Site name
Site name

Muzikoterapija i njene prednosti po zdravlje


840_390 (1).jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

29.11.2021.

Slušanje omiljene pesme može da popravi raspoloženje. Muzika nam pomaže da pobegnemo od stvarnosti i prisetimo se lepih događaja i trenutaka. Jednako nas i opušta i dovodi do euforije. Naučnici su zaključili da muzika može da aktivira sve delove mozga istovremeno, što znači da se pozitivno odražava i na zdravlje. Nastavite sa čitanjem da biste saznali kako muzikoterapija poboljšava zdravlje kod dece i odraslih.

GettyImages-1151497283.jpg.png

Šta je muzikoterapija?

Pri ovoj vrsti lečenja u terapijske svrhe koriste se auditivni elementi, poput zvukova, melodija ili ritmova. Muzikoterapija potpomaže proces učenja, poboljšava veštine komunikacije i olakšava interakciju između ljudi.

Zahvaljujući tehnikama ove discipline, stručnjaci mogu da poboljšaju kvalitet života svojih pacijenata. Kod nekih su očigledna velika poboljšanja, kako fizičke, tako i mentalne prirode.

Pogodnosti terapije zvukom

Fizičke pogodnosti

Muzika predstavlja način izražavanja i neverbalne komunikacije, te je stoga njen uticaj na emocije veoma pozitivan. Pogodnosti slušanja muzike obuhvataju ublažavanje i smanjenje osećaja bola, anksioznosti i nivoa stresa.

GettyImages-872539686.jpg.png

Muzika se može pridružiti vežbama disanja. Primećeno je poboljšanje kvaliteta života kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima nakon uvođenja terapije zvukom.

Mentalne pogodnosti

Muzikoterapiju koriste stručnjaci radi promene raspoloženja pacijenata. Nažalost, neke osobe provode dosta vremena u bolnici, ali im se zahvaljujući muzici pruža mogućnost da „pobegnu” iz sadašnjeg trenutka na neko lepše mesto.

Ova vrsta terapije može da se koristi u borbi sa depresijom i potištenošću, kao i u kombinaciji s drugim vrstama terapije. Na kognitivnom nivou takođe postoje brojne prednosti, poput usmeravanja fokusa i održavanja usredsređenosti.

GettyImages-1250035276.jpg.png

Aktivnosti u okviru muzikoterapije

Postoje tri načina funkcionisanja muzikoterapije:

1.      Improvizacija i muzikoterapija

Pacijenti mogu da komponuju sopstvenu muziku u okviru određenih ograničenja. Time se podstiču kreativnost i samoizražavanje.

Aktivnosti za decu: Dete treba da smisli pesmu od različitih tonova. Prvo neku veselu koja ima lakši ritam. Zatim bi trebalo uvesti promene ritma sporijim ili bržim tonovima. Dete može da peva ili svira instrumenate.

Aktivnosti za odrasle:  Osoba treba da svira instrument u ritmu koji podseća na more. Nakon toga može da oponaša zvukove kiše, od rominjanja do oluje, uz postepenu promenu ritma.

2.      Imitiranje i muzikoterapija

Pacijent treba da otpeva ili odsvira postojeću pesmu ili melodiju. Pomoć pri tome mogu da pruže note (ako zna da ih čita) ili pak sećanje. Ovaj postupak podstiče koncentraciju i aktiviranje memorije.

Aktivnosti za decu: Trebalo bi uvesti igre: na primer naslovi popularnih pesama na parčetu papira, iseckani na manje delove, ubačeni u šešir. Dete zatim bira jednu po jednu pesmu i pokušava da je imitira sviranjem ili pevanjem.

Aktivnosti za odrasle: Osoba treba da otpeva ili odsvira pesmu koju prepozna kada čuje njen naslov. Trebalo bi se setiti i starih i novih pesama.

3.      Slušanje i muzikoterapija

U ovom segmentu sluša se snimljena muzika ili pak izvođenje uživo.

GettyImages-161049502.jpg.png

Aktivnosti za decu: Dete bi trebalo da imitira sadržaj puštene pesme. Cilj je da obrati pažnju na ritam i melodiju kako bi aktiviralo motoriku.

Aktivnosti za odrasle:  Muzički bingo. Pravila su malo složenija, ali je igra zabavna i delotvorna. Trebalo bi zapisati nekoliko naslova pesama na kartice i pustiti ih jednu po jednu, tako da učesnici mogu da ih označe na listu bingo dobitaka. Igra je idealna za slušanje muzike u grupi.

Poboljšanje mentalnog zdravlja

Udruženje muzikoterapeuta Srbije (UMTS) je osnovano 2001. godine. Ukoliko vas zanimaju aktivnosti koje organizuju, kao i izdavačka delatnost, možete istražiti njihov sajt.

Brinite o svom zdravlju, uživajte u životu, muzici i radosti koju ona donosi, a naše zdravstveno osiguranje će vam pomoći da budete potpuno bezbrižni.

Pročitajte i:

Sve što treba da znate o zdravstvenom osiguranju

Kako da odaberem najbolje dobrovoljno zdravstveno osiguranje

Pametna zdravstvena zaštita za svakoga

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna