Site name
Site name

Saveti za bezbedno putovanje u poznom životnom dobu


GettyImages-515079538-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

23.07.2021.

Ne morate biti mladi da biste putovali. Iako je poznata pandemija i dalje aktuelna, izgleda da se način života na koji smo svi navikli polako vraća. Ponovo je postalo bezbedno preći preko granice ili otići u drugi grad ili banju na odmor. Ako ste dugo planirali šta ćete raditi u penziji, a imate avanturistički duh, to je znak da ste spremni za polazak.

Iako se način putovanja znatno promenio, postoje određene stvari koje možete isplanirati unapred. 

Seniori-in-line1.jpg

Lekarski pregled i održavanje imuniteta

Pre nego što isplanirate putovanje, obavezno se javite izabranom lekaru i porazgovarajte o tome da li vam preporučuje odlazak. Može se desiti da vam planinski vazduh više prija od morskog, pa bi zbog toga trebalo pažljivo odabrati odredište.

Ponesite dovoljno zaliha lekova koje inače uzimate, kako ne biste morali da ih kupujete u lokalnoj apoteci (pored rizika u vezi sa  jezičkom barijerom,  odeređeni lekovi ne postoje na stranom tržištu). Takođe, može se dogoditi da određeni lekovi mogu biti zabranjeni u nekim državama, pa će vam biti potrebne zalihe dozvoljenih alternativnih medikamenata.  Obavezno uvek  sa sobom nosite recept ili izveštaj lekara kako se ne bi desilo da prilikom prelaska granice morate da dajte dodatna obrazloženja. Nikada ne bacajte originalno pakovanje i uputstvo za korišćenje leka, jer se tu nalaze ključne informacije za lekara, ukoliko vam bude potreban.

Seniori-in-line3.jpg

Unapred istražite željenu destinaciju

Doba godine može biti važan faktor prilikom putovanja. Ukoliko ne volite gužvu, izbegavajte najtoplije mesece. Biće vam lakše da izbegnete vrućinu i posetite željene lokalitete, nećete morati da čekate dugo za ulazak u restoran, muzej ili galeriju.

Budite realni pri proceni sopstvenih mogućnosti, pa proverite da li u objektima koje planirate da posetite postoje rampe i liftovi, da li su opremljeni klima uređajima, koliko su udaljene taksi stanice. Da li je od jedne do druge destinacije udaljenost velika i da li ćete morati dugo da pešačite? Kakvi su vremenski uslovi najavljeni? Sve su to faktori koje bi trebalo uzeti u obzir.

Što se komunikacije tiče, proverite da li imate besplatan roming u zemlji u koju putujete, kao i kakva je pokrivenost internetom. Možda ne bi bilo loše da kupite pripejd karticu lokalnog operatera i da tako uštedite dok ste u inostranstvu.

Ako sa sobom nosite vrednije stvari, proverite da li u vašem smeštaju postoji sef ili neki drugi vid čuvanja dragocenosti.

Olakšajte putovanje

Kofer pakujte tako da ponesete što manje stvari. Obavezno pronađite neki koji ima točkiće. Izaberite najfunkcionalnije komade odeće koji se lako mogu kombinovati. Ponesite jedan par cipela za šetnju i jedne papuče – ništa više.

Uvek pri ruci imajte flašicu sa svežom, kupovnom vodom. Izbegavajte vodu iz česme i led u piću, kako ne bi došlo do eventualnih problema sa varenjem.

Seniori-in-line-2.jpg

Plan za hitne slučajeve i putno osiguranje

Niko ne želi nepredviđen tok putovanja, ali moguće je da dođe do njega. Zato je važno biti spreman. Zabeležite brojeve za hitne slučajeve u zemljama u koje planirate da otputujete i uvek imajte pribeležene osnovne informacije o sebi, kao i broj telefona osobe na koju možete da računate u zemlji iz koje potičete.

Obavezno kupite putno osiguranje kako biste izbegli neželjene troškove i neprijatne situacije na granici. Pored toga spremite karte za letove, garantno pismo, lekarsku dokumentaciju i prijavite sve lekove cariniku. Ne zaboravite na pasoš i plan putovanja i probajte da se što više odmorite. Uostalom, na put ste krenuli upravo zbog toga.

Ukoliko ste ljubitelj putovanja, pročitajte i:

Kuda na odmor u Srbiji

Kako pronaći povoljan smeštaj za letnji odmor

Kako sprečiti mučninu tokom vožnje

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna