Shop
Korisni saveti za život sa roditeljima

Korisni saveti za život sa roditeljima

Veliki broj mladih ostaje da živi sa svojim roditeljima duže nego što je to bio slučaj ranije. Pročitajte savete kako da sačuvate svoj lični prostor i izbegnete nesuglasice.

13.05.2020.

Širom sveta istraživanja pokazuju da, u poređenju sa prethodnim generacijama, veliki broj mladih ostaje da živi s roditeljima duže nego ikada do sad. Razlozi za to su različiti. Nekima stanovanje sa roditeljima pruža niže troškove života i mogućnost da štede za sopstveni stan, dok nekima takav način života omogućava da se brinu o starim roditeljima kojima je potrebna pomoć. 

Postoje neporecive pozitivne strane ovakvog načina života, poput kvalitetnog vremena provedenog s porodicom, ukusne domaće kuhinje, uštede novca i sl. Međutim, kada je u pitanju postavljanje granica u pogledu privatnosti i sopstvenog prostora, tada situacija nije najjednostavnija. Mnogim roditeljima će se učiniti razumnim da postave ista pravila koja su važila dok su im deca bila u srednjoj školi, što može dovesti do nedostatka privatnosti i samostalnosti. Naravno, veoma je važno učestvovati u deljenju obaveza u kući, jer se očekuje da svi doprinesu takvom načinu života. Posebno je važno da se ponudite da pomognete na bilo koji način - bilo da pružite pomoć oko uređivanja bašte ili sređivanja kuće, redovno spremate večeru za celu porodicu ili obavite nedeljnu nabavku namirnica.

Dogovor kuću gradi, a jedan od najboljih načina za izbegavanje nesuglasica jeste postavljanje granica. Sedite sa članovima porodice i dogovorite se oko pravila i korišćenja zajedničkog, ali i privatnog prostora. Evo kako to da učinite.

inline parent serbia

Otvoren razgovor sa roditeljima

Ranije generacije bile su dosta samostalnije i mogle su da priušte ranije odvajanje od roditelja, ali danas su se stvari značajno promenile. Najbolje je od samog početka otvoreno razgovarati o svemu što vas muči ili za šta smatrate da može predstavljati problem, naročito ako ste u prošlosti imali poteškoća oko rešavanja nesuglasica. Vreme je za nove početke i učenje na dosadašnjim greškama.

Nemojte oklevati da razgovarate o svim aspektima suživota, poput plaćanja stanarine, režijskih troškova, učestvovanja u kupovini namirnica ili rasporeda čišćenja. Možda će najveći izazov predstavljati usklađivanje rasporeda i poslovnih obaveza, ali ako se dogovorite oko svih aktivnosti, svi će biti podjednako zadovoljni na duže staze.

Postavljanje osnovnih pravila

Ako ste nekad stanovali sa cimerom ili u studentskom domu, znate da postavljanje osnovnih pravila – ko šta radi i kad – ali i poštovanje rasporeda, predstavljaju ključnu stvar kada sa nekim delite životni prostor. Naravno, život nije mirno more, tako da možete očekivati da se s vremena na vreme jave određene nesuglasice. Krenite da učite veštinu pregovaranja.

Boravak gostiju do kasno u noć starijim ukućanima sigurno neće prijati, tako da treba biti obazriv i uviđajan. Ako radite od kuće, možda ćete i sami praviti buku razgovorima putem telefona ili video poziva, ili – u nedostatku izolovanog prostora – nećete moći da čujete sagovornike zbog glasnog televizijskog programa. Stoga najavite svojim ukućanima aktivnosti koje su predviđene za taj dan i trudite se da imate što više razumevanja, čak i ukoliko stvari pođu neplaniranim tokom.

inline parent serbia 2

Privatnost na prvom mestu

Prilikom zajedničkog života sa drugima, važno je imati obzira prema tuđim potrebama: poštujte tuđu privatnost, ali se potrudite i da sačuvate svoju. Roditelji se često i kada im dete odraste, ponašaju zaštitnički i mnoga pitanja će postaviti iz najbolje namere. Ipak, ukoliko vam određene stvari smetaju, uvek je dobro rešenje da im ukažete na to. 

Dobrim dogovorom se može postići da su svi ukućani zadovoljni. 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna