Site name
Site name

Sve što treba da znate o prvih godinu dana života vaše bebe


shutterstock_725101204-RED-1200x700-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

17.08.2021.

Kada saznate da ćete postati roditelj, postajete svesni da će vam se život znatno promeniti. Trudnoća je period pun iščekivanja, uzbuđenja i lepih trenutaka. Verovatno ćete želeti da se dobro informišete i pročitate što više knjiga na ovu temu. Međutim, unapred stečeno teorijsko znanje vas neće u potpunosti pripremiti za ovu važnu ulogu. Neizvesnost koju možda osećate je sasvim prirodna.

Ne postoje savršeni roditelji, a bebi nije potrebno savršenstvo. Potrebni su joj ljubav, posvećenost i sigurna budućnost. Pročitajte o najvažnijim situacijama kroz koje ćete proći do bebinog prvog rođendana.

Vakcinacija

Možda ne zvuči zabavno, ali kalendar vakcinacija za odojčad veoma je važan. Specifičan je za svaki period u odrastanju bebe i obično počinje od osnovnih vakcina koje se primaju po rođenju, a zatim i u predstojećim mesecima.

Konsultujte se sa pedijatrom kako ne biste propustili važne datume. Bolesti poput rubeole, meningitisa, tuberkuloze, velikih boginja i dečije paralize sada su deo prošlosti zahvaljujući imunizaciji.

Dodatno pregledajte kalendar imunizacije za vakcine koje finansira RFZO kako biste svojoj bebi na vreme obezbedili sve uslove za rast i razvoj.

GettyImages-1268197446.jpg.png

Zdravstveni karton

Nakon što beba dođe na svet, prijavićete je u matične knjige u porodilištu. Mama će dobiti otpusnu listu i LBO koji je povezan sa zdravstvenim osiguranjem. Taj broj je važan jer sadrži informacije iz zdravstvenog kartona koje će biti potrebne razvojnom savetovalištu i pedijatriji radi daljih redovnih pregleda.

Učenje govora

Oko četvrtog meseca beba počinje da prepoznaje svoje ime. Onog trenutka kada počne da guguče, možete očekivati da će početi da izražava osećanja izrazima lica i zvukovima. Na to uvek treba odgovoriti dovoljno jasno i glasno kako biste bebu podstakli da upoznaje svoje okruženje i uči da govori.

Od šestog do dvanaestog meseca beba će verovatno početi da izgovara prve slogove, pa čak i reči poput „da” ili „ne”. Uvek ih treba razgovetno ponavljati i pohvaliti osmehom i nežnošću. 

Stvorite bezbedno okruženje za bebu

Čim beba počne samostalno da se kreće, prvo puzi pa hoda, uklonite sve biljke, na utičnice postavite zaštitne poklopce, a kablove uklonite sa poda. Oštre ivice su verovatno najveća opasnost i zato na njih treba obratiti posebnu pažnju.

GettyImages-1284638303.jpg.png

Spremite se za igru

Znate li ko je vašoj bebi omiljeni drugar za igru? Upravo vi!

Možda vam isprva neće biti zabavno da tapšete, pucketate prstima ili pravite grimase, ali treba imati na umu da su ove aktivnosti važne za razvoj jezika, kao i društvenih i intelektualnih sposobnosti.

Na ovaj način beba stvara pozitivnu sliku o svetu koji je okružuje. 

Hranjenje bebe

Glavna briga svih roditelja uglavnom je vezana za ishranu. Dojenjem će beba dobiti gotovo sve potrebne hranljive materije i prirodni imunitet koji su potrebni za pravilan razvoj.

Antitela iz majčinog mleka sadrže zaštitu od potencijalno štetnih virusa i bakterija i smanjuju rizik od pojave alergija. Ukoliko postoji problem sa dojenjem, obratite se razvojnom savetovalištu kako biste pronašli pravo rešenje za vas i vašu bebu.

Uvođenje čvrste hrane

Nakon šestog meseca uz dojenje postepeno treba uvoditi čvrstu hranu. Konsultujte se sa nutricionistom i počnite da pripremate pasirano povrće i voće. Pogledajte spisak namirnica koje se preporučuju.

GettyImages-1156492841.jpg.png

Osigurajte bebu za budućnost

Da li ste znali da se samo 27% novih roditelja odluči za životno osiguranje?

Veoma je važno da na vreme razmišljate o budućnosti i polisi životnog osiguranja ili osiguranja za decu, možda o otvaranju štednog računa za obrazovanje ili kupovinu stana. Samo 59% roditelja odluči da otvori štedni račun za bebu. A bebe i deca brzo rastu.

Planirajte na vreme i investirajte u sigurnu budućnost.

Dobro se zabavite!

I na kraju, najvažnije je da se dobro zabavljate. Roditeljstvo može predstavljati ogromnu promenu u načinu života, ali je ispunjeno ljubavlju i prelepim trenucima. 

Ukoliko vam je ovaj tekst bio zanimljiv, pročitajte i:

Kako da zaštitite svoje mališane kada vam pomažu u kuhinji

Kako se osiguranje menja kada postanete roditelj

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna