Site name
Site name

Kako sprečiti kvar na mašini za pranje veša


kvar masine za pranje vesa.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

01.08.2022.

Zamislite da vam se desi sledeće: dolazite s posla umorni i zatičete poplavu – mašina za veš je procurela i napravila štetu! Mnogi od nas nažalost su doživeli ovaj horor scenario, ali za one koji nisu – postoji način kako da sprečite kvar na mašini za veš. Zato, da biste izbegli da satima čistite i skupljate vodu, menjate podove i nadoknađujete štetu komšiji koji živi ispod vas (u slučaju da nemate osiguranje), evo kako da proverite da li postoji opasnost od curenja mašine.

Najčešći uzroci curenja veš mašine

Mašina za pranje veša predstavlja uređaj u čijem se složenom sklopu nalaze brojni mehanizmi koji se međusobno uklapaju. Ako jedan od delova popusti, to znači da će lančano početi da se pravi problem za problemom. Neki od najčešćih slabih tačaka jesu električni kvarovi, pucanje cevi, zapušeno crevo ili vrata koja ne dihtuju kako treba (najčešće zbog kose, prljavštine ili zamora materijala).

Laiku može biti veoma teško da pronađe izvor curenja, tako da ako ste naišli na lokvu vode u kupatilu, najbolje je da hitno pozovete vodoinstalatera koji će pronaći u čemu je problem. Tako ćete izbeći pravljenje dodatnih troškova zbog sopstvenih majstorija koje možda i nije najpametnije obaviti u tom trenutku.

kvar ves masine

Kako preduprediti kvarove na mašini za veš

Bolje sprečiti nego lečiti. Ova narodna mudrost važi i u ovom slučaju. Kako biste se postarali da ne dođete u neprijatnu situaciju, na vreme treba proveravati da li mašina pokazuje znake iznenadnog kvara. Zato kao prvu meru zaštite redovno proveravajte utikač i utičnicu.

Proveravajte i to da li na odvodu i dovodu vode postoje vidljivi znaci oštećenja i da li možda već sada negde postoji pukotina. Da li vrata dobro dihtuju? Ako uočite bilo kakve potencijalne probleme, na vreme reagujte! Uvek nakon pranja, odvojite vreme da iz bubnja, filtera i creva uklonite kosu ili druge ostatke prljavštine, naročito ako imate kućne ljubimce koji se linjaju.

Ako zbog veličine porodice morate da punite mašinu i po nekoliko puta nedeljno, znajte da se tako i brže može pokvariti. Obratite malo više pažnje na zvuk, promene u glasnoći i mirisima koji dopiru iz mašine jer vrlo često mogu da prerastu u ozbiljne probleme.

popravka masina za ves

I na kraju, potrudite se da koristite dovoljnu količinu deterdženta – nemojte preterivati da ne biste došli kući i zatekli haos u kupatilu koji će vas koštati ne samo živaca, već i vašeg novca.

Ovakvi i slični kvarovi u kući često se dešavaju, a cene popravke neretko nisu niske. Da bi ste ublažili eventualne posledice kroz Generali osiguranje domaćinstva možete ugovoriti pokiće za lom električnih aparata i uređaja.

Pored gore navedenih saveta, obezbedili smo dodatne koje vam mogu pomoći da vaš dom bude bezbedniji: 

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

8 stvari koje su vam potrebne u slučaju manjeg požara u kući

Kako zaštititi kuću od nevremena

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna