Shop
SVAKOM MOŽE DA SE DESI

SVAKOM MOŽE DA SE DESI

Šta da uradite ako doživite saobraćajnu nezgodu u inostranstvu? Pročitajte korisne savete šta uraditi u ovoj situaciji.

14.08.2019.

Leto je period u godini kada najčešće putujete u inostranstvo. Ukoliko na put krećete automobilom, obavezna dokumenta koja morate imati su zeleni karton, vozačka i saobraćajna dozvola i osiguranje od autoodgovornosti, a može vam biti od koristi i asistencija Pomoć na putu. Veoma je bitno da na put krenete odmorni, ali ponekad ma koliko bili oprezni, saobraćajna nezgoda može da se dogodi.

 

Šta da radite ako doživite saobraćajnu nezgodu u inostranstvu?

 

  • Prvo isključite motor i uključite sve pokazivače pravca.
  • Zatim obucite svetloodbojni prsluk, koji morate imati u vozilu, pri ruci.
  • Sada ste spremni za najvažniji korak, obezbeđenje mesta nezgode postavljanjem sigurnosnog trougla. Tako obaveštavate ostale vozače u saobraćaju o potencijalnoj opasnosti. Ovo je posebno važno ako je do nezgode došlo na mestu na kome je smanjena preglednost saobraćaja.

  • Zatim obavezno fotografišite sve detalje sa lica mesta koji vam mogu pomoći da naplatite štetu od osiguravajuće kuće. Fotografišite iz više uglova i sa različitih udaljenosti. Na fotografijama slikanim izbliza bolje se vidi šteta, a na onima slikanim izdaleka mogu se odrediti pravci kretanja, eventualni saobraćajni znaci itd.
  • Obavestite policiju i, po potrebi, hitnu pomoć. U Evropi je broj telefona za hitne pozive 112 i besplatan je. Sačekajte da policajci izađu na lice mesta i pomozite im da sačine što precizniji zapisnik o saobraćajnoj nezgodi.
  • Ukoliko je pričinjena manja šteta i nema povređenih, popunite Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Prema našem Zakonu o bezbednosti u saobraćaju na putevima svi učesnici u saobraćaju uz osiguranje od autoodgovornosti moraju u vozilu imati ovaj izveštaj. To je dokument koji se koristi na teritoriji cele Evrope i zamenjuje policijski izveštaj. Veoma je važno da učesnici nezgode pravilno popune ovaj izveštaj jer će im on pomoći da naplate štetu od osiguravajuće kuće.

  • U slučaju da imate problem u komunikaciji sa nadležnim policijskim organima ili licem koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, potražite advokata. Advokat će vam pomoći da prevaziđete neprijatnu situaciju.
  • Što pre obavestite osiguravajuću kuću o nezgodi i pratite agentova uputstva. Prikupite što više materijalnih dokaza sa lica mesta kako biste što brže naplatili troškove.

Kada se uputite na odmor automobilom, savetujemo vam da pored osiguranja od autoodgovornosti, ugovorite i asistenciju Pomoć na putu koja će vam u monogome pomoći ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti na putevima širom Srbije i Evrope.

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna