Shop
Kako da na zabavan način naučite decu o važnosti zaštite od sunca

Kako da na zabavan način naučite decu o važnosti zaštite od sunca

Deca obično ne vole da koriste kremu za sunčanje. Zato probajte drugačiji pristup: kroz igru im ukažite na važnost zaštite od sunca.

03.08.2020.

Zaštita od sunca važna je za sve, ali ipak ne znaju možda svi kako se pravilno zaštititi od štetnosti UV zraka - naročito deca. Evo kako da na zabavan i kreativan način svojim mališanima prenesete važnu poruku da se od sunca mora štititi.

Igre sa kremom za sunčanje

Većina dece ne voli da nanosi kremu za sunčanje. Ali postoji rešenje! Mazanje kreme možete učiniti zabavnim tako što ćete istisnuti kremu na kožu i pokazati im kako da sami svojim prstima prave tačkice, crtaju cveće ili sunce i zvezde, a zatim da ih povežu i time krenu razmažu i utrljaju.

Ako morate da ih brzo namažete, podesite tajmer na telefonu i postavite izazov: recite deci da što pre utrljaju kremu, bilo samo po rukama, bilo po nekom drugom delu tela. Ako u vrtiću ili školi uče engleski, onda će verovatno znati za igru „Sajmon kaže”. Tako možete reći: „Simon says… put sunscreen on your arms/legs/face!” Sigurno će vas poslušati kao što slušaju i nastavnika engleskog jezika tokom igre na času.

Uz to, možete reći detetu da treba da kremom namaže i omiljenu plastičnu lutku. Na kraju, kad postignete željeni cilj, ne zaboravite da lutku obrišete papirnim ili vlažnim maramicama.

suninline.jpg

Igre sa sredstvima za zaštitu

Iako je retko videti malu decu da nose naočare za sunce, one su im potrebne isto kao i odraslima kako bi zaštitili oči od štetnih zraka. Pošto deca uče po modelu, prvo je potrebno da ih i vi nosite kako bi deca poželela da vas imitiraju. A drugo, možete organizovati mini-reviju. Odaberite nekoliko modela koji vam se dopadaju i dajte detetu da ih proba, imitirajući manekenske pokrete.

Isto to možete da probate i sa slamnatim šeširićima ili drugim odevnim predmetima koji pružaju zaštitu od sunca. Ali ne zaboravite da obod šešira treba da bude što širi kako bi zaštitio što veću površinu glave i ramena. Najvažnije je da dete u svemu tome uživa te će prirodno moći da stekne osećaj i potrebu za zaštitom.

serbiainlinesun.jpg

Pravi izbor odeće

I na kraju, možda i najzahtevniji deo jeste zaštitna odeća. Deca leti vole da budu što slobodnija, te zato morate da nabavite kupaće kostime koji ne propuštaju štetne UV zrake.

Uvek gledajte da zaštitna odeća nije prevelika ili premala, jer će tako proizvesti nelagodu kod deteta. Šareni kupaći kostimi uvek su zabavni za mališane, naročito ako sadrže slike njihovih omiljenih junaka. Pamučne ili lanene tunike i marame koje propuštaju vetar pomoći će kao dodatni sloj zaštite protiv toplotnog udara i opekotina.

Naravno, ne zaboravite da na ostale otkrivene delove tela nanesete kremu za sunčanje kako biste upotpunili zaštitu, ali i zabavu. Uživajte u letu!

Od zanimljivih ideja kako da se zabavite sa vašim mališanima, do tema kako im obezbediti sigurnu finansijsku budućnost, pročitajte naše savete koji mogu biti od pomoći svakom roditelju: 

Kako najlakše naučiti dete da vozi bicikl

Saveti za pripremu zdravih recepata za celu porodicu 

Kako da obezbedite finansijsku budućnost vaše dece 

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna