Site name
Site name

Kako uštedeti novac za fakultetsko obrazovanje vaše dece


830X390.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

02.06.2021.

Ukoliko ste roditelj, verovatno razmišljate o tome da će vaše dete jednoga dana upisati fakultet. Školovanje studenta nije jeftino. Zbog toga je neophodno napraviti finansijski plan na vreme.

Čak i ako dete odluči da ne pohađa fakultet, važno je naučiti ga kako da raspolaže novcem. Ovo je korak koji vodi ka sazrevanju i osamostaljivanju. 

Počnite sa štednjom na vreme

Ovaj korak napravite što pre, čim dobijete dete. Ukoliko mesečno uštedite 50 evra, do detetovog punoletstva to će biti suma od oko 11.000 evra.

Ovo je odličan početak. Kontaktirajte banku. Ukoliko postoji mogućnost, zatražite da se prilikom svake mesečne uplate vaše zarade određeni iznos automatski nađe na posebnom računu namenjenom štednji. Taj novac sigurno nećete potrošiti.

Bilo bi dobro da učestvuju i ostali članovi porodice, ukoliko su u mogućnosti. Bake i deke mogu da otvore račun na koji će sredstva uplaćivati redovno, ili u većim iznosima, a koji će unučićima ostaviti u nasledstvo.

in-line-1.jpg

Važniji rođendani

Umesto kupovine mnoštva igračaka koje mališanima po pravilu ubrzo dosade, možete detetu otvoriti štedni račun na neki od važnijih rođendana – poput petog, desetog, petnaestog ili osamnaestog.

U mnogim bankama postoji opcija štednje na računima za decu, kojima po punoletstvu mogu da pristupe upravo nosioci računa. Za važnije rođendane, Novu godinu, Božić ili druge važne proslave, deci umesto poklona možete uplaćivati veće iznose, a davati neki manji materijalni poklon.

in-line-2.jpg

Kućni poslovi i džeparac

Kada dete odraste dovoljno da može da dobija džeparac ili da ga zaradi obavljanjem kućnih poslova, taj novac možete da podelite. Polovinu možete da uplatite na štedni račun, a drugu polovinu dati kao džeparac.

Podsticaji kao što su nagrade za dobre ocene ili odličan uspeh takođe su dobre jer će dete tako naučiti da vrednuje novac, a ne da ga potroši prvom prilikom.

Još jedan odličan način za zaradu može biti prodaja stvari. Kada dete preraste bicikl, možete mu objasniti kako da ga proda i zarađeni novac potom sačuva.

in-line-3.jpg

Finansijska nezavisnost

Kada dete napuni 18 godina, moći će da pristupi novcu koji se nalazi na štednom računu. Znajte da će ono što do tada uradite u po pitanju edukacije o štednji značajno uticati na stvaranje osećaja odgovornosti prema novcu koji poseduje.

Važno je imati na umu i to da dete što pre treba da nauči da bude finansijski nezavisno - a ne zavisno od vas. Naučite ga šta predstavlja novac, kako se štedi i kako da raspoređuje sredstva kojima raspolaže. To će biti sasvim dovoljno za stabilnu budućnost. Pogledajte na našem sajtu pakete štednje za decu i počnite da štedite još danas.

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna