnik spavanja koji će vam pomoći da uočite neki obrazac, tako da u dogovoru sa stručnjakom možete da uvedete promene koje bi trebalo da vam pomognu da se dobro naspavate.

Kako biste u svakom momentu dobili adekvantu medicinsku pomoć ili savet, pronađite pravu opciju za svoje zdravlje i budućnost uz naše proizvode zdravstvenog osiguranja.

Ne propustite da svakodnevno upražnjavate ove navike koje će vas rutinski dovesti do zdravijeg života:

Lake joga vežbe za početnike koje svako može da uradi

Super hrana - najbolji saveznik zdravlja

Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna