Site name
Site name

Kako tehnologija može da pomogne u izbegavanju sudara


tehnologija-izbegavanje-sudara

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

14.04.2021.

Da li ste spremni za autonomna vozila koja vas voze dok vi provodite vreme na telefonu? Iako nismo baš stigli do tog stepena razvoja, ipak postoji određena tehnologija koja može da nam olakša vožnju. A uz nju ćemo biti dosta bezbedniji.

Poluautonomna vozila su već tu. Ako bi to bio preveliki zalogaj za vaš kućni budžet, ispitajte sve mogućnosti dodatne bezbednosne opreme koja je dostupna u tradicionalnim automobilima. Isprobajte neke od naprava za svaki džep, od izbegavanja udesa do automatskog kočenja u slučaju opasnosti.

serbiatech

Navigacija

I sa najboljim napravama i poslednjim izumima tehnike, i dalje ste vi za upravljačem - a ne satelit. Zato obratite pažnju na put ispred sebe i držite se podalje od telefona.

Verovatno ste čuli priče da satelitska navigacija može da vas odvede u neku nedođiju, baš u trenutku kada vam je to najmanje potrebno. Zato je dobro osloniti se i na sopstveni instinkt. Nema te navigacije u koju su upisani hitni radovi na putu, tako da je najbolje pratiti i znakove na putu.

Zbog toga sve elektronske dodatke treba smatrati samo pomoćnim parom očiju i jednim vidom asistencije pri vožnji.

Oprez!

Da li tehnologija može da pomogne u izbegavanju udesa? Trenutno se najviše priča o autonomnim vozilima, ali taj pojam obično podrazumeva automatizaciju.

Autonomno kočenje, kočenje u slučaju opasnosti ili izbegavanje udesa označavaju automatski odgovor računara na uslove na putu i u vožnji i preuzimanje kontrole nakratko. Pomoću radara, lasera, kamera i GPS senzora, ova tehnologija mapira potencijalne opasnosti i istog trenutka pritiska kočnice ili prilagođava upravljač.

U jednom istraživanju otkriveno je da kočenje u slučaju opasnosti smanjuje šansu za sudar sa zadnje strane vozila za čak 37 odsto.

Da li vam je potrebno upozorenje o smanjenju brzine? Svi smo se sigurno nekada ljutili na vozače koji nisu ni svesni svog usporavanja. Zbog toga vam je potrebna tehnologija za pametno prilagođavanje brzine, poput autopilota ili tempomata, koja automatski menja brzinu vozila.

techserbia1.jpg

Asistencija

Ako vam ne prijaju gužve u saobraćaju (kao i svima ostalima), pomoć stiže u vidu automatske asistencije. Ovaj pametni suvozač preuzima upravljanje, kočenje i ubrzavanje pri manjim brzinama u slučaju gužve na putu. Cilj je da se vozač tokom vožnje opusti uz dodatni vid predostrožnosti i bezbednosti.

Uz to postoji i tehnologija automatskog praćenja trake. Ovaj sistem koji koristi kameru za zadržavanje u traci upozorava kada prelazite iz jedne u drugu kolovoznu traku. Postoji i mogućnost vraćanja u traku, nadzora mrtvog ugla i upozorenja u slučaju preticanja drugog vozila.

techserbia.jpg

I na kraju – parking

Parkiranje je boljka mnogih iskusnih vozača. Zaista bi bilo najlakše kada biste uvek uz sebe imali nekoga da parkira umesto vas, a uz pomoć najnovije tehnologije – imaćete i na koga da se oslonite. Ako imate pametan auto, samo će vas pritisak jednog dugmeta deliti od paralelnog parkiranja u rikverc. Toliko je jednostavno!

 

Za vaš potpun osećaj sigurnosti u vozilu i van njega preporučujemo kasko osiguranje vozila. Podrška pri putovanju jedna je od najvažnijih stvari, a uz Generali osiguranje možete putovati sigurno i bezbrižno.

Pročitajte i sledeće kako bi vaš četvorotočkaš bio uvek zaštićen i dobro održavan:

Kako dubinski oprati automobil

Šta raditi ako se automobil pokvari na putu

Kako zaštititi automobil uz pomoć aplikacija

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna