Site name
Site name

Neočekivana mesta u vašem domu gde se kriju bakterije i virusi


bakterije i virusi

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

17.05.2021.

Opšte je poznato da smo svakodnevno okruženi bakterijama i virusima. Čak i u najčistijim domovima u kojima nivo čistoće odgovara onom u apoteci, mogu se naći razni mikrobi i oblici prljavštine - često na krajnje neobičnim mestima. Istražili smo gde se sve oni mogu nalaziti, a da ih nismo ni svesni. Zato vam pružamo ove savete za uklanjanje skrivenih mirkoba iz vaše kuhinje, kupatila, dnevne sobe i drugih mesta.

Skrivene bakterije i virusi u kuhinji

Kuhinja je prostorija u kojoj provodimo dosta vremena. Upravo tu nalazi se najveći broj mikroba koji su skriveni od golog oka. Na primer, na sunđerima za pranje posuđa uobičajeno se nalazi leglo bakterija, tako da bi ih trebalo redovno menjati ili ih s vremena na vreme ostaviti u mikrotalasnoj pećnici (približno 30 sekundi) radi dezinfekcije. Nakon svake upotrebe daske za sečenje, potrebno ju je temeljno oprati, a nakon pripreme sirovog mesa - preporučuje se dezinfekcija izbeljivačem. Peškiri za brisanje ruku moraju se prati što češće. Drške na rerni, fiokama i sudoperi često se zanemaruju prilikom čišćenja, te stoga i zadržavaju najveći procenat prljavštine koju bi redovno trebalo uklanjati dezinfekcionim maramicama nakon svake pripreme hrane.

bakterije i virusi u vašem domu

Neprimetni mikrobi u kupatilu

Iako je kupatilo mesto na kojem se brinemo o higijeni tela i odeće, to ne znači da je i sama prostorija besprekorno čista. Naprotiv, u njemu se nalazi pregršt neprimetnih mikroba. Na svakoj površini s kojom ruke dolaze u kontakt pre pranja ili čišćenja - ostaju bakterije i virusi. To mogu biti površine poput prekidača za svetlo, ručice na slavini, ivice kade, vrata mašine za pranje veša ili poklopca WC šolje. Kako biste uklonili sve mikroorganizme, koristite dezinfekciono sredstvo u spreju i brinite o čistoći peškira za ruke. Ne biste verovali, ali čak i unutar nesesera u kojem držite kozmetiku nalazi se mnoštvo bakterija. Obratite pažnju na sunđerčiće, četkice, šminku, te ih redovno čistite namenskim sapunom. Šminku nakon isteka roka trajanja trebalo bi da bacite. Ne zaboravite i da redovno menjate četkicu za zube, naročito u malim kupatilima u kojima se bakterije i virusi još lakše prenose putem vazduha.

bakterije i virusi u kupatilu

Bakterije u dnevnoj sobi

Ako ste mislili da se u dnevnoj sobi nečistoća može pronaći samo na daljinskom upravljaču ili ekranu mobilnog telefona, varate se. Bakterije i virusi se kriju i na mnogim drugim mestima. Daljinski upravljač i telefon redovno čistite namenskim alkoholnim maramicama, a trudite se da redovno menjajte jastučnice i čistite kauč kako biste uklonili prljavštinu koju svakodnevno unosite spolja. Ukoliko imate tepih ili prostirke, preporuka je da ih čistite vodenom parom dvaput godišnje, ali i češće - naročito ako imate kućne ljubimce čije krzno krije veliki broj bakterija koje pokupe usput u šetnji.

Svi volimo da se u svom domu osećamo sigurno. Kako biste u potpunosti bili bezbedni, kupite osiguranje kuće i stana i zaštitite vaš dom od brojnih neželjenih rizika koji mogu ugroziti sigurnost vašeg doma i uzrokovati velike štete i visoke finansijske izdatke.

Pročitajte i sledeće korisne savete za vaš dom:

Inspirativne ideje za uređenje doma

Uštedite struju u domaćinstvu uz pomoć pametne tehnologije

Kako zaštititi dom od zemljotresa?

 
Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna