Site name
Site name

Kako upravljati finansijama zajedno sa svojim partnerom


Generali_Financial Management Hero_840x390.png

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

12.01.2022.

Venčanje ili kohabitacija veliki su korak u životu svake osobe. To je takođe i odlična prilika za zajedničku štednju. Kako se troškovi s jedne strane povećavaju, a s druge znatno smanjuju, tako dobijate priliku da izbalansirate budžet i pripremite se za organizaciju zajedničkih finansija.

Prvi korak je razumevanje

Ako ste prve naznake o otpočinjanju zajedničkog života već primetili kod partnera, prvi korak je da svakako sednete i popričate o tome kako bi to moglo da funkcioniše u budućnosti. Ako planirate venčanje, znajte da je dogovor oko plaćanja svadbe prva stepenica. U svakom slučaju, morate biti otvoreni po pitanju obelodanjivanja primanja, rashoda i dugovanja.

Saglasnost povodom budžeta

S tim u vezi ide i organizacija. Kućni budžet nije nešto što vam padne s neba. Da li i pored zajedničkog budžeta imate odvojene račune? Za šta ćete da koristite zajednički račun u banci, a za šta sopstveni?

Neki parovi više vole da imaju zaseban budžet za sopstvene troškove i štednju. U suštini nema pravila niti pravog ili pogrešnog odgovora, jer ono što odlučite zajedno, tako će vam i biti. A odluke svakako možete menjati usput. Naravno, uz dogovor.

financialserbia.jpg

Zajednička štednja

Velika stavka u kućnom budžetu jesu ciljevi u pogledu štednje. To znači da treba da budete otvoreni po pitanju toga šta ćete zajednički da radite u budućnosti. Na primer, da li planirate da renovirate stan, kupite novi automobil ili da odete na odmor zajedno? Svaka od ovih stavki zahteva dogovor oko toga koliko možete da doprinesete pojedinačno.

Uz to, organizacija i otvorenost podrazumevaju i zajedničko korišćenje novca iz šteka. Ako oboje s vremena na vreme uzimate sa zajedničke kamarice, i to u većim količinama za koje ne postoji dogovor i za koje druga strana ne zna, doći će do problema. Zbog toga je veoma važno da stalno budete u toku i da beležite sve stavke u zajedničkom budžetu.

Smanjenje troškova

Najbolja stvar kod spojenih finansija jesu spojeni troškovi, odnosno uštede koje proizlaze iz toga. Tako recimo ne morate da plaćate dve stanarine, dve pretplate na internet ili TV ili Netflix, pa ni dvostruko namirnica. Nameštaj je takođe u jednom primerku, tako da višak i duplikate uvek možete da prodate i tako dodatno zaradite.

A što se većih stavki tiče – izračunajte da li bi vam se isplatilo da možda imate jedan automobil – tako ćete smanjiti i troškove za benzin, godišnju registraciju, preglede i sl. Držite se ovih saveta i imaćete dovoljno novca za kupovinu krupnijih stvari.

financserbia.jpg

Zaštitite zajedničku budućnost

Osiguranje je još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju. Mnoge osiguravajuće kuće nude porodično osiguranje, tako da možete i tu da uštedite. Raspitajte se povodom zdravstvenog, životnog osiguranja ili osiguranja kuće kako biste dobili najbolju ponudu. Tako ćete biti sigurni da ste zaštićeni od svih eventualija.

Pored toga, tu je i testament. Ako ga još niste sastavili – obavezno razmislite o tome. Ako ga već imate – obavezno unesite izmene i obuhvatite i partnera.

Na kraju, obratite pažnju na impulsivne kupovine. Jeste da nam nekada može čak i psihički prijati da nešto pazarimo, ali ako to utiče na zajednički budžet, uvek treba imati na umu to šta bi partner mogao da kaže. Uvek razmislite dvaput pre kupovine i setite se da je novac bolje staviti na sigurno mesto.

Za ostvarenje brojnih životnih ciljeva, ušteđevina vam može pružiti značajnu finansijku podršku. Međutim, pored štednje, važno je misliti unapred i biti siguran da ćete i u nepredviđenim situacijama vi ili vaši najbliži imati neophoodnu finansijsku pomoć. Zbog toga je ugovaranje Generali životnog osiguranja odgovoran potez, jer ćete znati da ćete vi i vaša porodica biti zbrinuti i u najtežim okolnostima.

Predlažemo vam da pročitate i naše dodatne savete koji će vam pomoći da štedite na pravilan način:  

Osiguranje ili štednja - najbolje je zajedno

Da li štedite za penziju

Kako upravljati ličnim finansijama 

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna