Site name
Site name

Tri najčešće sportske povrede i kako ih sprečiti


Sportske povrede

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

24.03.2021.

Ako mislite da se sportske povrede dešavaju samo profesionalnim sportistima, grešite. Mogu zadesiti čak i nekoga ko se sportom bavi rekreativno ili nakon dugog niza godina. Trčanje, badminton, pa čak i plesovi – sve te aktivnosti mogu dovesti do nekih povreda u trenutku nepažnje.

Od ključnog je značaja da znate kako da sprečite povrede kada se bavite sportom. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, zar ne? Upravo zato smo istražili šta savetuju doktori sportske medicine kad je reč o sprečavanju najčešćih sportskih povreda.

Uganuće skočnog zgloba

Ako ste se duže bavili nekom aktivnošću, sigurno ste već imali problem sa iskakanjem skočnog zgloba. Ova povreda je toliko česta da se pretpostavlja da u SAD svakog dana jedna od 10 hiljada osoba ugane zglob.

Problem nastane kada stopalo dođe u neugodan položaj tako da čašica skočnog zgloba iskoči iz svog ležišta i usput istegne ligamente koji bi trebalo da je drže na mestu. To dalje dovodi do bola i otoka, a u zavisnosti od stepena povrede - samo hodanje i nošenje sopstvene težine može biti otežano.

Uganuće može da se desi tokom doslovno bilo koje sportske aktivnosti, a najčešće se javlja prilikom skokova, recimo u fudbalu, košarci ili plesu.

uganuce zgloba

Prevencija: Postoje tri različita stepena povrede, a neki čak podrazumevaju delimično ili potpuno pucanje ligamenata. Iako je ovo veoma česta povreda, moguće je izbeći je. Doktor Stiven Šreder preporučuje proaktivni pristup korišćenjem prave opreme. To znači da, u zavisnosti od tipa fizičke aktivnosti, obujete odgovarajuću obuću koja će pružiti potreban nivo zaštite skočnog zgloba.

Pored toga, veoma je važno i zagrevanje pre samog vežbanja, ali i istezanje kako bi se mišići i ligamenti pokrenuli i bili spremni za napor.

Možda je najvažnija stvar svest o sopstvenim ograničenjima. Slušajte svoje telo i nemojte ga dovoditi u nezgodne situacije. Umesto intenziteta, bolje je ići postepeno i ne naprezati se izvan sopstvenih granica.

Bol u potkolenici

Jedna od najčešćih povreda kod trkača jeste bol u cevanici. Posebno se javlja kada se trči po tvrdoj podlozi, kao što su beton ili asfalt. Bol izaziva prekomerno korišćenje mišića vezanih za potkolenicu, što dovodi do upale i nadraženosti, a javlja se dugo nakon vežbanja.

Prevencija: Postoji način za sprečavanje ove vrste povrede. Izdržljivost može da se izgradi tako što ćete prvo da radite na snazi, ravnoteži i fleksibilnosti. Druga stvar je izbegavanje tvrde i neravne podloge koja može da dovede i do pogoršanja povrede. Umesto toga pronađite mekšu stazu. Ukoliko se problem javlja duže vreme, probajte da stavite ortozu za potkolenicu koja će učvrstiti mišiće i pružati potporu potkolenici.

bol u potkolenici

Teniski lakat

Upaljene tetive na laktu dovode do povrede koja se javlja kod osoba koje su fizički aktivne. Nije nužno povreda usled igranja tenisa. Osobe koje dižu tegove, igraju badminton ili golf takođe mogu zaraditi teniski lakat.

Prevencija: Oprema prilagođena sportu ključna je za prevenciju ove vrste povrede. Pre vežbanja se obavezno zagrejte blagim pokretima i istezanjem, a tokom njega pazite na tehniku. Ako su ruke u nepravilnom položaju, to povećava rizik od ozlede. Uz to morate da jačate mišiće ruku, a možete i da nosite steznike za lakat koji će smanjiti opterećenje. Obavezno redovno pravite pauze i nemojte siliti telo vežbanjem svakoga dana. Ponekad se najviše postiže ako preskočimo poneki trening.

Iako u zavisnosti od sportske povrede saveti lekara i fizioterapeuta mogu biti različiti, uvek su prevencija i osvešćenost prilikom vežbanja najbolji lek. Zato neka vam deo rutine postanu zagrevanje i nošenje zaštitne opreme prilagođene datoj aktivnosti. Na kraju, ako imate pitanja, uvek je bolje obratiti se ličnom treneru, fizioterapeutu ili lekaru sportske medicine koji vas može bliže posavetovati o tome kako da se pazite.

Pronađite pravu opciju za svoje zdravlje i budućnost uz naše proizvode zdravstvenog osiguranja.

Ne propustite da svakodnevno upražnjavate ove navike koje će vas rutinski dovesti do zdravijeg života:

Lake joga vežbe za početnike koje svako može da uradi

Super hrana - najbolji saveznik zdravlja

Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna