Shop
Planine u regionu, pravi raj za one koji vole skijanje

Planine u regionu, pravi raj za one koji vole skijanje

Ukoliko želite da posetite neke od skijališta u regionu, predstavljamo vam najbliža i najsadržajnija.

16.01.2020.

Skijanje kod nas postaje sve popularnije i mnogi zaljubljenici u ovaj zimski sport jedva čekaju najhladniji, i za njih najlepši, period godine. Raznovrsne aktivnosti na snegu i boravak na čistom vazduhu neke su od čari koje će vam odmor na planinama pružiti.

Srbija obiluje odličnim i opremljenim skijalištima, koje sve više posećuju i strani turisti. Ipak, ukoliko želite da posetite neke od skijališta u regionu, predstavljamo vam najbliža i najsadržajnija.

Jahorina – bela lepotica Bosne i Hercegovine

Jahorina, Bjelašnica, Igman i Vlašić, olimpijske planine Bosne i Hercegovine, opremljene su za vrhunske zimske sportove. Uređene, profesionalno održavane staze za skijanje, moderne žičare i raznovrsna ponuda smeštaja, neki su od razloga zbog kojih ih vole skijaši iz Srbije.

Svojom lepotom i kvalitetnom ponudom izdvaja se Jahorina, na samo 40 minuta vožnje od centra Sarajeva. Priroda je bila izdašna prema ovoj planini. Prostire se na nadmorskoj visini od 1300 do 1900 metara, pod snegom je više od 150 dana godišnje i ima pogodnu klimu. Olimpijski centar Jahorina ima preko 20 kilometara uređenih skijaških staza povezanih sa četiri žičare i četiri ski-lifta, ukupnog kapaciteta preko 7500 skijaša na sat. Na delu staze dugom preko 3 km, postoji sistem za veštačko osnežavanje, a ski-lift na stazi Poljice na raspolaganju je ljubiteljima noćnog skijanja. Iz godine u godinu Jahorina vraća svoj stari sjaj i ponovo preuzima primat među zimskim turističkim centrima u regionu. Pored skijanja možete uživati i u ekstremnim sportovima: snoubordingu, vožnji motornim sankama, paraglajdingu.

Jedan i divan – Igman

Pored Bjelašnice nalazi se Igman, na kome je održana većina takmičenja tokom Olimpijskih igara 1984. godine. Igman se sa svojih 1502 m visine uzdiže neposredno uz Sarajevo i dobro je povezan sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine. Poznat je po blagotvornoj klimi, pogodnoj za sve vrste sportskih priprema. Za potrebe Olimpijade, na igmanskom Velikom polju izgrađene su staze za biatlon sa jednim od najmodernijih središta ove vrste na svetu, stazama za skijaško trčanje i trening dugim skoro 60 km, kompletnom infrastrukturom i pratećim objektima. Malo polje opremljeno je dvosedom žičarom i ima četiri bebi ski-lifta. Blage snežne padine Malog polja idealne su za one koji prvi put staju na skije.

Kranjska Gora, sinonim za skijanje u Sloveniji

Skijanje u Sloveniji ima dugu tradiciju. Tu se decenijama održavaju takmičenja u skijaškim letovima na Planici i u slalolomu u Kranjskoj Gori i Pohorju.

Kranjska Gora je najpoznatije i najposećenije turističko mesto u Sloveniji, popularna i leti i zimi. Na nadmorskoj visini od 800 do 1215 m, smestio se ski-centar koji svojom atraktivnom ponudom konkuriše austrijskim i italijanskim destinacijama. Impozantni šumoviti vrhovi Julijskih Alpa protežu se od Mojstrana do Rateče i privlače i alpiniste i skijaše. Kranjska Gora ima oko 20 km vrhunski uređenih ski-staza i oko 40 km prostranih staza za skijaško trčanje i nordijsko hodanje. Sa 18 staza za sve kategorije skijaša, od staza za decu i početnike do onih opasnijih, namenjenih iskusnim skijašima i profesionalcima, pravi je raj za ljubitelje skijanja. U podnožju skijališta, na Snežnoj plaži, nalaze se hoteli, kafići, restorani i terase, a stanje na skijalištu možete da proverite i na internetu.

Bansko – najbolje od Bugarske

Zahvaljujući velikim ulaganjima u razvoj turizma, Bugarska se svrstava među zemlje sa najvećim rastom turizma, uključujući i broj gostiju i skijaške kapacitete. Iako u Bugarskoj ima oko 12 ski-centara, od Boroveca do Pamporova, jedan se izdvaja: Bansko.

Bansko je daleko najpoznatije bugarsko skijalište i verovatno najjeftiniji zimski centar u Evropi. Zbog spoja lepote nacionalnog parka Pirin, živopisnih predela, luksuznih, novih hotela i savremenog sistema staza i ski-liftova, malo Bansko važi za najprestižniji skijaški centar u istočnoj Evropi. Turiste privlači i pogledom na Egejsko more, koji ostavlja bez daha. Ski-centar se prostire do 2600 m visine, ima veliku ponudu staza za sve kategorije skijaša ukupne dužine oko 70 km, do kojih se lako stiže liftovima i gondolama. Najduža, plava staza duga je 16 kilometara. Najpoznatija je crna staza, Tomba, nazvana po legendarnom italijanskom skijašu Albertu Tombi.

Bor do bora – Borovec

Najstarije bugarsko skijalište nalazi se, kao što mu ime kaže, u gustoj borovoj šumi, na 1350 m nadmorske visine, na severnim padinama planine Rila, u podnožju Musale, najvišeg planinskog vrha na Balkanu (2925 m). Osnovan krajem 19. veka kao lovni rezervat bugarskih careva, Borovec je danas savremeni ski-centar sa mnogobrojnim hotelima, restoranima, mestima za razonodu i vrhunskim ski-stazama. Borovec ljubiteljima zimskih sportova svih kategorija nudi oko 40 km uređenih staza. Od podnožja, koje se nalazi na 1300 m nadmorske visine, do staza na vrhu, na 2750 m, dolazi se gondolom sa kabinama za šest skijaša i ski-liftovima. Sezona skijanja traje od novembra do maja, a ski-centar ima i sistem za osnežavanje i osvetljene staze za noćno skijanje. Borovec obiluje mogućnostima za skijanje, snoubording, skijaško trčanje, biatlon i ski-skokove. Posle zimskih sportova, možete uživati u dobrom provodu u barovima, kafeima i klubovima koji su otvoreni non-stop.

Kolašin – buduća skijaška prestonica Crne Gore

Retko gde u Evropi na tako malom prostoru ima toliko prirodnih lepota kao u Crnoj Gori. Od kanjona i planina do bistrih jezera, divljih reka i predivnih morskih plaža, Crna Gora ima za svakoga ponešto.

Kolašin je planinski gradić koji se nalazi na 950 m nadmorske visine, okružen planinama Bjelasicom, Sinjavinom i Komovima. Bjelasica  se odlikuje lakom prohodnošću i pristupačnim planinskim vrhovima, a krase je stoletne šume nacionalnog parka Biogradska gora i prelepo Biogradsko jezero. Povoljna nadmorska visina i netaknuta priroda čine Kolašin idealnom vazdušnom banjom, pogodnom za odmor, rekreaciju i zimske sportove. Ima oko 16 km uređenih ski-staza, a za najmlađe i stazu za sankanje. Na Bjelasici se nalazi Kolašin 1600, jedan od najmodernijih ski-centara u regionu. Trenutno u ponudi ima dve skijaške staze dužine 4,5 km i žičaru sa šestosed kabinama na potezu dužine 1567 m i kapaciteta 2600 skijaša na sat. Plan je da oko novog kompleksa nikne ukupno 224 km najkvalitetnijih ski-staza, 52 žičare, 52 hotela i 23 pansionska hotela.

U srcu Durmitora, Žabljak

Žabljak se nalazi na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitora, na 1450 m nadmorske visine. Najviši je naseljeni lokalitet i urbano naselje na Balkanu. Na obodu grada i u neposrednoj okolini nalaze se staze za rekreativno skijanje, alpske i nordijske discipline, koje su opremljene žičarama i ski-liftovima. Žabljak okružuju 23 planinska vrha visoka preko 2200 m, 18 planinskih jezera i kanjon reke Tare, najdublji u Evropi. Zbog svojih izuzetnih prirodnih lepota Žabljak privlači veliki broj turista i zimi i leti.

Makedoniju krasi Popova šapka

Na Šar-planini kod Tetova nalazi se skijaški centar Popova šapka, glavna zimska destinacija u Makedoniji. Popova šapka nudi prvoklasne ski-staze koje počinju na 1690 m nadmorske visine, a povezane su žičarama i ski-liftovima. Sa oko 9,6 km uređenih ski-staza, Popova šapka je pogodna za početnike i skijaše srednjeg nivoa, ali je zbog velikih površina van obeleženih staza pravi izazov za ljubitelje slobodnog stila skijanja i adrenalinske zavisnike. Zimska sezona traje od decembra do kraja marta.

Za bezbrižno zimovanje i skijanje odaberite Generali putno osiguranje

Ukoliko ste do sada išli na Kopaonik, Zlatibor ili Staru planinu, možda ovoga puta možete da isprobate nešto novo. Ako se odlučite za neko od regionalnih skijališta, osigurajte se na vreme uz Generali putno osiguranje. Pri kupovini osiguranja je važno da odaberete polisu koja pokriva i rizik od povreda prilikom skijanja i možete u potpunosti uživati u aktivnom odmoru na belim stazama.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna