Site name
Site name

Saveznici u borbi protiv sezonskih alergija


Generali_398719123_840x390.png

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

21.04.2021.

Za mnoge, cvetanje drveća i cveća predstavlja početak sezone kijanja i problema sa nosem. Ako ste se pronašli, znajte da niste sami: procenjuje se da otprilike 15% odraslih osoba ima problem sa prolećnom kijavicom. Upravo zbog ovog podatka, spremili smo vam savete kako da se izborite sa ovim neprijatnim problemom, dišete normalno i uživate u proleću.

Poznato je da oni koji se bore protiv alergija najpre posežu za antihistaminicima, što je najčešće delotvorno. Međutim, postoje i alternative ili mogućnost suzbijanja alergije kombinovanim rešenjima.

Brza rešenja

Za ljude koji se bore sa sezonskim alergijama, dolazak proleća znači prilagođavanje svakodnevnih aktivnosti i blago korigovanje navika. Postoji nekoliko rešenja koja možete odmah primeniti kako biste stali na put dosadnom šmrckanju. Možete početi da vežbate u zatvorenom prostoru (npr. teretani ili sali) umesto napolju. Nošenje sunčanih naočara je odličan način da zaštitite oči od UV zraka, ali i sprečite da vam iritirajuće čestice i polen upadnu u oči. Zanimljivo je da prema jednom japanskom istraživanju iz 2002. godine, zeleni čaj može pomoći u borbi protiv prolećne kijavice. Takođe, preporučuje se da se što manje stresirate, budući da stres podstiče upalne procese koji mogu pojačati reakciju tela na alergene.

prolecno cvetanje cveca

Kućni lekovi protiv alergija

Posezanje za industrijskim lekovima nije uvek pravo rešenje, a pritom se često desi da oni samo kratkoročno suzbiju simptome. Umesto ove vrste lekova, delotvorniji mogu biti prirodni, koje sigurno imate u vašoj kuhinji. Jedan od najblagodetnijih sastojaka je svakako med. Iako nije naučno dokazano, smatra se da konzumacija meda sa područja u kojem živite vremenom može smanjiti reakciju tela na alergene. Obratite pažnju i na ishranu: pojačajte unos namirnica koje smanjuju upalne procese, kao što su kurkuma, pomorandže, zeleno voće i povrće.

Koristite tehnologiju u borbi protiv kijavice

U današnje vreme možete naći pregršt aplikacija i nosivih uređaja koji vam mogu pomoći da se izborite sa prolećnom kijavicom. Uz pomoć aplikacije POLEN-DNEVNIK možete pratiti količinu alergena u vazduhu i beležiti kako reagujete na njih. Na sajtu nspolen.com, objavljuju se najnoviji izveštaji sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, te vam ove informacije mogu biti od velike koristi ako ste odlučni da pripremljeni dočekate sezonu kijanja. 

cvetanje biljaka

Medicinska dostignuća 

Kompanije poput Google i Johnson & Johnson počele su da razvijaju pametna kontaktna sočiva koja sadrže antihistaminike i napredne funkcionalnosti poput obaveštavanja korisnika o vrstama alergena u vazduhu.

Ukoliko vam ni lekovi niti prilagođavanje ponašanja i navika ne pomognu, trebalo bi da se obratite svom izabranom lekaru koji vas kao medicinski stručnjak može posavetovati i prepisati vam odgovarajuću terapiju. 

Ukoliko vam je briga o zdravlju na prvom mestu, delimo sa vama i nekoliko dodatnih saveta:

Kako ojačati imunitet na prirodan način

Jednostavni i ukusni recepti za smuti

Četiri najbitnija saveta za dobro zdravlje

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna