Site name
Site name

Pametna štednja za sve životne potrebe


stednja i osiguranje

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

05.11.2021.

Iako se svi nalazimo u različitim fazama života i imamo drugačije ciljeve, treba da znamo kako se štedi. Možda štedimo za različite stvari ali princip ostaje isti.

Evo korisnih saveta za štednju:

Napravite budžet

Zaista, potrebno je da napravite budžet.

Koji god cilj postavite, dostizanje tog cilja zavisi od toga da li uspevate da uspostavite kontrolu nad prihodima i rashodima. U suprotnom nećete moći da odvajate mesečni iznos za štednju.

Budžetiranje je najbolji način za kontrolu novca. To znači da možete da uštedite za stvari koje su vam zaista potrebne i da izbegnete neprijatna iznenađenja koja bi vas omela u dostizanju ciljeva.

Ne postoji jedan način za budžetiranje, sve uglavnom zavisi od vaših potreba i primanja. Isprobajte pravilo 50-30-20, ili neku od aplikacija za praćenje ličnih finansija.

Za koju god opciju da se odlučite, najbolji savet je otplata svih dugovanja pre same štednje. Dugovi mogu da odnesu veliki deo prihoda. Kamata se dugo otplaćuje i podrazumeva dugoročnu obavezu. Duži period otplate znači povećavanje duga, tako da nećete moći da uštedite. Zato je važno da se brzo rešite dugovanja ako imate velike planove za budućnost.

Kada odredite budžet, možete da počnete sa štednjom. Bez obzira na cilj, trebalo bi da ga usmerite u neki od sledećih fondova.

osiguranje i stednja za sigurnu buducnost

1. Štednja za hitne slučajeve

Fond za hitne slučajeve ili „crne dane” je najvažniji kratkoročni cilj koji svako treba da ima.

Ovo je „ćup sa zlatom” koji možete da otvorite ukoliko dođe do nepredviđene situacije. Ako vozite automobil možete platiti neočekivanu popravku bez dodatnog zaduživanja. U slučaju da ostanete bez posla, ovaj fond će vam privremeno zameniti primanja dok ne nađete novi posao. Naročito je značajan ako ste preduzetnik ili frilenser.

Za početak, postavite sebi nekoliko pitanja:

  • Koji je najveći iznos računa za popravku automobila?
  • Koliko meseci mogu da izdržim bez prihoda ako ostanem bez posla?
  • Kako ću plaćati zdravstveno osiguranje i doprinose?

Zatim saberite sve iznose i postavite cilj. Otvorite štedni račun i počnite da primenjujete neki od principa za budžetiranje. Odredite iznos koji možete da odvojite svakog meseca i podesite automatsko prebacivanje na štedni račun (trajni nalog).

Ključne reči su „hitni slučajevi” odnosno „crni dani”. Dakle, koliko god da je jaka želja za impulsivnom kupovinom, ne razmišljajte o sredstvima na štednom računu. Možete da štedite u banci u kojoj nemate čest pristup, ili da tražite pomoć od člana porodice, uvedete zabranu za podizanje novca bez dodatnog odobrenja.

stednja

2. Štednja za dugoročne ciljeve

Kada popunite kratkoročni fond za hitne slučajeve sledi obezbeđivanje finansijske sigurnosti za vas i vašu porodicu.

Svima prvo na pamet pada penzija. U zavisnosti od okolnosti u kojima živite, zavisiće i dugoročni ciljevi. Postoji opcija štednje u kombinaciji sa osiguranjem života, tako da možete biti bezbrižni znajući da i u slučaju neželjenih događaja porodica ima na koga da se osloni.

I ovde postoje univerzalni principi. Najvažnije je da ne koristite štedni račun kojem možete lako da pristupite, kao i da pronađete dugoročni obrazac za štednju. Ulaganje u hartije od vrednosti ili fondove su dobar izbor.

Iako može biti skupo, razmislite o konsultovanju sa finansijskim savetnikom. Ne možemo svi biti ekspeti za sve oblasti, tako da je važno da se obratite stručnoj osobi koja barata činjenicama.

inline3.jpg

3. Štednja za velike kupovine

U životu svake osobe postoji nekoliko važnih događaja koji zahtevaju velika ulaganja kao što su svadba, kupovina automobila i kuće, fakultetsko obrazovanje dece. Sve to može da se postigne bez velikog zaduživanja.

Kupovina kuće ili stana je svakako najveća i najdugoročnija investicija, a za to je potrebno da sakupite depozit. Pre toga je potrebno da dopunite fond za hitne slučajeve, postavite dugoročne ciljeve i uzdržavate se od impulsivnih većih kupovina.

Pažljivo razmotrite opcije koje imate. Da li vam primanja dozvoljavaju da se dugoročno obavežete? Planirate skup odmor? Da li će vas kratkoročni cilj usporiti u dostizanju dugoročnog, kao što je kupovina nekretnine? Možda ćete morati da se odreknete nekih stvari. Ako niste voljni da se posvetite, ova opcija nije za vas. Ne treba da izmenite život iz korena i budete nesrećni. Važno je da se nalazite u finansijskoj situaciji koja je prihvatljiva za vas.

Kada tačno znate koliko trošite, a koliko vam ostaje za štednju, možete da preraspodelite iznose i još lakše upravljate dugoročnim ciljevima.

Razmislite da li vam je stvarno neophodna najskuplja kafa ili pretplata na servis za gledanje filmova i serija koji retko koristite. Možda vam skupi telefon zaista i nije toliko potreban. Sve ove iznose možete da preusmerite na štedni račun i na taj način da uštedite brzo i lako.

Ukoliko ste u mogućnosti, postavite sebi neki od dugoročnih ciljeva. Važno je da planirate. Odredite mesečni iznos za štednju. Kada zaradite novac, predviđeni iznos preusmerite na štedni račun za velike i dugoročne ciljeve. Teže će vam biti da taj novac potrošite.

Upamtite da se sve u životu može postići uz snagu i volju.

Pročitajte i:

Kako da brzo i lako uštedite novac

Kako uštedeti novac za fakultetsko obrazovanje vaše dece

Korisne aplikacije za upravljanje finansijama

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna