Site name
Site name

Uštedite struju u domaćinstvu uz pomoć pametne tehnologije


pametne tehnologije za uštedu energije u kući

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

19.01.2021.

Zima je uveliko počela, te računi za struju lako mogu da porastu usled grejne sezone. Ukoliko tražite jednostavan načun za uštedu struje u domaćinstvu i želite da izbegnete velike račune za energente, postoji jednostavno rešenje: pametne tehnologije.

Aplikacije

Gotovo polovina računa za struju u domaćinstvu troši se na grejanje i toplu vodu. Ako ugradite pametan sistem za grejanje, možete da smanjite potrošnju za četvrtinu. Uz njega ćete naučiti kada najviše koristite struju i koliko vas to košta, te prilagoditi potrošnju u skladu sa tim.

Aplikacije mogu da regulišu postavke grejanja gde god da se nalazite i u bilo kom trenutku tokom dana. Takođe, možete da instalirate aplikaciju Račun za struju kako biste olakšali proveru potrošnje električne energije.

pametne tehnologije

LED sijalice

Osvetljenje (lusteri, lampe) čine oko 15% računa za struju i najlakše je redukovati ga. Ukoliko već niste, zamenite sve obične sijalice LED sijalicama. Iako su možda skuplje pri kupovini od normalnih, prema britanskim istraživanjima, na duži rok ćete smanjiti potrošnju struje i do 75%. Osim toga, životni vek im je duži i pogodnije su za životnu sredinu.

Pametna kuća

U poslednje vreme sve je više tehnoloških otkrića usmerenih ka kontrolisanju uređaja u domaćinstvu putem interneta. Tako recimo možete uključiti ili isključiti uređaj za klimatizaciju putem aplikacije na mobilnom telefonu ili prigušiti svetla ako ste zaboravili da ih isključite kada ste užurbano otišli od kuće.

Neki proizvođači sistema za grejanje imaju aplikacije za smanjenje potrošnje energenata dok niste kod kuće ili za pripremu za dolazak.

pametna kuća

Menjanje navika

Mnogi električni uređaji, kao što su televizori i štampači, veliki su potrošači struje čak i kada nisu uključeni. Zato, ako niste u mogućnosti da kupite pametni produžni kabl koji gasi uređaje kada nisu u upotrebi, u naviku može da vam pređe isključivanje kablova iz struje.

Na kraju, valjalo bi upamtiti to da je stvaranje navike ili odvikavanje od uobičajenih radnji upravo ključ za promene. Male stvari, kao što su gašenje svetla ili smanjenje grejanja za stepen ili dva, dugoročno mogu doprineti tome da uštedite na pametan način.

Sa druge strane, kako biste bili sigurni da ćete imati finansijsku podršku i u slučaju nepredviđenih okolnosti koji se mogu desiti u vašem stanu ili kući, važno je na misliti o tome na vreme i ugovoriti Generali polisu domaćinstva.

Predlažemo vam takođe da pročitate još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uštedite novac kada je u pitanju održavanje kuće ili stana:

Kako smanjiti troškove grejanja tokom zime

Najčešći uzroci vlage u kući i kako je se rešiti 

Kako da uredite mali stan i da uštedite na prostoru 

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna