Site name
Site name

Šta treba da uradite čim uočite da je vaš dom opljačkan


opljačkana kuća ili stan - saveti

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

16.09.2021.

Svi dobro znamo izreku Moja kućica, moja slobodica. Ali šta raditi ukoliko dođu nepozvani gosti? U takvoj situaciji teško je ostati pribran. I najhrabrijima zaklecaju kolena. 

Bilo kome od nas provalnici mogu opustošiti kuću ili stan. U ovako neprijantnim situacijama, važno je da budemo pribrani i pravilno postupimo. Evo kako:

1. Pozovite policiju

Ako zateknete oštećenu bravu ili razbijen prozor odmah pozovete policiju (192). Može se desiti da su provalnici još uvek u kući. Sačekajte pre nego što uđete. Pronađite bezbedan zaklon. Život je na prvom mestu. Trudite se da pratite šta se dešava.

Generali osiguranje stana ili kuce

2. Ništa ne dirajte

Iako možete doći u iskušenje da počnete da raspremate nered, vaš dom je sada mesto zločina. Sve što pomerite ili dodirnete pre istrage može dovesti do uništenja dokaza.

3. Napravite spisak ukradenih ili oštećenih stvari

Dok čekate da stigne policija, pogledajte šta nedostaje. Napravite spisak sa detaljnim opisom. Finalni spisak predajte policiji i osiguravajućoj kući radi obrade zahteva za naknadu štete.

osiguranje stana

4. Zaštitite naloge i identitet

Ukoliko su vam nestale kreditne kartice ili važni dokumenti, postarajte se da ne dođe i do krađe identiteta. Odmah pozovite banku i deaktivirajte kartice. U slučaju nestanka pasoša ili lične karte, prijavite nadležnoj policijskoj upravi.

5. Uzmite zapisnik od policije

Obavezno tražite zapisnik koji ćete predati svojoj osiguravajućoj kući.

6. Pozovite osiguranje

U zavisnosti od polise, osiguravajuća kuća bi trebalo da pokrije većinu troškova.

Kada pozovete agenta, dajte mu precizne informacije, uključujući i zapisnik iz policije, račune ukradenih stvari (ako ih imate), kao i popis koji ste predali i policiji.

7. Obezbedite kuću

Da biste sprečili novi neočekivani upad, morate se dobro obezbediti. Nabavite sigurnosne kamere i alarm.

osiguranje stana ili kuce

8. Ponovo se osigurajte

Najbolji način za ublažavanje porasta premije osiguranja jeste da unapredite nivo bezbednosti, ali premija svakako može da poraste. Zato pogledajte sve opcije za osiguranje stana ili kuće koje Generali nudi, uključujući besplatne pametne senzore pokreta (povezane na aplikaciju na mobilnom telefonu) i za detekciju dima i izliva vode.

9. Potražite podršku

Nemojte se zavaravati da je će sve biti isto nakon ovakvog neželjenog događaja.

To što je neko upao u vaš dom i što zbog toga osećate nesigurnost ili anksioznost je očekivana propratna pojava. Ukoliko imate strahove ili ne možete da spavate, najbolje je da razgovarate sa članovima porodice, prijateljima, grupom za podršku ili profesionalcem.

10. Zatražite odštetu

U slučaju da policija pronađe provalnike, moći ćete da zatražite odštetu. To možete naglasiti i unapred, ili na sudu ukoliko do toga dođe.

I na kraju, važno je da zapamtite da se ovakve situacije dešavaju, ali ne treba previše da razmišljate o njima. Probajte da pronađete unutrašnji mir, usporite životni tempo i obratite se za pomoć stručnim licima. Budite hrabri i posvetite se sebi kako biste se oporavili od šoka.

Neka dom postane bezbedno utočište za sve članove porodice uz ove korisne savete za bezbednost u domaćinstvu:

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Kako da zaštitite bebu da se ne povredi u kući

Nadmudrite provalnike dok odmarate na plaži!

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna