Site name
Site name

Šta je sindrom karpalnog tunela i kako se leči


Sindrom karpalnog tunela simptomi dijagnoza lecenje

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.11.2021.

Ljudski organizam je fascinantan, ali vremenom krene da slabi. Savremeni način života, kao što je dugo sedenje za računarom po ceo dan, doveo je do toga da telo izgubi svoju primarnu namenu, što može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba.

Jedan od najčešćih problema kod odraslih dovodi se u vezu sa nervima. To je sindrom karpalnog tunela. Rešili smo da sa vama podelimo savete ortopeda, dr Ali Nurami, koji objašnjava šta ovaj sindrom predstavlja, kako se dijagnostikuje i leči.

Šta je sindrom karpalnog tunela?

Sindrom karpalnog tunela je stanje koje utiče na medijanski nerv, odnosno središnji nerv zgloba šake. Kada se komprimuje u karpalnom tunelu – uskom prolazu ručnog zgloba kroz koji prolazi nekoliko nerava i tetiva – nastaje problem.

sindrom karpalnog tunela

Dr Nurami navodi da je taj prostor veoma uzak i da u određenim okolnostima može još više da se suzi. Kada do toga dođe, nerv može da se zaglavi u uskom tunelu zbog blizine kostiju i tetiva.

Koji su simptomi?

Kada se nerv uklješti, osete se brojni simptomi: bol, trnci, slabost i peckanje. Često se simptomi pogoršavaju noću, ili pak pri obavljanju određenih aktivnosti. „Kada spavamo, obično skupimo prste šake u pesnicu, čime se nerv dodatno skrati, a to dovodi do još jačeg bola”, objašnjava dr Nurami.

„Iako to može da utiče na celu šaku, kod pacijenata se obično klasični i specifični simptomi javljaju samo na središnjem nervu, te se na palcu, kažiprstu, srednjem prstu i polovini domalog osete problemi”, dodaje. „Ako se ne leči, sindrom može dovesti do prestanka rada mišića kroz koje nerv prolazi, i to najčešće velikih poput onih na palcu.”

Vremenom se povremeni simptomi pogoršavaju i mogu dovesti do gubitka snage i slabosti prstiju i palca. „Preporučujem svakome ko oseti simptome da se odmah obrati lekaru jer to može dovesti do nepovratnog oštećenja nerva. Što se pre počnete s terapijom, to ćete se brže oporaviti”, navodi.

Kako nastaje sindrom karpalnog tunela?

Obično ne postoji neki konkretan razlog, ali postoje geneske predispozicije. To znači da ako su vaši roditelji imali ovaj sindrom, postoji verovatnoća da ćete i vi imati. Češći je kod žena.

„Ponekad transverzni ligamenti – na gornjem delu tunela – mogu da zadebljaju zbog nekih radnji koje se ponavljaju, poput kucanja na tastaturi ili korišćenja alata, i zbog toga dosta osoba koje obavljaju kancelarijske poslove za računarom imaju ovo stanje”, objašnjava dr Nurami.

Često se javlja i kod trudnica jer zadržavanje tečnosti može da još više pritisne taj nerv.

Dobijanje dijagnoze

Ako imate simptome, morate se obratiti lekaru da dijagnostikuje problem. Ukoliko imate dobrovoljno zdravstveno osiguranje osiguravajuće kuće Generali, možete da pretražite mrežu zdravstvenih ustanova u Srbiji i zakažete pregled kod željenog specijaliste.

karpalni tunel

Lekar može da obavi nekoliko ispitivanja kako bi utvrdio da li je u pitanju sindrom karpalnog tunela:

  • Tinelov test: ovo je klasično ispitivanje nerva u kom lekar kucne nerv na zglobu koji šalje električni signal kroz zglob.
  • Falensov test: lekar savija zglob da proveri da li se simptomi pogoršavaju.
  • Durkanov test: lekar pritiska nerve da vidi da ti se time simptomi pogoršavaju.
  • Elektromiografija (EMG): takođe se mogu obaviti ispitivanja EMG i provodljivosti nerva kako bi se proverilo da li se provodljivost usporava u zglobu, što takođe može dovesti do dijagnostike problema.

Lečenje sindroma karpalnog tunela

Ako ste dobili dijagnozu, postoji nekoliko načina lečenja koji se preporučuju, počevši od najmanje invazivnih postupaka pa sve do najinvazivnijih.

sindrom karpalnog tunela lecenje

  • Promena životnog stila: Nekad su i najblaže izmene načina rada najdelotvornije, uključujući smanjivanje rada za računarom ili pritiska na zglob.
  • Imobilizacija: Korišćenjem udlage ili longete šaka ostaje ispravljena a pritisak na nerv se smanjuje, naročito noću.
  • Steroidi: Injekcije sa steroidima oko nerva mogu smanjiti upalu i bol, a često se kombinuju sa ultrazvukom.
  • Operacija: Ovo je najinvazivniji način lečenja, i podrazumeva operaciju otpuštanja uskog karpalnog tunela kako bi se smanjio pritisak. Operacija traje od pet do 10 minuta i poboljšanje stanja često je odmah vidljivo, iako oporavak može da potraje i po nekoliko sedmica u zavisnosti od ozbiljnosti problema.

Vodite računa o vašem zdravlju - pročitajte i sledeće:

Važni preventivni pregledi za muškarce u svim starosnim dobima

Kako da zaštitite sluh

7 saveta za zdravije oči

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna