Site name
Site name

Virtuelni obilazak svetskih spomenika kulture i čuda prirode


virtual-sights-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

14.12.2020.

Krenite na putovanje oko sveta i upoznajte najpoznatije kulturne spomenike i prirodna bogatstva putem digitalnih tehnologija.

Zahvaljujući internetu i razvoju tehnologije, putovanje bez ustajanja iz fotelje je sada zaista moguće. Biblioteke fotografija, trodimenzionalni obilasci u video okruženju kroz koje možete da se krećete kao u realnom prostoru i istražujete prirodna, istorijska i kulturna bogatstva – sve to sada je dostupno na ovom neverovatnom putovanju. Udobno se smestite, polećemo!

petra jordan

Spomenici kulture

Sajt časopisa Nacionalna geografija za englesko govorno područje sadrži spisak čuda prirode koja se nalaze na listi Uneskove svetske baštine. Proteklih godina, čitavi timovi fotografa i snimatelja pravili su istorijske snimke 1121 lokaliteta kojima je organizacija Unesko dodelila status svetske baštine. To znači da ćete klikom miša ili pokretom kažiprsta moći da preletite do recimo manastira Gelati u Gruziji, preko zemljanog grada Timbuktua u Maliju, na putu do Kine i pogleda na Veliki kineski zid iz ptičje perspektive.

Kao što vam je možda poznato, korporacija Google takođe ima svoj program pod nazivom Google Maps u kom možete da se spustite u ulice gradova i peške se virtuelno prošetate kroz neke od najpoznatijih spomenika na svetu. Posetite Tadž Mahal u Indiji ili kameni grad Petra u Jordanu, star više od 2000 godina. Uključite audio vodič i poslušajte najzanimljivije činjenice o klesanju kamenog hrama i grobnica kroz koje prolazite.

virtuelno putovanje

Čuda prirode

Razvoj tehnologije virtuelne stvarnosti (na engleskom VR) omogućio je hiljadama istraživača da se uspuste u onlajn avanturu uz AirPano. Krenite na putovanje helikopterom iznad bučnih vodopada Igvazu na granici između Argentine i Brazila, ili preletite preko Prelaza divova na obali Atlantskog okeana u Severnoj Irskoj.

Ako nemate mogućnost da otputujete na sever Evrope, a želite da vidite polarnu svetlost – auroru borealis – i za to postoji rešenje. Posetite nacionalni park Abikso u Švedskoj odakle možete prisustvovati najčudesnijoj prirodnoj pojavi na planeti. Nakon vožnje sankama koje vuku psi uživajte u noći bez ijednog oblačka.

ronjenje

Sveobuhvatna iskustva

Takozvani kućni turizam ne samo da je pristupačniji, nego znači da ne morate da izlazite iz svoje zone komfora. Ako u stvarnom životu ne biste želeli da idete na ronjenje sa ajkulama na Bahamima, ovo svakako možete iskusiti na interaktivnom putovanju uz naraciju sera Dejvida Atenboroa koji poziva gledaoce da mu se pridruže u ronjenju po Velikom grebenu nadomak obala Australije.

U svojoj mašti, možete navući cipele za planinarenje jer je sledeća stanica Amerika - nacionalni park Josemiti u kom ćemo posetiti stenu El Kapitan. Ako ste više za opuštanje, upustite se u impresivno interaktivno putovanje kroz Uneskove spomenike u Evropi jednostavnom filtracijom po temi. Odaberite opciju „romantična Evropa“ da biste se prošetali istorijskim centrom i kanalima u Brižu, „kraljevska Evropa“ za obilazak portugalskih palata, ili „drevna Evropa“ da biste istraživali rimske ruševine u Španiji ili amfiteatar u Epidaurusu u Grčkoj.

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna