Site name
Site name

Najbolji prirodni probiotici


prirodni probiotici.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

07.09.2020.

Mnogi ljudi nisu upoznati sa tim koliko je sistem za varenje važan za opšte zdravlje organizma. Naučnici se sve više posvećuju istraživanju uticaja mikroba i njihovoj ulozi u zdravlju, a sistem za varenje je upravo taj koji će regulisati njihov uticaj na organizam. Pogledajte koji su to najbolji probiotici koji mogu da vam pomognu u održanju zdravog digestivnog sistema.

Pokazatelji lošeg varenja

Brojni su faktori koji mogu da utiču na zdravlje stomaka. Stres, problemi sa spavanjem, konzumiranje preslatke i obrađene hrane, uzimanje antibiotika – sve to utiče na kvalitet varenja. Ako uočite simptome poput redovne naduvenosti, zatvora, gorušice, konstantnog umora, nadražene kože, nervoznih creva, poremećaja sna i preterane želje za šećerom – to su sve pokazatelji da nešto nije u redu sa sistemom za varenje.

Šta rade probiotici?

Creva nastanjuju bakterije koje nam pomažu da svarimo hranu i otpustimo hranljive materije koje su potrebne telu. Međutim, ponekad može doći do poremećaja u broju zdravih bakterija. Tada u pomoć mogu da priskoče probiotici. Probiotici predstavljaju aktivne bakterije i kvasce za koje se smatra da pomažu uspostavljanju ravnoteže u sistemu za varenje. Mogu se unositi putem hrane ili dodataka ishrani.

kiseli kupus kao probiotik

Najbolji prirodni probiotici 

Probiotici se unose kao dodaci ishrani, ali postoje i brojne vrste namirnica koje sadrže prirodne probiotike. Evo šta sve treba da dodate u ishranu kako biste unapredili zdravlje stomaka:

  • Kiseli kupus. Na ovim prostorima je duga tradicija pravljenja kiselog kupusa, ali ne znaju svi da je toliko zdrav. Može se jesti kao glavno jelo ili kao prilog, odnosno salata.
  • Prirodni jogurt. Mnogi jogurti sadrže zdrave bakterije. Zato za zdraviji stomak treba izbegavati zaslađene jogurte sa ukusima. Ako baš volite da jedete slatko, probajte da u običan jogurt dodate med ili sveže voće, pošto doprinose unosu vlakana koja su pogodna za varenje.
  • Miso (fermentisana soja). Miso je začin iz tradicionalne japanske kuhinje koji se nažalost ne sreće često na ovom podneblju. Odličan je kao dodatak supama, ribi i prženju. Stanovnici Okinave su prema istraživanjima najstariji na svetu (dve od tri osobe doživi stotu godinu) i njihova dugovečnost povezuje se upravo sa ishranom bogatom ugljenim hidratima sa malo kalorija.
  • Kimči. Ovo korejsko jelo pravi se fermentacijom povrća poput kupusa i šargarepe u začinjenom sosu. Odličan je kao dodatak uz meso, ribu i pirinač.
  • Kiseli krastavci ili kornišoni. Odličan su prirodan probiotik koji se može jesti u kombinaciji sa jelima sa mesom i ribom ili u salatama i prženim jelima.
  • Kefir. Ovaj fermentisani mlečni proizvod sličan je jogurtu ali ima opori ukus zbog kog nije baš naročito popularan. Međutim, veoma je blagotvoran za varenje.
  • Kombuha. Ovo fermentisano piće koje se pravi od zaslađenog čaja i kulture bakterija i kvasaca nije toliko poznato. Kiselkasti ukus često odbije kupce. Može se pronaći u pojedinim supermarketima i radnjama zdrave hrane.
  • Određene vrste sireva. Prirodni probiotici sadržani su i u određenim vrstama sireva, poput mocarele, čedara, gaude i švapskog sira. Pri kupovini obavezno proverite da li na etiketi piše da sir sadrži aktivne kulture.

sirevi kao probiotik

Pored namirnica koje sadrže prirodne probiotike, postoje i namirnice koje se nazivaju prebioticima. Prebiotici su bogati vlaknima koja hrane zdrave bakterije u stomaku i to su beli i crni luk, praziluk, mahunarke poput pasulja, leblebije i sočivo, orasi, komorač i pahuljice sa celim zrnom. Za zdrav stomak najbolje je konzumirati ih u kombinaciji sa voćem i povrćem, ali i fermentisanim namirnicama poput jogurta i kiselih krastavaca.

Pravilna ishrana i zdrave životne navike su ključni kada je briga o zdravlju u pitanju. Ono što dodatno može doprineti vašem zdravlju je i nutrigenetička (DNK) analiza NutriFit koju nudimo u okviru našeg osiguranja Life Concept.  Naime, zdrave namirnice sadrže korisne sastojke, ali ipak ne odgovara nužno svakom organizmu isti način ishrane. Nutrifit nam daje uvid u personalizovani način ishrane i stil života baziran na nutrigenetičkoj analizi. Ona vam može pomoći da definišete odgovarajući plan ishrane u skladu sa svojim genetskim predispozicijama i poboljšate vaše zdravsteno stanje.

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna