Site name
Site name

Kako uštedeti novac za kupovinu stana


kako da sakupite novac za prvi stan.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.12.2020.

Pitate se kako uštedeti novac za stan? Logika je jasna - što manje trošite, više ćete uštedeti. Ovo se naročito odnosi na štednju za kupovinu krova nad glavom. 

Ako još uvek stanujete u roditeljskom domu i trošite relativno male iznose na životne obaveze, naš savet je da počnete da štedite za sopstvenu nekretninu. Da li ste znali da se mladi u Evropskojuniji u 26. godini iseljavaju iz porodične kuće? Kod nas je prosek potpuno drugačiji jer mladi ne žure da se osamostale, ali i finansijski zavise od svojih roditelja.

Možda do sada niste razmišljali o prikupljanju sredstava za učešće i sigurno vam ne bi bilo lako da se upustite u nešto što uopšte ne poznajete. Zbog toga je najvažnije da što pre počnete sa štednjom. Zato smo vam olakšali zadatak i napravili ovaj spisak od osam korisnih saveta kako biste se što pre uselili u kuću ili stan iz snova.

1. Isplatite dugovanja

Da biste mogli da počnete da deo zarade ostavljate sa strane, važno je da se najpre rešite dugovanja, ukoliko postoje. Ako ste uzimali keš kredite ili još uvek otplaćujete studentski kredit, prvo rešite te stavke kako biste u banci delovali kao pouzdan kreditor.

useljavanje u nov stan

2. Pogodnosti za kupovinu prve nekretnine

Možda mislite da je sve crno za mlade, ali i nije. Da li ste znali da postoje poreske olakšice za kupovinu prve nekretnine? To znači da za kupovinu i nasledstvo stana ili kuće dobijate povrat PDV-a po isplati celokupnog iznosa vrednosti nekretnine. Svaka pogodnost mnogo znači.

3. Postavite realne ciljeve

Budite prizemni. To što kupujete nekretninu ne znači da mora da bude savršena. Zato budite čvrsto sa obe noge na zemlji i postavite ciljeve koje možete da ispunite. Umesto kupovine trosobne kuće možete pronaći povoljniji dvosoban stan. Napravite realističan obračun spram primanja.

4. Automatizujte štednju

Prilikom izbora pravog iznosa potrebno je naći ravnotežu kada je štednja u pitanju. Sigurno ne biste želeli da doveka štedite za učešće, ali isto tako ne treba da ostanete na hlebu i vodi. Zato odredite iznos koji ćete na dan uplate primanja automatski sklanjati na štedni račun.

5. Formirajte budžet i smanjite izlaske

Za početak počnite da motrite na prihode i rashode. Napravite spisak svih troškova tokom mesec dana ili u jednom tromesečju i na osnovu toga formirajte budžet kojim možete da raspolažete. Ako ste rešili da štedite, najbolje bi bilo da smanjite sve nepotrebne troškove, kao što su izlasci ili impulsivna kupovina. U tome vam mogu pomoći aplikacije kao što su Google Pay ili Home Budget.

6. Pronađite dodatni posao

Ako trenutna primanja nisu dovoljna, možete pronaći dodatni posao. U oglasima postoje brojne ponude za honorarne poslove koji vam sigurno mogu pomoći da dopunite svoj mesečni budžet. 

muz i zena sede u novom stanu

7. Prodajte nepotrebne stvari

Analizirajte kojih vrednih stvari koje imate u vlasništvu možete da se odreknete i tako stvorite početnu odskočnu dasku. Samo budite pažljivi i nemojte prodati nešto što će vam kasnije zatrebati u novom domu.

8. Pronađite pomoć

Pomoć roditelja, partnera ili bliskog prijatelja dobro će vam doći. Ako ne možete sami da kontrolišete sopstvenu potrošnju, osoba koja vas razume može da motri na sve što radite. Tako ćete izbeći nepotrebnu potrošnju štednje.

Tajno oružje: tempo

Na kraju dobro upamtite da štednja nije sprint, već je pre maratonska trka. Na svakom maratonu je važno da dobro procenite svoju snagu i shodno tome prilagodite tempo. Postavite skromnije ciljeve i pokušajte da sve što zacrtate ispunjavate u etapama. Dobra opcija za štednju, pored ulaganja u banci jesu i polise životnih osiguranja. Njihova prednost je što vam one pored kamate nude i vid finansijske sigurnosti u slučaju neželjenih događaja. 

Prilikom kupovine stana, predlog je da ugovorite Generali Credit life životno osigranje namenjeno onima koji otplaćuju bankarske kredite. Ako nastupi osigurani slučaj, porodica ne nasleđuje dug po kreditu i ostaje finansijski zaštićena jer se neotplaćeni iznos kredita u celosti izmiruje. 

Kada kupite svoj prvi stan, ne zaboravite ni da obezbedite svoju dugo planiranu investiciju i ugovorite osiguranje domaćinstva.

Delimo sa vama dodatne savete koji vam mogu pomoći da vodite računa o svojim finansijama:

Kako upravljati ličnim finansijama 

Najbolje investicije za svakodnevne štediše 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna