Site name
Site name

Uživanje u umetnosti i kulturi od kuće


uzivanje u kulturi.jpeg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

19.03.2021.

Razvoj i rapidna ekspanzija interneta omogućili su pristup umetnosti i kulturi svima, bez obzira na to gde se nalazili u svetu. Zato smo napravili ovu malu kolekciju digitalnih virtuelnih obilazaka globalnih kulturnih znamenitosti.

Tehnologija je dokazala da ne morate da otputujete u Njujork da biste razgledali prelepi izložbeni prostor muzeja Metropoliten, koji je oživljen u video-snimcima od 360 stepeni. Zato vam predstavljamo ovaj i druge poznate umetničke i kulturne prostore kojima možete da pristupite potpuno besplatno, iz udobnosti vaše fotelje.

Stalno dostupne destinacije

arts.jpg

U procesu katalogizacije kolekcija, mnoge institucije su prvo fotografisale dela izložena na svojim zidovima i u vitrinama. Kada su shvatile kakvo je to blago, odlučile su da ih postave onlajn, kako bi bile dostupne svima besplatno.

Jedno od nacionalnih blaga australijskih Aboridžina nalazi se u Melburnu u Nacionalnoj galeriji Viktorije, a u digitalnoj galeriji Ufici u Firenci – renesansna remek-dela evropskih slikara i vajara.

Zahvaljujući umetničkim i kulturnim interaktivnim obilascima korporacije Google, vrata brojnih međunarodnih galerija uvek su otvorena. Prošetajte se hodnicima holandskog zlatnog doba amsterdamskog Rajksmuzeja, pogledajte izložbe etabliranih južnokorejskih umetnika u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Seulu ili se približite najvećim dostignućima arhitekte Frenka Girija dok istražujete srebrne krovove muzeja Gugenhajm u Bilbau.

Zatim, pogledajte stranice istorije ispisane u virtuelnom obilasku Britanskog muzeja – od egipatskih mumija do skulptura sa Partenona, iskopajte sve finese u ovim nesvakidašnjim digitalnim iskopinama.

Pogled u onlajn kolekcije

arts2.jpg

Možda mislite da se na sajtu YouTube obično kače samo snimci mačaka i pasa, ali niste u pravu. Upravo tamo možete da pronađete najlepše snimke virtuelnih obilazaka stalnih i privremenih postavki najvećih svetskih galerija i muzeja. Pogledajte kako izgledaju muzej Geti, Nacionalni muzej Prado u Madridu i Nacionalna galerija u Londonu.

Ako želite da u obilazak krenete sa prijateljima, na Instagramu i Tviteru podelite ove linkove uz heštag #umuzejuodkuće, po ugledu na poznati tag #MuseumFromHome. Na njemu se nalazi ogromna kolekcija umetničkih slika, fotografija i video-snimaka raznih instalacija, u preko 140 hiljada objava koje galerije i muzeji širom sveta dele sa svojim pratiocima.

Prenesite pozornicu u vaš dom

arts3.jpg

Platforme za striming video-sadržaja takođe su odličan način za uživanje u muzičkim i pozorišnim izvedbama. Jedna od njih je i Nacionalno pozorište kod kuće, koja je odnedavno počela da svake sedmice reprodukuje neki drugi sadržaj. Snimci su dostupni po nedelju dana tako da vredi pregledati je redovno.

A za to vreme, OperaVision približava operu i balet svim poklonicima. Ne samo da tamo možete da besplatno pregledate brojne izvedbe najpoznatijih klasičnih dela, nego ćete moći i da umetnost gledate iz sasvim nove perspektive. Platforma pruža i interaktivni sadržaj, zabavne tekstove na blogu, minijaturne lekcije iz istorije pozorišta, kao i interaktivne kvizove.

Pored toga, neće vam biti potrebna ulaznica za Verdijevu Travijatu ili Bizeovu Karmen, i to zahvaljujući onlajn arhivi Bečke nacionalne opere koja sadrži prethodno izvedena dela. I na kraju, ako želite da prvi prisustvujete prenosima Digitalne koncertne sale Berlinske filharmonije, možete se prijaviti za besplatnu probnu verziju.

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna