Site name
Site name

Spakujte se za put kao profesionalac


kako spakovati stvari u kofer za putovanje

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

12.04.2022.

Od pakovanja u kese i izvlačenja vazduha, pa preko zaboravljanja putnih isprava sve dolazi u obzir kada se putuje. Uzbuđenje vam može pomesti zdravo rasuđivanje, tako da je potpuno normalno da se zbunite pred putovanje, naročito ako dugo niste išli na odmor.

Zato smo vam pripremili mali vodič za pametno pakovanje kofera kako biste izbegli plaćanje dodatnih naknada na aerodromu i nepotrebnu vuču preteških torbi.

Prvo osnovne stvarčice

Ako zaboravite četkicu za zube, lako je možete kupiti i na aerodromu, i to nije veliki trošak. Ali ako zaboravite pasoš – nećete daleko stići.

Zato za početak napravite spisak najosnovnijih stvari koje su vam potrebne i spakujte ih u posebnu torbu ili neseser kako ih ne biste zaboravili. Uz to obavezno dodajte i fotokopiju ličnih dokumenata u slučaju da ih izgubite, kao i pribor za prvu pomoć, polisu osiguranja i brojeve za hitne slučajeve. Ne zaboravite i nešto sitnog novca za svaki slučaj ako se nađete u neprilici.

saveti za pakovanje stvari za putovanje

Mnogim ljudima se desi i da im se prtljag zagubi na aerodromu tako da provedu veći deo odmora čekajući da ga avioprevoznik dostavi na adresu. Zato obavezno za svaku torbu zakačite i svoje lične podatke i broj telefona. U takvim situacijama dobro je osnovne potrepštine uvek držati sa sobom, u ručnom prtljagu, a u velikom koferu koji ide u bunker držati ono bez čega možete da preživite nekoliko dana.

Pametno pakovanje

Uštedite na prostoru i izbegavajte kupovinu malih skupih kozmetičkih pakovanja tako što ćete šampon i kupku presuti u bočice za putovanje koje se mogu pronaći u svim drogerijama.

Garderoba je najmanji problem jer je možete urolati u valjak ili u kese, pa izvući vazduh, dok je obuća mnogo veći problem. Zato racionalizujte pakovanje i ponesite samo najosnovniju obuću: onu koja je trenutno obuvena i po mogućstvu japanke jer zauzimaju malo prostora. Ako odsedate u hotelu, peškiri vam nisu potrebni.

kako spakovati kofer

Budite realistični

Kod većine avioprevoznika se dodatni prtljag danas naplaćuje. Ako putujete preko leta, probajte da spakujete sve u ručni prtljag, a pored toga nećete razmišljati o tome da li će se zagubiti negde usput.

Budite pametni i u pogledu kombinacija – nosite samo garderobu koju možete da kombinujete sa drugim odevnim predmetima umesto jednog odela za jedan dan. Pored toga, raspitajte se da li u smeštaju postoji mogućnost pranja veša – jer ćete u tom slučaju dodatno uštedeti na prostoru.

kako se spakovati za putovanje

I ne zaboravite da kad putujete, uvek sa sobom nosite i putno osiguranje. Ne zauzima puno prostora u ručnom prtljagu, a mnogo znači. Potvrdu o putnom osiguranju zapravo, ne morate ni čuvati u papirnoj verziji: dovoljno je da je sačuvate u digitalnom formatu, na vašem telefonu ili e-mailu. Opustite se i putujte bez ikakvih briga – jer to i jeste suština odmora.

Pročitajte i: 

Brinete se zbog provale - osigurajte ličnu imovinu

Bezbednost dece u saobraćaju: od rođenja do punoletstva

Kako da postanete zeleni vozač i smanjite potrošnju goriva

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna