Site name
Site name

Važni preventivni pregledi za muškarce u svim starosnim dobima


shutterstock_740979067-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

17.05.2021.

Savestan pristup zdravlju je izuzetno važan za očuvanje dobrog zdravstvenog stanja. Zato je važno da idemo na preventivne preglede u svim starosnim dobima.

Niko od nas ne želi da razmišlja o ozbiljnim zdravstvenim problemima poput bolesti srca ili raka, ali je važno da imamo u vidu preventivne preglede koji su osmišljeni upravo sa ciljem da ustanove faktore rizika ili rane simptome ovakvih bolesti. Kardiovaskularne bolesti odnose najviše života u svetu, ali se u mnogim slučajevima smrtni slučaj može sprečiti. Skriningom na rak debelog creva ne utvrđuje se prisustvo karcinoma, ali se ipak njime mogu otkriti potencijalni problemi pre nastanka simptoma.

Važnost preventivnih pregleda

Svake godine servisiramo automobil da bismo proverili u kakvom je stanju. Tom prilikom se proverava prisustvo nekih manjih problema koji bi mogli da se pretvore u nešto ozbiljnije. Isto važi za preventivne zdravstvene preglede. Većina nas se u četrdesetim godinama života oseća zdravo i snažno, ali preventivnim pregledima može da se utvrdi prisustvo određenih problema kojih možda nismo svesni. U pojedinim domovima zdravlja obavljaju se preventivni pregledi na različite vrste karcinoma i dijabetesa. Ovakvi pregledi se mogu obaviti i u privatnim medicinskim ustanovama.

Preventivni pregledi u različitim starosnim dobima

Evo najvažnijih preventivnih pregleda koji su grupisani prema uzrastu u kojem treba da se obavljaju:

Uzrast: 30–40

Preporučeni preventivni pregledi: oftalmološki i dermatološki pregled

Šta podrazumeva ovaj pregled? Ovde se ne radi samo o tome da li u nekom trenutku treba da počnete da nosite naočare. Detaljan oftalmološki pregled podrazumeva i merenje očnog pritiska i detekciju simptoma katarakte ili oštećenja žute mrlje. Možete sami da pregledate kožu, a ako primetite promene boje, veličine ili oblika postojećeg mladeža, odmah zakažite pregled kod dermatologa.

Uzrast: 40–50

Preporučeni preventivni pregledi: merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa holesterola

Šta podrazumeva ovaj pregled? Odraslim osobama od 40 godina i starijima se preporučuje da redovno mere krvni pritisak. Kada vam lekar ili medicinska sestra mere krvni pritisak, oni koriste poseban aparat sa manžetnom koja se stavlja na nadlakticu i postepeno naduvava. Visok krvni pritisak može da izazove slabljenje srca i ošteti zidove krvnih sudova, što povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega. Međutim, lekar može da vas posavetuje o tome kako da snizite krvni pritisak. Nivo holesterola se utvrđuje u okviru rutinske analize krvi. Možete da smanjite nivo holesterola ako promenite način ishrane, održavate normalnu telesnu težinu i redovno vežbate.

Uzrast: 50–60

Preporučeni preventivni pregledi: sticanje svesti o raku prostate

Šta podrazumeva ovaj pregled? Za rak prostate nije osmišljen nikakav program skrininga, ali treba da budete svesni određenih simptoma koji mogu da ukažu na postojanje problema. Na primer, to mogu da budu potreba za češćim ili hitnijim odlascima u toalet nego što je uobičajeno, kao i krv u urinu. Ako sumnjate na postojanje problema, lekar može da proveri nivo antigena specifičnog za prostatu (PSA) kako bi doneo dijagnozu.

Uzrast: 60–70

Preporučeni preventivni pregledi: skrining na aneurizmu trbušne aorte (AAA)

Šta podrazumeva ovaj pregled? Lekar sprovodi ultrazvučni pregled stomaka i proverava da li postoji zadebljanje ili uvećanje aorte, glavnog krvnog suda u telu, što bi moglo da dovede do pucanja i krvarenja opasnog po život. Budući da je aneurizma češća kod muškaraca, ovaj pregled se obično predlaže muškarcima od 65. godine života.

Uzrast: 70+

Preporučeni preventivni pregledi: snimanje gustine kostiju

Šta podrazumeva ovaj pregled? Snimanje gustine kostiju se preporučuje svim osobama starijim od 65 godina kako bi se procenilo zdravlje kostiju i rizik od nastanka osteoporoze.

 

Generali_Health Check Ups_Checklist_MEN_SERBIA__04.05.21.jpg

U kojoj god da se fazi nalazite, zdravlje uvek možete zaštititi uz neki od naših planova zdravstvenog osiguranja.

Želite da zauvek ostanete mladi? Saznajte više o zdravlju u poznijem dobu uz savete za opštu dobrobit organizma i mentalno zdravlje:

Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

Super hrana - najbolji saveznik zdravlja

Jednostavni i ukusni recepti za smuti

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna